Χανιά | Στο εδώλιο διαδηλωτές της πορείας για το θάνατο του Στράτου

Μνήμες από την υπόθεση του 19χρονου Στράτου Πατρικάκη, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή τον Οκτώβριο του 2010, μετά από σοβαρό τραυματισμό που υπέστη σε τροχαίο ατύχημα στα Χανιά, αναβιώνουν την Τετάρτη (24/5) στις δικαστικές αίθουσες.

Κι αυτό καθώς για την Τετάρτη έχει οριστεί η δίκη – σε δεύτερο βαθμό – των δύο διαδηλωτών που έχουν καταδικαστεί από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο για επεισόδια που φέρονται να προκάλεσαν

στο περιθώριο μεγάλης διαδήλωσης διαμαρτυρίας για τις συνθήκες θανάτου του αδικοχαμένου νεαρού, η οποία είχε πραγματοποιηθεί μερικές ημέρες μετά το τραγικό συμβάν.

Η πορεία είχε γίνει μετά το θάνατο του 19χρονου Πατρικάκη, ο οποίος ξεψύχησε λίγες ημέρες μετά το βαρύτατο τραυματισμό του. Περίπου 200 άτομα συμμετείχαν στη διαδήλωση που έγινε στο κέντρο των Χανίων, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την «καταδίωξη υψηλών ταχυτήτων από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.», οι οποίοι πήραν στο κατόπι το νεαρό δικυκλιστή, ο οποίος προσπάθησε να αποφύγει τον έλεγχο της αστυνομίας.

Όπως τονίζεται μάλιστα σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΛΜΕ Χανίων -η οποία εκφράζει την αλληλεγγύη της στους δυο κατηγορούμενους- «ο πατέρας του νεκρού νεαρού είχε εκείνες τις μέρες δηλώσει ότι ο γιος του ενδεχομένως να μη σταμάτησε στην υπόδειξη των αστυνομικών από φόβο, επειδή δεν είχε δίπλωμα. Επιπλέον τόνιζε, ότι όταν πήγε στο αστυνομικό τμήμα του ζητήθηκε να υπογράψει χαρτί πως δε θα υποβάλλει μήνυση κατά των αστυνομικών».

«Δύο χρόνια μετά την βαριά πρωτόδικη καταδίκη τους, το μέλος του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης (ΦΜΚ) Νίκος Μαρκετάκης σε 16 μήνες με αναστολή, και ένας πρώην φοιτητής του Πολυτεχνείου Κρήτης σε 12 μήνες, οι διωκόμενοι προσφεύγουν στο Εφετείο για να υπερασπίσουν την αθωότητά τους απέναντι σε ένα χαλκευμένο κατηγορητήριο, το οποίο δεν ανακλά τα γεγονότα αλλά μάλλον την προσπάθεια της αστυνομίας να κατασκευάσει ενόχους για τα επεισόδια τα οποία συνέβησαν στη διαδήλωση εκείνη, ένα μόλις μήνα μετά τον τραγικό χαμό του μαθητή και εν μέσω κατακραυγής για τις αδιευκρίνιστες και «θολές» συνθήκες θανάτου του» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Χανίων.

«Στις 18 Νοεμβρίου 2010, ένα μήνα μετά τον άδικο χαμό του 19χρονου οργανώθηκε διαδήλωση στο κέντρο των Χανίων, στην οποία συμμετείχαν περίπου 200 άτομα. Κατά την λήξη της διαδήλωσης της συνέβησαν μικροεπεισόδια και η Ασφάλεια Χανίων συνέλαβε, όπως και σε τόσες άλλες περιπτώσεις, «από το σωρό» δυο διαδηλωτές. Στους συμπολίτες μας φόρτωσαν ένα κατηγορητήριο το οποίο, αν δεν κρατούσε σε ομηρία και αν δεν στιγμάτιζε τη ζωή τους, μάλλον θυμηδία θα προκαλούσε. Ενδεικτικά μπορεί να γίνει μνεία στα όσα καταλόγισε στον Νίκο Μαρκετάκη ο αστυνομικός μάρτυρας κατηγορίας.

Αποδίδοντάς του ιδιότητες οι οποίες παραπέμπουν σε κινηματογραφικό υπερήρωα, κατέθεσε ότι «εξαπέλυε πολλαπλές επιθέσεις με ακονισμένα κοντάρια/δόρατα για να πλήξει όσο περισσότερους άνδρες των ΜΑΤ προλάβαινε». Δυστυχώς, αυτού του είδους οι ευφάνταστες φλυαρίες έγιναν δεκτές ως αξιόπιστες και έγιναν η βάση της βαριάς καταδίκης του διωκόμενου συμπολίτη μας, ενώ για τον έτερο κατηγορούμενο -πρώην φοιτητή από την μειονότητα της Θράκης- η έδρα αγνόησε το σύνολο των επίσημων ιατρικών γνωματεύσεων, οι οποίες καταδείκνυαν την πλήρη φυσική αδυναμία του να φέρει εις πέρας έστω κατ’ ελάχιστο τα όσα του απέδωσε ως κατηγορίες η Ασφάλεια.

Όπως μπορεί να μάθει και να καταλάβει όποιος ενδιαφέρεται για τα κοινωνικά ζητήματα στα Χανιά, αυτή η καταδίκη δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά μέρος μιας σειράς από δεκάδες εκκρεμείς διώξεις, με ανησυχητικά παρόμοια χαρακτηριστικά, συχνά με τον ίδιο πρωταγωνιστή μάρτυρα αστυνομικό, και δυστυχώς με ευδιάκριτη στόχευση τη δημιουργία κλίματος ενάντια στην κοινωνική και πολιτική δράση.

Οπωσδήποτε, αυτή η κατασταλτική αντιμετώπιση της κοινωνικής αγανάκτησης, δεν είναι άσχετη με τον τρόπο με τον οποίο σφαιρικά αντιμετωπίστηκε η βίαιη φτωχοποίηση και το έλλειμμα δημοκρατίας τα οποία επέβαλλαν οι μνημονιακές συνθήκες στην Ελλάδα. Είναι, όμως, η πρώτη δίωξη η οποία ατυχώς κατέληξε σε καταδίκες και μάλιστα βαριές» επισημαίνουν με νόημα οι καθηγητές.

Η ανακοίνωση των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Χανίων, κλείνει, με κάλεσμα προς την τοπική κοινωνία των Χανίων να σταθεί αλληλέγγυα στους δύο κατηγορούμενους. «Στεκόμαστε στο πλευρό των 2 διωκόμενων, αρνούμενοι να δεχτούμε ως δίκαιη τη λογική του παραδειγματισμού και της ποινικοποίησης των συλλογικών διεκδικήσεων και διαμαρτυριών, σε μια εποχή που η συμμετοχή στη κοινωνική δράση είναι προϋπόθεση για τη συνοχή των τοπικών κοινωνιών» λέγεται, μεταξύ άλλων, στο τέλος της ανακοίνωσης της ΕΛΜΕ Χανίων.

Πηγή: neakriti.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα