Χανιά | Σε λειτουργία ο νέος βιολογικός καθαρισμός της ΔΕΥΑΧ

Τα έργα επέκτασης και αναβάθμισης της μονάδας του Βιολογικού Καθαρισμού των λυμάτων στον Κουμπελή, έχουν ολοκληρωθεί και η μονάδα είναι σε πλήρη λειτουργία ενώ τα επίσημα εγκαίνια αναμένονται τον Σεπτέμβρη. Αυτά έκανε γνωστά μιλώντας σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ, Αντώνης Σχετάκης, στο περιθώριο της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων. Όπως εξήγησε, τα έργα αφορούσαν επέκταση της μονάδας ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του Καλλικρατικού Δήμου Χανίων για την επόμενη 20ετία τουλάχιστον, εξυπηρετώντας περίπου 170.000 χρήστες αλλά και περιορισμό της δυσοσμίας

και της όχλησης στις γύρω περιοχές.

«Περί τα τέλη Σεπτέμβρη αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαμόρφωση των χώρων, η φύτευση και κάποια τελευταίες τεχνικές παρεμβάσεις και θα είμαστε έτοιμοι να ξεναγήσουμε στον κόσμο στις νέες εγκαταστάσεις» τόνισε ο κ. Σχετάκης και προσέθεσε ότι στον μελλοντικό σχεδιασμό της ΔΕΥΑΧ περιλαμβάνονται παρεμβάσεις για να μειωθεί η ποσότητα της παραγόμενης λάσπης και να βελτιωθεί η ποιότητά της.

Παράταση για μελέτη της ΔΕΥΑΧ

Παράλληλα, το Συμβούλιο ενέκρινε την παράταση για έναν χρόνο στην μελέτη που αφορά την ενοποίηση των δικτύων των πρώην καποδιστριακών Δήμων σε ένα. «Η μελέτη αναφέρεται σε ένα έργο που θα στοιχίσει πάνω από 20 εκ. ευρώ και για να ολοκληρωθεί προϋποθέτει την εξεύρεση χώρων για δεξαμενές, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο καθώς και πρέπει να έχουν το απαραίτητο υψόμετρο αλλά και να βρίσκονται κοντά στις περιοχές που θα εξυπηρετούν» τόνισε ο κ. Σχετάκης εξηγώντας πως έχουν εντοπιστεί δύο περιοχές οι οποίες όμως έχουν κριθεί αναδασωτέες και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία αποχαρακτηρισμού.

Διαχείριση νερού

Στο πλαίσιο της συζήτησης ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Πολιτών: Πρώτα ο Άνθρωπος, Γιάννης Σαρρής, τόνισε πως πρέπει να υλοποιηθεί από τη μεριά του Δήμου μία μελέτη για την ορθή διαχείριση του νερού, επισημαίνοντας πως κάθε χρόνο χάνονται 9 εκατομμύρια κυβικά νερού.

zarpanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα