Χανιά | Πτώση τζίρου 90% στο ΚΤΕΛ – “Συνάδελφοι χρεώνουν πιστωτικές για να ζήσουν”, λέει ο πρόεδρος

Δραματική μείωση δρομολογίων και εσόδων, που ο ίδιος χαρακτήρισε ισοπέδωση, περιέγραψε στο zarpanews.gr ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Χανίων-Ρεθύμνης, Γιάννης Καψανάκης. Η καραντίνα έχει προξενήσει γιγαντιαία ζημιά, καθώς απαγορεύτηκαν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, μειώθηκαν δραματικά οι μετακινήσεις εντός νομού ενώ τα δέματα δεν είναι τομέας που μπορεί να αναπληρώσει τις απώλειες.

“Η μεταφορά των ανθρώπων έχει εξαφανιστεί. Στον συνολικό τζίρο μας η πτώση είναι πάνω από 90%. Τα δρομολόγια έχουν μειωθεί δραματικά. Στο Ηράκλειο

είχαμε 18 δρομολόγια και τώρα κάνουμε 4. Στα Χανιά | Πτώσηπρος Κίσσαμο κάνουμε 4 τη μέρα, ενώ είχαμε ανά μια ώρα δρομολόγιο. Και με το Ρέθυμνο η ίδια κατάσταση. Έχουν ισοπεδωθεί τα πάντα”, είπε ο κ. Καψανάκης.

Ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ επισήμανε ότι η κίνηση στα δέματα είναι αυξημένη, όχι όμως λόγω καραντίνας αλλά λόγω εορτών:

“Παρατηρείται κινητικότητα στα δέματα, αυτές τις μέρες πάντα υπάρχει μια αύξηση αλλά δεν είναι διαφορετική σε σχέση με άλλες χρονιές. Εκείνο που έχει χαθεί είναι η επιβατική κίνηση. Και τα δέματα είναι ένα ελάχιστο κομμάτι του τζίρου μας.”

Τα μέτρα στήριξης που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, στην περίπτωση του ΚΤΕΛ είναι… παρηγοριά στον άρρωστο:

“Το ΚΤΕΛ έχει 150 μετόχους και σχεδόν όλοι οδηγούν οι ίδιοι τα λεωφορεία τους. Αυτοί έχουν το δικαίωμα να μπουν στην επιστρεπτέα προκαταβολή και εισπράττουν το ποσό των χιλίων ευρώ – το οποίο είναι αστείο. Όσοι έχουν οδηγούς, μπορούν να τους βάλουν σε αναστολή, αλλά τέτοιες περιπτώσεις είναι πέντε άτομα το πολύ. Και με την πτώση τζίρου που έχουμε, αυτά είναι σταγόνα στον ωκεανό”, είπε ο κ. Καψανάκης. “Συνάδελφοι έχουν φτάσει στο σημείο να χρεώνουν πιστωτικές κάρτες και να προσπαθούν να πάρουν δάνεια για να κινηθούν.”

Μόνη ελπίδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΤΕΛ, είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει επιχορήγηση από το υπουργείο Μεταφορών, πράγμα που έχει ζητηθεί σε πανελλαδικό επίπεδο από την οικεία ομοσπονδία. Το επιχείρημα στο οποίο βασίζεται είναι ότι, καθώς τα ΚΤΕΛ σε όλη τη χώρα είναι υποχρεωμένα να εκτελούν έναν ελάχιστο αριθμό δρομολογίων, μιας και η συγκοινωνία θεωρείται κρίσιμο δημόσιο αγαθό, θα πρέπει η κυβέρνηση να αναπληρώσει τις απώλειες τουλάχιστον από αυτή την υποχρέωση που τα ΚΤΕΛ δεν μπορούν να αποφύγουν και τους προξενεί μόνο ζημιά με την καραντίνα. Μάλιστα, ο κ. Καψανάκης δήλωσε αισιόδοξος ότι η επιχορήγηση αυτή θα δοθεί σύντομα, πράγμα για το οποίο, όπως είπε, μεσολάβησε η βουλευτής Χανίων, Ντόρα Μπακογιάννη.

zarpanews.gr

The post Χανιά | Πτώση τζίρου 90% στο ΚΤΕΛ – “Συνάδελφοι χρεώνουν πιστωτικές για να ζήσουν”, λέει ο πρόεδρος appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα