Χανιά | Πρωτοβουλία Πολιτών: Η τοπική κοινωνία να αλλάξει τα δεδομένα για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου

Να χαρακτηριστεί ο υπό παραχώρηση χώρος στο σύνολό του ως «ελεύθερος χώρος – αστικό πράσινο» στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ), ζήτησε σε συνέντευξη τύπου η δημοτική παράταξη «Πρωτοβουλία Πολιτών: Πρώτα ο Άνθρωπος».

Αυτός ο χαρακτηρισμός, περιλαμβάνει -με βάση το Προεδρικό Διάταγμα του 1987- τις εξής κατηγορίες χρήσεων: 1) Αναψυκτήρια 2) Αθλητικές εγκαταστάσεις 3) Πολιτιστικά κτίρια και εν γένει πολιτιστικές εγκαταστάσεις και 4) Χώρους συνάθροισης κοινού όπως ανέφερε ο επικεφαλής της παράταξης, Γιάννης Σαρρής.

Ο κ. Σαρρής, κάλεσε τον κόσμο να υπογράψει μαζικά τις ενστάσεις στο

υπό διαβούλευση ΓΠΣ που αφήνει ένα 20% της έκτασης για πολεοδόμηση, ώστε να δεσμευτούν οι επόμενες δημοτικές αρχές για δεκαετίες και να μην μπορεί κανείς να τσιμεντοποιήσει -όπως είπε- τον χώρο. Παράλληλα κάλεσε τον δήμαρχο να δεσμευτεί ότι στη συμφωνία παραχώρησης που θα υπογράψει με το υπουργείο Άμυνας δεν θα υπάρχουν όροι που θα αναφέρονται σε συγκεκριμένες χρήσεις του στρατοπέδου, «διότι τότε θα είμαστε υποχρεωμένοι από το νόμο να ενσωματωθούν στο ΓΠΣ, πέρα από τη θέληση του Δημοτικού Συμβουλίου».

Αναγνωρίζοντας δε από την πλευρά της δημοτικής αρχής έχει διαπιστωθεί μια διστακτικότητα ως προς το «100% πράσινο», εκτίμησε πως οι ενστάσεις θα λειτουργήσουν και ως μέσο πίεσης προς αυτήν την κατεύθυνση. «Αυτός που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις είναι το δημοτικό συμβούλιο. Γι’ αυτό, όσο πιο ισχυρή είναι η απαίτηση της κοινωνίας γι’ αυτό, θα καταλάβει και η Δημοτική Αρχή πως δεν υπάρχει άλλη λύση» τόνισε, ερωτηθείς σχετικά.

Η συμφωνία δεν μας ικανοποιεί απόλυτα

Για την αποδοχή της συμφωνίας μεταξύ Δήμου Χανίων και Υπουργείου Άμυνας, ανέφερε πως η στάση των παρατάξεων μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και το κίνημα των πολιτών κατάφερε να αλλάξει τα δεδομένα οδηγώντας τον Δήμαρχος σε αναδίπλωση από την αρχική του πρόταση που άφηνε μέρος του στρατοπέδου στο ταμείο των στρατιωτικών.

«Η απόφαση που πάρθηκε δεν ικανοποιεί 100% τις προσδοκίες ούτε τις δικές μας ούτε του κινήματος, όμως είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα και πρέπει να είμαστε ενωμένοι στην επόμενη φάση που είναι το ζήτημα της χρήσης του στρατοπέδου Μαρκοπούλου» τόνισε και προσέθεσε: «Εκτιμούμε ότι μετά από χρόνια επιτέλους πάρθηκε η πολιτική απόφαση που μας δίνει μία μοναδική δυνατότητα: να αξιοποιηθούν 54 συγκεντρωμένα στρέμματα για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών. Το γεγονός αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να θολώνει από τις φωνές εκείνων που είχαν το τιμόνι του Δήμου Χανίων για δεκαετίες και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι ποιος θα καρπωθεί την πολιτική υπεραξία της θετικής εξέλιξης. Διότι με αυτή την προσέγγιση θολώνει ένας ακόμα άμεσος σημαντικός στόχος: η προτεραιότητα να διεκδικήσουμε ενωμένοι, ανεξάρτητα από επιφυλάξεις και ενστάσεις για το ενοίκιο, την ολοκλήρωση του αιτήματος της χανιώτικης κοινωνίας, που μπορεί να κινδυνέψει.

«Όχι» σε κατάτμηση με υπηρεσίες και σχολεία

Ακόμη, η παράταξη εμφανίστηκε αρνητική σε χρήσεις που απαιτούν κατάτμηση του στρατοπέδου, επισημαίνοντας την ανάγκη να αντιμετωπιστεί ως σύνολο. Για την μεταστέγαση δημοτικών υπηρεσιών, ο κ. Σαρρής αναρωτήθηκε εάν έχει αξιοποιηθεί η δημοτική περιουσία και εκτίμησε πως η μεταστέγαση υπηρεσιών εκεί θα ανοίξει τον δρόμο για μια «πολεοδομική Βαβέλ». Εξέφρασε δε επιφύλαξη για την ίδρυση σχολείου, αναφέροντας πως ίσως να είναι πλεονασμός αφού δύο χώροι πέριξ του στρατοπέδου προορίζονται για εκπαιδευτικές δραστηριότητες ενώ και με τα ΣΔΙΤ προβλέπεται ίδρυση σχολείου στα Λιβάδια.

Να προχωρήσει η παραχώρηση

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα, πρότεινε να εκπονηθεί ένα ερευνητικό σχέδιο – προμελέτη της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης, το οποίο θα θέσει τους άξονες που θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά ενός πιθανού μελλοντικού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, το οποίο θα καθορίσει τη σχετική μελέτη.

Παράλληλα ζήτησε να προσδιοριστεί με σαφές και άμεσο χρονοδιάγραμμα, αφενός πότε θα ολοκληρωθεί η απόφαση που αφορά τον αποχαρακτηρισμό του στρατοπέδου από ενεργό, αφετέρου, η ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης του σε άλλο χώρο.

zarpanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα