Χανιά | Πρόεδρος Εφοριακών: «Βάρβαροι και άδικοι οι φορολογικοί νόμοι»

Βάρβαρους και άδικους χαρακτήρισε τους φορολογικούς νόμους όλων των κυβερνήσεων, η Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΔΟΥ Χανίων – Ρεθύμνου, Κλεοπάτρα Μπερτσουλάκη, μιλώντας το πρωί στο Zarpa Radio 89,6 και στους Άννα Παπακωνσταντίνου και Γιώργο Κολομπάκη.

Την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου, ο σύλλογος θα πραγματοποιήσει την εκλογοαπολογιστική του  συνέλευση, καθώς λήγει η θητεία του, μετά και την παράταση ενός έτους που είχε δοθεί εξαιτίας της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Μπετσουλάκη

αναφέρθηκε στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, επισημαίνοντας ως το μεγαλύτερο, αυτό της συνεχούς εναλλαγής των φορολογικών νόμων: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως κλάδος των εφοριακών είναι αυτό του τρόπου λειτουργίας των υπηρεσιών μας και βέβαια οι βάρβαροι και άδικοι φορολογικοί νόμοι, οι οποίοι ψηφίζονται από όλες τις κυβερνήσεις κι εμείς σαν εργαζόμενοι στις οικονομικές υπηρεσίες καλούμαστε να τους εφαρμόσουμε. Για όλη αυτή τη δυσκολία και για όλα αυτά τα μέτρα στους φορολογούμενους γιατί κι εμείς φορολογούμενοι είμαστε, κανείς από την κυβέρνηση δε μας συμβουλεύεται πριν ψηφίσει το οποιοδήποτε φορολογικό μέτρο και εμείς είμαστε οι αποδέκτες της γκρίνιας και της διαμαρτυρίας και των παραπόνων. Είμαστε ένας καταρτισμένος κλάδος, προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο ενημερωμένοι μπορούμε αλλά όπως κι εσείς ξέρετε ως φορολογούμενοι πολίτες, ότι οι διατάξεις είναι συνεχώς μεταβαλλόμενες κι εμείς καλούμαστε να τα αντιμετωπίσουμε και να κρατήσουμε όρθιες τις υπηρεσίες μας και να μπορούμε να εξυπηρετούμε τον πολίτη.»

«Αξιολόγηση με ατομική στοχοθεσία»

Η πανδημία έφερε αλλαγές και στις εργασιακές σχέσεις των εφοριακών. Μεταξύ άλλων, αγκάθι και για τους εφοριακούς παραμένει η αξιολόγηση, όπως δήλωσε η κ. Μπερτσουλάκη :«Δόθηκε η αφορμή στους κυβερνώντες να αλλάξουν πολύ γρήγορα πάρα πολλά πράγματα, τα οποία αφορούν και τις εργασιακές μας σχέσεις, τον τρόπο με τον οποίο αξιολογούμαστε. Αποτελούμε παγκόσμια πρωτοτυπία. Δεν είμαστε το Υπουργείο Οικονομικών που όλοι ξέρουμε. Είμαστε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, όπου εκεί προσπαθεί να εφαρμοστεί ένα είδος αξιολόγησης με ατομική στοχοθεσία. Σε αυτή είμαστε χρόνια ενάντια. Προσπαθούμε να πείσουμε και να αποδείξουμε ότι δε μπορεί να υπάρχει ατομική στοχοθεσία, πρέπει να είναι ομαδική, οι υπηρεσίες λειτουργούν ομαδικά και οι στόχοι πρέπει να τίθενται σε επίπεδο μονάδας, ΔΟΥ, ελεγκτικού κέντρου.»

Η προσαρμογή στις ηλεκτρονικές συναλλαγές 

Ολοένα και περισσότεροι πολίτες επιλέγουν να εξυπηρετούνται ηλεκτρονικά για τις συναλλαγές τους με τις δημόσιες υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και η εφορία. Πρέπει όλοι να δεχτούμε και να προσαρμοστούμε σε αυτές τις αλλαγές, επεσήμανε η κ. Μπετσουλάκη, λέγοντας: «Πάρα πολλά πράγματα, η τεχνολογία τα έχει βελτιώσει, τα έχει εξελίξει και είναι και σε πολύ μεγάλο βαθμό προς όφελος όλων μας, όσο και αν στην πρώτη τους εφαρμογή έχουν κάποιες δυσκολίες. Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες όταν λειτουργούν σωστά, όταν δεν γίνονται την τελευταία στιγμή και με εφαρμογές του ποδαριού, έχουν επιλύσει πολλά θέματα. Θα σας πως ένα πολύ απλό παράδειγμα, μέσα στην πανδημία, μπόρεσε και έγινε η εφαρμογή να μπορεί ο φορολογούμενος να εκδίδει τη βεβαίωση τελών κυκλοφορίας για το αυτοκίνητό του, όπου εδώ για το δικό μας κτίριο, θα έπρεπε να υπάρχουν ατελείωτες ουρές σε τρία γραφεία, ανεβαίνοντας να πάρει ένα πρωτόκολλο, να κατέβει στο γραφείο, να περιμένει στην ουρά, να ξαναπάει στο πρωτόκολλο.»

Αγώνας δρόμου για τις προθεσμίες, με υπερωρίες 

Οι εφοριακοί υπάλληλοι έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να προλάβουν τις ασφυκτικές ημερομηνίες, προκειμένου να διευθετήσουν όλες τις υποθέσεις – εκκρεμότητες υπόχρεων φορολογουμένων, ώστε να μην υπάρξουν απώλειες στα έσοδα του δημοσίου: «Δουλεύουμε Σαββατοκύριακα, καθημερινές μέχρι το βράδυ προκειμένου αυτό να αποφευχθεί.»

Η εφορία Χανίων την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου θα είναι ανοικτή για το κοινό 8-9 το πρωί ενώ θα λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας για εξαιρετικές περιπτώσεις. Οι φορολογούμενοι εξυπηρετούνται με ραντεβού εκτός από ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις.

zarpanews.gr

The post Χανιά | Πρόεδρος Εφοριακών| Πρόεδρος Εφοριακών: «Βάρβαροι και άδικοι οι φορολογικοί νόμοι» appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα