Χανιά | Πολίτες και φορείς «απέναντι» στην ξενοδοχοποίηση της Παλιάς Μεραρχίας | Photos

Η αξιοποίηση των κτηρίων στον λόφο Καστέλι τα οποία σήμερα ανήκουν στο Πολυτεχνείο Κρήτης, βρέθηκαν στο επίκεντρο ανοικτής εκδήλωσης με θέμα «Ο λόφος Καστελίου Χανίων: Δημόσια χρήση για εκπαιδευτικές/πολιτιστικές ανάγκες ή Ξενοδοχοποίηση;» που διοργανώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου. Στην εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε η Συνέλευση Υπεράσπισης Ελεύθερων Δημόσιων Χώρων και Μνημείων, εκφράστηκε η αντίθεση πολιτών και φορέων στην εμπορική εκμετάλλευση του κτηρίου μέσω μετατροπής του σε ξενοδοχείο που

δρομολογεί το Πολυτεχνείο Κρήτης.Στην ομιλία του ο Μιχάλης Ανδριανάκης, επίτιμος διευθυντής της 28ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων επανέφερε την πρόταση για δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου στην περιοχή, με αναφορές στην μελέτη Ρωμανού – Καλλιγά, η οποία, εάν είχε εφαρμοστεί, όπως υποστήριξε θα είχε αλλάξει πολλά στην παλιά πόλη. Ο κ. Ανδριανάκης, αναφέρθηκε στην ιστορία του Λόφου Καστέλι από την Μινωική εποχή μέχρι και σήμερα και στην σημασία του για τον πολιτισμό και την ταυτότητα της πόλης.Για καθαρά επενδυτική λογική κατηγόρησε την Διοίκηση του Πολυτεχνείου Κρήτης ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, Λευτέρης Βεργεράκης, επισημαίνοντας πως θα έπρεπε να έχουν ληφθεί υπόψη και άλλες παράμετροι στην διαδικασία που κινήθηκε.

Τέλος, ο εκπαιδευτικός Φώτης Ποντικάκης μιλώντας ως εκπρόσωπος της Συνέλευσης Υπεράσπισης Ελεύθερων, Δημόσιων Χώρων και Μνημείων αναφέρθηκε στις αυξημένες εκπαιδευτικές ανάγκες που υπάρχουν στον νομό Χανίων και στις δημόσιες χρήσεις που θα μπορούσαν να πάρουν τα κτήρια. Σχολίασε δε την ολοένα και αυξανόμενη τουριστικοποίηση της Παλιάς Πόλης και την εγκατάλειψη μνημείων και ιστορικών κτηρίων που οδηγεί στο να προβάλλεται η πώλησή τους ως αναγκαστική λύση.

Η συζήτηση συνεχίστηκε με τοποθετήσεις πολιτών και εκπροσώπων φορέων.

zarpanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα