Χανιά | Νοερή ξενάγηση στο «νεκροταφείο του βυθού» | Photos

Ναυτικά ατυχήματα από την προϊστορικά χρόνια μέχρι τη σύγχρονη εποχή, συνθέτουν τον ναυαγισμένο πλούτο στα βάθη του Κρητικού πελάγους, απλώνοντας ένα πέπλο μυστηρίου ιδιαίτερα ελκυστικό για τον ακροατή.

Η αίθουσα του ορόφου του Πνευματικού Κέντρου Χανίων αποδείχτηκε πολύ μικρή για να φιλοξενήσει την εκδήλωση με θέμα «Ναυαγισμένα αρχαία φορτία στα δύσκολα νερά της Δυτικής Κρήτης» που διοργάνωσαν η Ιστορική, Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης,

ο Σύλλογος «Οι Φίλοι του Βυθού» και η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το απόγευμα της Παρασκευής.

Με καρέκλες ανέβαινε ο κόσμος που ήθελε να παρακολουθήσει τον αρχαιολόγο της διεύθυνσης ενάλιων αρχαιοτήτων Κρήτης, Θεοτόκη Θεοδούλου, να τον ξεναγεί στο «νεκροταφείο» του βυθού.

«Θα κάνουμε μια παρουσίαση ναυαγίων αλλά και μαρτυριών, προσπαθώντας να δούμε μέσα από τα ίδια τα τεκμήρια την εικόνα που σκιαγραφεί τη σημασία της Δυτικής Κρήτης ως ενός ναυτικού σταυροδρομιού» τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Θεοδούλου πριν την έναρξη της εκδήλωσης, σημειώνοντας πως «η ναυτική παράδοση και η σημασία της περιοχής για τη ναυτιλία ήταν και συνεχίζει να είναι ιδιαίτερη και αυτό μπορεί να το διαγνώσει κανείς και μέσα από τις υλικές μαρτυρίες».

Όπως εξήγηση η κατάσταση στην οποία βρίσκονται αυτά τα ναυάγια ποικίλει καθώς «ένα ναυάγιο είναι ένα ατύχημα». «Έχουμε μελετήσει σε έναν βαθμό τα ναυάγια που ξέρουμε αλλά υπάρχει αντικείμενο για γενεές γενναίων…» σχολίασε, επισημαίνοντας πως τα ναυάγια «απειλούνται από αρχαιοκαπηλία και έντονη αναπτυξιακή πίεση».

Πάντως, στόχος της Εφορείας που για την ώρα στελεχώνεται μόνο από τον… προϊστάμενο, είναι ο εντοπισμός, η μελέτη η ανάδειξη όλων αυτών των «θησαυρών» και διασύνδεση -όπου είναι δυνατόν- με την οικονομική δραστηριότητα.

zarpanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα