Χανιά | Νέο, πιο αποδοτικό όχημα υδρογόνου από φοιτητές του Πολυτεχνείου – Προοπτικές και προβλήματα της υδρογονοκίνησης | Video+Photos

| Video+Photos

Εκδήλωση για την υδρογονοκίνηση στο πλαίσιο της ημέρας ανοικτής επιστήμης πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Η χρήση υδρογόνου για τη λειτουργία αυτοκινήτων αποτελεί από το 2007 αντικείμενο δράσης της επιστημονικής ομάδας TUCer, η οποία αυτό το διάστημα ολοκληρώνει την δημιουργία ενός νέου πρωτότυπου υδρογονοκίνητου οχήματος, το οποίο φέρεται να είναι ως και 20% πιο αποδοτικό στην κατανάλωση σε σχέση με προηγούμενα οχήματα, χάρη σε προσαρμογές που έγιναν στα ηλεκτρονικά συστήματά

του.

Για την παραγωγή υδρογόνου σε μεγάλες ποσότητες, απαιτείται η ηλεκτρόλυση του νερού σε υδρογόνο και οξυγόνο. Στο υδρογονοκίνητο όχημα, το υδρογόνο περνάει από την αντίστροφη διαδικασία, ενώνεται δηλαδή με οξυγόνο μέσα σε ενεργειακή κυψέλη, απελεθερώνοντας ηλεκτρική ενέργεια και μόνο προϊόν της “καύσης” αυτής είναι το νερό.

“Στόχος πάντα είναι η μείωση της κατανάλωσης. Φέτος πετύχαμε, με την αλλαγή της σχεδίασης στα ηλεκτρονικά, μείωση περίπου κατά 20%. Μπήκαν καινούρια εξαρτήματα, σχεδιάσαμε μια νέα πλακέτα βιομηχανικού τύπου και αλλάξαμε και σύστημα υπερπυκνωτών που προσδίδει μεγαλύτερη ισχύ στο μοτέρ και φτάνει το 1,5 kW. Το όχημα μπορεί να φτάσει σε ταχύτητα 50 χιλιομέτρων την ώρα”, δήλωσε ο φοιτητής του ΗΜΜΥ και μέλος της ομάδας TUCer, Αλέξανδρος Σιούντης.

Τα συν και τα πλην της υδρογονοκίνησης

Ο Σάββας Πιπερίδης, επικεφαλής της ομάδας και μέλος ΔΕΠ του εργαστηρίου Ευφυών Συστημάτων και Ρομποτικής της ΜΠΔ εξήγησε τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα της υδρογονοκίνησης.

“Το υδρογονοκίνητο όχημα είναι ουσιαστικά ηλεκτροκίνητο αλλά παίρνει ενέργεια από την αντίστροφη ηλεκτρόλυση του υδρογόνου μέσα σε κυψέλη. Δεν υπάρχει θόρυβος, δεν υπάρχουν καυσαέρια και έχουμε την υπόσχεση μιας καθαρής διαδικασίας παραγωγής υδρογόνου αν χρησιμοποιήσουμε ΑΠΕ“, ανέφερε ο κ. Πιπερίδης. Τόνισε ακόμα ότι σε σχέση με τους συσσωρευτές, δεν απαιτείται χρόνος για να “γεμίσει” κανείς το αυτοκίνητο, πράγμα που ειδικά για τα λεωφορεία είναι σημαντικό, καθώς σε μια πόλη με στόλο ηλεκτροκίνητων λεωφορείων θα αποφεύγεται ταυτόχρονη επιβάρυνση του ηλεκτρικού δικτύου.

Ταυτόχρονα όμως υπάρχουν μειονεκτήματα, με το βασικό να είναι ότι για τη διανομή και πώληση του υδρογόνου, την πώλησή του δηλαδή στους οδηγούς, θα πρέπει να δημιουργηθεί από το μηδέν ένα νέο δίκτυο, αντίστοιχο με εκείνο των υγρών καυσίμων, καθώς οι εγκαταστάσεις δεν γίνεται να μετατραπούν. Τα “υδρογονάδικα” θα πρέπει να φτιαχτούν από την αρχή και είναι κάτι που θα απαιτήσει σοβαρά έξοδα και πολύ χρόνο, την ώρα που για τη φόρτιση ηλεκτροκίνητων οχημάτων με συσσωρευτές δεν απαιτείται τίποτα τέτοιο.

Άλλο ένα πρόβλημα είναι ότι οι σημερινές κυψέλες υδρογόνου απαιτούν τη χρήση μετάλλων και άλλων συστατικών που βρίσκονται συγκεντρωμένα σε πολύ λίγα σημεία του πλανήτη, πράγμα που δημιουργεί γεωπολιτικούς κινδύνους, ανέφερε ο κ. Πιπερίδης στην ομιλία του στην εκδήλωση.

Brain drain και γραφειοκρατία

“Αντιμετωπίζουμε τεράστιο πρόβλημα ως ομάδα, γιατί για να προμηθευτούμε οτιδήποτε, χρειάζεται να ακολουθηθεί η διαδικασία των προμηθειών και μια μεγάλη γραφειοκρατία”, δήλωσε ακόμα ο κ. Πιπερίδης. Αλλά πέρα από αυτό, η ομάδα του ουσιαστικά βρίσκεται στη θέση να ξεχωρίζει και να ετοιμάζει ταλέντα, τα οποία μετά το πέρας των σπουδών τους καταλήγουν στο εξωτερικό. Κι αν για τους ίδιους αυτό είναι ένα βήμα στην καριέρα τους, για τη χώρα είναι απλά απώλεια ταλέντων χωρίς ανταπόδοση.

“Το χειρότερο που συμβαίνει είναι ότι όλα τα μέλη της ομάδας αναζητούν δουλειά στο εξωτερικό. Οι πρώτοι το έκαναν μόνοι τους, οι επόμενοι ακολούθησαν και τώρα έχουμε πολλά παιδιά που βρίσκονται σε εξαιρετικές θέσεις εργασίας, σε μεγάλες εταιρίες και με εξαιρετικές προοπτικές. Αλλά όχι στην Ελλάδα”.

Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου, Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, δήλωσε ότι το ίδρυμα είναι ιδιαίτερα υπερήφανο για την ομάδα TUCer, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η νομοθεσία στη χώρα είναι απαγορευτική για την ερευνητική δραστηριότητα:

“Τα παιδιά αναπτύσσουν τεχνογνωσία, έχουν αποσπάσει βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς και μακάρι να συνεχίσουν να εργάζονται στο αντικείμενο που επέλεξαν. Είναι μια εξαιρετική προσέγγιση, δίνει στους φοιτητές φοβερή αυτοπεποίθηση και να λύνουν σύνθετα τεχνολογικά προβλήματα. Όσο για την γραφειοκρατία είναι κάτι που εξαρτάται από τη νομοθεσία που είναι απαγορευτική για πάρα πολλά πράγματα που έχουν να κάνουν με την έρευνα, την προμήθεια εξοπλισμού και τη λειτουργία τέτοιων ομάδων. Εμείς όμως βοηθούμε την ομάδα πάρα πολύ, ακόμα και οικονομικά”, κατέληξε ο κ. Διαμαντόπουλος.

Δείτε δηλώσεις και φωτογραφίες (το νέο όχημα στην αρχή):

zarpanews.gr

The post Χανιά | Νέο| Νέο, πιο αποδοτικό όχημα υδρογόνου από φοιτητές του Πολυτεχνείου – Προοπτικές και προβλήματα της υδρογονοκίνησης | Video+Photos appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χανιά | Νέο, Πολυτεχνείου – Προοπτικές, | Video+Photos,chania | neo, polytechneiou – prooptikes, | Video+Photos