Χανιά | Μία έκθεση «θυσαυρός» για τον προφυγικό ελληνισμό που αξίζει να επισκεφθείτε | Photos+Videos

| Photos+Videos

Έναν πλούτο ανεκτίμητης αξίας που χρονολογείται από το 1500 μ.Χ. φιλοξενεί το Πνευματικό Κέντρο Χανίων για χάρη της έκθεσης με τίτλο «Μικρά Ασία, Έκθεση Προσφυγικού Ελληνισμού» που άνοιξε τις πύλες της το απόγευμα της Πέμπτης.

Πρόκειται για μία συλλογή με πάνω από 100 φωτογραφίες και περίπου 200 αντικείμενα και χωρίζεται σε ενότητες από πριν την καταστροφή της Μικράς Ασίας, την μικρασιατική εκστρατεία και έπειτα περνά στην Αναγέννηση.

Συγκεκριμένα περιλαμβάνει χάρτες, έργα τέχνης, σπάνιες εκδόσεις, εικόνες, εκκλησιαστικά κειμήλια, φωτογραφίες,

γκραβούρες, ενδυμασίες, κοσμήματα, χειροτεχνήματα, προσωπικά αντικείμενα, πολεμικά κειμήλια, εκτεταμένο αρχειακό υλικό, εφημερίδες, επιστολές, κάρτες και πολλά άλλα τεκμήρια.

«Υπάρχουν επίσης κάποια βίντεο συνοδευτικά από νέες μαρτυρίες, από το αρχείο της Πολιτιστικής Εταιρίας Κρήτης και βέβαια υπάρχου σημεία κατατεθέν όπως η μπουγάτσα του Ιορδάνη αλλά και το ρολόι του Κήπου» όπως μας είπε ο Επιμελητής της Έκθεσης, Λευτέρης Λαμπράκης.



«Είναι μία εξαιρετική έκθεση για να θυμηθούμε όλοι μας, να αναμοχλεύσουμε τις ιστορικές μας μνήμες και να δούμε την πολύπαθη διαδρομή του τελευταίου αιώνα» και παρόλα αυτά μετά από όλη αυτή την καταστροφή πως καταφέραμε σήμερα και στεκόμαστε στα πόδια μας σαν χώρα και σαν λαός» δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής.



Η οργάνωση και η παραγωγή της έκθεσης ανήκει στην Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης. Πραγματοποιείται με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, από την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Πνευματικό Κέντρο Χανίων σε συνεργασία με το Δήμο Χανίων, την ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ, τους Συλλόγους Ποντίων Χανίων «Η Ρωμανία» και «Παναγία Σουμελά», την Αδελφότητα Μικρασιατών Νομού Χανίων «Ο Άγιος Πολύκαρπος», το Κέντρο Μικρασιατικών και Ποντιακών Ερευνών, το Λύκειο Ελληνίδων Χανίων και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας / Τμήμα Δυτικής Κρήτης.

Θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό έως την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023 – Ώρες Λειτουργίας: 10.00 – 14.00 & 18.00 – 21.00.

The post Χανιά | Μία| Μία έκθεση «θυσαυρός» για τον προφυγικό ελληνισμό που αξίζει να επισκεφθείτε | Photos+Videos appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα