Χανιά | Μετά τον χαμό των δύο νέων: Ξανά στο προσκήνιο η έλλειψη κυκλοφοριακής αγωγής

Έργα και δράσεις για την κυκλοφοριακή αγωγή στα Χανιά ζητά με παρέμβασή του ο υπεύθυνος του κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Βάμου, Φώτης Ποντικάκης.

Στο κείμενό του επισημαίνονται τα εξής:
Η πρόσφατη τραγωδία με τα δυο νέα παιδιά θύματα τροχαίου στα Κουνουπιδιανά Χανίων και τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν με τους μισούς περίπου νεκρούς από τροχαία στην Κρήτη να είναι στην περιοχή

των Χανίων δείχνουν την ανάγκη λήψης μέτρων που θα περιλαμβάνουν τόσο έργα (όπως ο κυκλικός κόμβος και φανάρια στην είσοδο της Πολυτεχνειούπολης), όσο και δράσεις ευαισθητοποίησης όπως ένα ευρύ πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με τη συνδρομή του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου και την αξιοποίηση του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής στο Καμπάνι Ακρωτηρίου.
Δυστυχώς, στα Χανιά δεν έχουν κατακτηθεί στοιχειώδεις κανόνες οδικής συμπεριφοράς και κυκλοφοριακής αγωγής. ΙΧ και μηχανές κινούνται με ό,τι ταχύτητα επιθυμεί ο οδηγός αδιαφορώντας για πεζούς κι άλλους ανθρώπους. Ποτό και οδήγηση αποτελεί «μαγκιά» αντί για καταδικαστέα συμπεριφορά. Αυτοκίνητα κινούνται και σταθμεύουν σε πεζόδρομους και πλατείες παραβιάζοντας τα δικαιώματα πεζών, ατόμων με ειδικές ανάγκες, ηλικιωμένων και παιδιών. Οι ποδηλατόδρομοι είναι ανύπαρκτοι. Αποτελεί συχνό φαινόμενο η μη τήρηση στοιχειωδών κανόνων οδικής συμπεριφοράς όπως το να βγάζεις φλας όταν στρίβεις, να μην αφήνεις το αμάξι στη μέση του δρόμου κ.ο.κ. Είναι φανερή η αναγκαιότητα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, όχι απλά της Κυκλοφοριακής Αγωγής, η γνώση, η ευαισθητοποίηση, η αλλαγή στάσεων και συμπεριφορών καθώς και η ανάληψη δράσης.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου μπορεί να σχεδιάσει και να προσφέρει για τα σχολεία ένα Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την Κυκλοφοριακή Αγωγή. Σε ένα τέτοιο πρόγραμμα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής που διαθέτει ο Δήμος Χανίων στο Καμπάνι Ακρωτηρίου. Ένα τέτοιο πρόγραμμα ευαισθητοποίησης των νέων πρέπει να θέσουμε στόχο συμπεριλάβει κάθε σχολείο του Δήμου Χανίων (αλλά και των άλλων Δήμων) μέσα στη σχολική χρονιά, με τουλάχιστον μια ομάδα από κάθε Δημοτικό Σχολείο και Γυμνάσιο του Δήμου να επισκέπτεται το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής συμμετέχοντας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Το πρόγραμμα θα μπορούσε να επεκταθεί και στα Λύκεια, με την προϋπόθεση βέβαια ο Δήμος να προμηθευτεί κατάλληλα ποδήλατα και ηλεκτρικά αμαξάκια γι’ αυτές τις ηλικίες. Κάθε σχολική ομάδα που συμμετέχει στο πρόγραμμα μπορεί να μαθαίνει για τα σήματα της τροχαίας, να εκπαιδεύεται στο Πάρκο για τη σωστή συμπεριφορά ως πεζός, ποδηλάτης και οδηγός ΙΧ αλλά και να σχεδιάζει αφίσες, φυλλάδια και κείμενα που θα μεταφέρουν μηνύματα κυκλοφοριακής αγωγής στο υπόλοιπο σχολείο, σε μαθητές και γονείς, με την επιστροφή των παιδιών στο σχολείο. Ένα τέτοιο πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής μπορεί να υλοποιηθεί με τη συνεργασία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου, των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, του Δήμου Χανίων και εκπαιδευτικών από κάθε σχολείο που θα αναλάβουν να υλοποιήσουν σχετικό πρόγραμμα στο σχολείο τους.
Για να μπορέσει να υλοποιηθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα άμεσα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο Δήμος Χανίων θα πρέπει να διαθέσει το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής 1-2 φορές την εβδομάδα (μαζί με κάποιον υπάλληλο), να φροντίσει εγκαίρως για τη συντήρηση κι επισκευή των ποδηλάτων και ηλεκτρικών αμαξιών, να εξασφαλίσει τη μεταφορά των μαθητών στο χώρο, να μεριμνήσει έτσι ώστε να υπάρξει ένα στοιχειώδες κέρασμα για τα παιδιά που θα επισκέπτονται το χώρο για το πρόγραμμα (νερό, τοπικός χυμός και κάτι να φάνε όπως π.χ. καλιτσούνια μιας πρέπει πάντα να δίνουμε και μήνυμα υγιεινής διατροφής με τοπικά προϊόντα).
Από δικής μας πλευράς ως Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου, θα παρουσιάσουμε τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη στα σχολεία με τη βοήθεια και συνεργασία των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων το σχετικό πρόγραμμα καλώντας τους εκπαιδευτικούς των σχολείων σε συμμετοχή. Το πρόγραμμα θα μπορεί να υλοποιείται και στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου, αν και το σωστό θα είναι να αξιοποιηθούν οι εγκαταστάσεις που υπάρχουν γι’ αυτό το σκοπό στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στο Καμπάνι.

zarpanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα