Χανιά | «Με το ένα χέρι κρατούσα το κασόνι και με το άλλο την γυναίκα» – Συγκλονιστικές μαρτυρίες 56 χρόνια μετά το ναυάγιο «Ηράκλειον» στην Φαλκονέρα | Videos + Photos

Πενηνταέξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το ναυάγιο «Ηράκλειον» στην Φαλκονέρα το 1966 που βύθισε στο πένθος τα Χανιά | Μεκαι ολόκληρη την Κρήτη. Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των επιζώντων, συγγενείς των οποίων βρέθηκαν όπως κάθε χρόνο στο μνημόσυνο των θυμάτων που πραγματοποιήθηκε το πρωί στην Πλατεία Τάλω. Στο πλοίο επέβαιναν 73 συνολικά ναυτικοί και μέλη πληρώματος και 191 επιβάτες, από τους οποίους σώθηκαν μόνο οι 46.

Ένας εκ των ολίγων πλέον επιζώντων, ο κ. Σταύρος Λαγωνικάκης, θυμάται

τις τραγικές στιγμές που έζησε και αναφέρθηκε στο πως κατάφερε να σωθεί κρατώντας ένα κασόνι.

«Ήταν δυο τα μεσάνυχτα όταν στο καράβι μπήκαν κι άλλα νερά και δεν μπόρεσε να επανέλθει στην θέση του. Εγώ κοιμόμουν στο κρεβάτι όταν άκουσα τον συναγερμό. Άλλοι φώναζαν ονόματα, φώναζαν τους δικούς τους βέβαια, άλλος φώναζε βοήθεια…Για καλή μου τύχη όταν έπαιξα την βουτιά, δεν ήταν κάποιο ξύλο ούτε κάποιος στο σημείο για να τον χτυπήσω. Απομακρύνθηκα 10 -12 μέτρα και από εκεί άρχισε η περιπέτεια. Εγώ βγήκα από τους τελευταίους. Στο σαλόνι πριν, είχα συναντήσει τον Φτενάκη τον χημικό και τον Βαρανάκη που πουλούσε φύλλο για κανταΐφι, δεν υπήρχε περίπτωση να τους βρουν γιατί το σαλόνι είχε γεμίσει νερά».

«Με το ένα χέρι κρατούσα το κασόνι και με το άλλο το χέρι της κοπέλας», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Λαγωνικάκης.

«Τα δικαστήρια δεν δικαίωσαν τα θύματα ούτε τους επιζώντες. Οι ποινές των υπευθύνων, ήταν ποινές χάδι. Αποζημιώσεις δεν δόθηκαν ποτέ, γιατί το καράβι ήταν ανασφάλιστο» δήλωσε μεταξύ άλλων, η κόρη του διασωθέντα Παναγιώτη Μπελώνη, Πηγή Μπελώνη. Η κ. Μπελώνη έχει γράψει το βιβλίο «Ηράκλειον» SOS Βυθιζόμεθα, το οποίο είναι ουσιαστικά είναι η συγκλονιστική αφήγηση του μπαμπά της, ο οποίος σήμερα δεν βρίσκεται στη ζωή.

Ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, με αφορμή τη θλιβερή επέτειο της τραγωδίας του ναυαγίου «Ηράκλειον», στις 8 Δεκεμβρίου 1966, και της συντριβής του αεροσκάφους της Ολυμπιακής, την ίδια ημέρα τρία χρόνια αργότερα, στέλνει το δικό του μήνυμα:

«Η 8η Δεκεμβρίου, αποφράδα ημέρα για τα Χανιά, βύθισε στο πένθος όλη την Ελλάδα και σημάδεψε ανεξίτηλα την πόλη μας, με δυο τραγικά δυστυχήματα, με διαφορά τριών χρόνων το ένα από το άλλο. Το ναυάγιο του επιβατηγού / οχηματαγωγού πλοίου “Ηράκλειον”, στις 8 Δεκεμβρίου 1966, στη θαλάσσια περιοχή της Φαλκονέρας, οδήγησε στον υγρό τάφο 273 ψυχές, που ξεκινούσαν το ταξίδι τους από Σούδα προς Πειραιά, χωρίς να μπορούν να προβλέψουν την τραγική κατάληξη. Τραγικό παιχνίδι της μοίρας, η συντριβή του αεροσκάφους της Ολυμπιακής Αεροπορίας, που εκτελούσε την πτήση «Χανιά – Αθήνα», στην ορεινή περιοχή της Κερατέας, τρία χρόνια αργότερα την ίδια ημέρα. Πρόκειται για το πλέον πολύνεκρο δυστύχημα στην ιστορία της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Τα Χανιά δεν θα ξεχάσουν ποτέ, τα δυο πολύνεκρα δυστυχήματα, που με διαφορά μόλις τριών ετών, στέρησαν από τον τόπο 331 συνανθρώπους μας και σημάδεψαν ανεπανόρθωτα τις ζωές τόσων άλλων, που έμειναν πίσω».

Στις 9 Δεκεμβρίου του 1969, το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων με ομόφωνη απόφασή του κήρυξε την 8η Δεκεμβρίου, ως αποφράδα ημέρα για την πόλη.

Από την πλευρά του, ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Γύπαρης δήλωσε: «Ήταν ένα γεγονός το οποίο μας συντάραξε. Οι αφηγήσεις των επιζώντων είναι συγκλονιστικές. Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι η πολιτεία και όλοι οι φορείς οι οποίοι εμπλέκονται με πλοία κλπ, να είμαστε αυστηροί ούτως ώστε στο μέλλον να μην ξανασυμβεί ένα τέτοιο γεγονός».



Τρία ακριβώς χρόνια μετά το τραγικό ναυάγιο, 8 Δεκεμβρίου του 1969, άλλη μια τραγωδία συντάραξε το νησί. Πρόκειται για το αεροπορικό δυστύχημα στην Κερατέα, όταν συνετρίβη αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας κατά την διάρκεια της πτήσης από Χανιά προς Αθήνα, με όλους τους επιβάτες και το πλήρωμα να είναι νεκροί.

zarpanews.gr

The post Χανιά | «Με το ένα χέρι κρατούσα το κασόνι και με το άλλο την γυναίκα» – Συγκλονιστικές μαρτυρίες 56 χρόνια μετά το ναυάγιο «Ηράκλειον» στην Φαλκονέρα | Videos + Photos appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χανιά | Με, – Συγκλονιστικές, Ηράκλειον, Φαλκονέρα | Videos + Photos,chania | me, – sygklonistikes, irakleion, falkonera | Videos + Photos