Χανιά | Μαζεύουν υπογραφές για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου

Για μεγάλη νίκη του κινήματος πολιτών για την διεκδίκηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου κάνει λόγο η πρωτοβουλία που οργανώνει ανοικτή εκδήλωση και συλλογή υπογραφών την επόμενη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου στις 19:30 το απόγευμα στο ΤΕΕ τμήμα Δυτικής Κρήτης, στα Χανιά.

Η ανακοίνωση
Με την τελευταία ομόφωνη απόφαση τής 29/1/18 το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων έδωσε συνέχεια στη διεκδίκηση τού συνόλου τού στρατοπέδου

Μαρκοπούλου. Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να επικαιροποιήσει τις προηγούμενες ομόφωνες αποφάσεις του 2007, 2012 και 2015. Επίσης αποφάσισε να αλλάξει την πρόταση τού Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου που προβλέπει 20% τού στρατοπέδου να γίνει οικοδομικά τετράγωνα και να σχεδιαστεί ως χώρος πρασίνου για κοινωφελείς δραστηριότητες ήπιες αθλητικές εγκαταστάσεις και ένα σχολείο.

Τέλος αποφάσισε να εκφράσει την αντίθεσή του για τη σχεδιαζόμενη μετατροπή τού στρατοπέδου σε σημείο υποδοχής νεοσυλλέκτων.
Θεωρούμε νίκη αυτή την απόφαση γιατί η αρχική θέση του Δημάρχου ήταν τελείως αντίθετη, αφού πρότεινε να παραχωρηθεί ένα μέρος του στρατοπέδου μετά την αποτυχία ανταλλαγής του με δημοτική έκταση στο Ακρωτήρι, που το Υπουργείο αρνήθηκε. Αξιοσημείωτο είναι ότι εκτός από σύσσωμη την αντιπολίτευση και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης τάχθηκαν ανοιχτά κατά της πρότασης του Δημάρχου.
Θλίψη όμως προκαλεί η εμμονή του Δημάρχου στις απόψεις του, (που δεν εκφράζουν πλέον κανέναν στο δημοτικό συμβούλιο) αφού ακόμα και σήμερα, υποστηρίζει «να αφήσουμε στο στρατό κάτι ελάχιστο για να κερδίσουμε το μέγιστο… ότι δεν γίνεται να δώσει ο στρατός χωρίς αντάλλαγμα τίποτα, ότι είναι υποχρεωμένος να πάει με μία απόφαση –που θα την υπερασπιστεί βέβαια…- την οποία όμως δεν νομίζει ότι θα δεχτούν»! Να τον ενημερώσουμε λοιπόν ότι αν πάει έτσι στο Υπουργείο (με ηττοπάθεια και με αντίληψη ότι η απόφαση είναι λάθος) δεν πρόκειται να κερδίσουμε τίποτα!

Όσον αφορά την πρόταση για το τι μπορεί να γίνει στο στρατόπεδο Μαρκόπουλου μετά την παραχώρηση, από το «μέλος» της Πρωτοβουλίας κ. Κ. Κουκουράκη, αρχικά να πούμε ότι είναι τιμητικό για μας να λέει ένας πρώην δήμαρχος ότι είναι μέλος της Πρωτοβουλίας αν και δεν τον έχουμε δει στις ανοιχτές συνελεύσεις μας, ιδίως στην τελευταία, στην οποία είχαμε θέμα συζήτησης ακριβώς το σχεδιασμό που θα πρέπει να κάνουν οι πολίτες για την «επόμενη μέρα». Χωρίς να θέλουμε να υποτιμήσουμε την πρότασή του, δεν κρύβουμε ότι για μια ακόμα φορά βλέπουμε σχεδιασμό με «επιχειρηματικά» κριτήρια. Να θυμίσουμε λοιπόν ότι οι πολίτες των Χανίων και οι κάτοικοι της περιοχής δεν έχουν ανάγκη από χώρους στάθμευσης και μάλιστα υπόγειους (ακριβό κόστος κατασκευής), αλλά από ανοιχτούς ελεύθερους χώρους πρασίνου και αθλητικών δραστηριοτήτων. Και ευτυχώς έχουμε στα Χανιά τέτοιο παράδειγμα, τους Αγίους Αποστόλους. Το θέμα αυτό όμως είναι μπροστά μας για συζήτηση, αφού το ζητούμενο σήμερα είναι η ολική παραχώρηση του στρατοπέδου στο Δήμο.
Η «Πρωτοβουλία Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκόπουλου» σε αυτή τη φάση καλεί όλους τους δημότες σε ανοιχτή συνέλευση ενημέρωσης και συλλογής υπογραφών την Δευτέρα 12/2 στην αίθουσα του ΤΕΕ Νεάρχου 23 στις 7,30 μ.μ. για να καταθέσουμε ένσταση επί του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου όσον αφορά την πολεοδόμηση του στρατοπέδου. Μπορεί να πήρε απόφαση το δημοτικό συμβούλιο για το θέμα αυτό, εκτιμούμε όμως ότι η μαζική κατάθεση ενστάσεων θα επιτείνει αυτή την απαίτηση.
Τέλος μόνο ως θετική μπορούμε να εκλάβουμε την σημερινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων για το θέμα του στρατοπέδου. Αναμένουμε κάτι αντίστοιχο και από τους ΑΝΕΛ Χανίων.

zarpanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα