Χανιά | Η αρχαία και η σύγχρονη «Αντιγόνη» από το ΓΕΛ Ν. Κυδωνίας | Τι λένε οι πρωταγωνιστές για την αποψινή παράσταση

Η Αντιγόνη του Σοφοκλή, αλλά και η Αντιγόνη του Ζαν Ανούιγ, παρουσιάζονται σε μία εξαιρετική θεατρική παράσταση που θα πραγματοποιηθεί απόψε το βράδυ από την θεατρική ομάδα του ΓΕΛ Νέας Κυδωνίας, στις 21:30 στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου, με ελεύθερη είσοδο.

Πρόκειται για το εμβληματικό έργο της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας, και την μετάπλασή του στη σύγχρονη εποχή. Τα δύο έργα καταλαμβάνουν, ταυτοχρόνως, τη σκηνή και εξελίσσονται εκ παραλλήλου.

Για το έργο αλλά και τις πολύωρες

πρόβες που έκαναν έτσι ώστε να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα, μίλησαν στον Super fm και στον Δημήτρη Παππά, τρεις από τους πρωταγωνιστές της παράστασης, η Μαρία Παπαδάκη (Αντιγόνη), ο Κωνσταντίνος Ορφανουδάκης (αρχαίος Κρέοντας) και ο Κωνσταντίνος Βενιανάκης (σύγχρονος Κρέοντας) ο οποίος είπε μεταξύ άλλων για την σημαντικότερη διαφορά μεταξύ των δύο έργων: «Μεταξύ των δυο Κρεόντων βλέπουμε και την μεγαλύτερη διαφορά. Ο σύγχρονος Κρέοντας είναι λίγο πιο ανοικτός, πιο διαλλακτικός, πιο φιλικός προς την Αντιγόνη την οποία αγαπάει, την έχει σαν παιδί του». Από τη μεριά της η «Αντιγόνη» Μαρία Παπαδάκη, έκανε λόγο για την πολύτιμη βοήθεια που είχαν από τις καθηγήτριες τους, κυρίες Πρωτοπαπαδάκη κα Στυλιανάκη οι οποίες αφιέρωσαν πολλές ώρες προσωπικής δουλειάς μέχρι το τελικό αποτέλεσμα.

Ακούστε τι είπαν οι τρεις πρωταγωνιστές:

Πλοκή

Η Αντιγόνη, παραβαίνοντας τη ρητή απαγόρευση του Κρέοντα, θάβει το σκοτωμένο στη μάχη αδερφό της και εχθρό της πατρίδας, Πολυνείκη.

Έχει ζητήσει τη σύμπραξη της αδερφής της, Ισμήνης, χωρίς να βρει ανταπόκριση. Η Αντιγόνη συλλαμβάνεται κατά την ώρα της ταφής και μετά από μια επίπονη ανακριτική διαδικασία από τον τύραννο, τελικά, θάβεται ζωντανή.

Στο θάνατο παρασύρει τον Αίμονα καθώς και την Ευρυδίκη (γιο και σύζυγο, αντίστοιχα, του Κρέοντα).

Γιατί η Αντιγόνη κινεί το ενδιαφέρον μας και σήμερα; Τι είδε ο Ανουίγ στην ομώνυμη αρχαία τραγωδία και έγραψε ένα σύγχρονο έργο; Πόσο συγκλίνει και πόσο αποκλίνει τόσο στο ήθος όσο και στο ύφος από το αρχαίο δράμα;

Είσοδος Ελεύθερη

Keywords
Τυχαία Θέματα