Χανιά | Έρχεται αύξηση πάνω από 10% στους μισθούς των ξενοδοχοϋπαλλήλων – Διαρκής αγώνας και για το επίδομα ανεργίας

Αυξήσεις μισθών έως 10,5% έρχονται τα επόμενα δυο χρόνια για χιλιάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων βρίσκονται ένα βήμα πριν την υπογραφή της διετούς κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Την είδηση γνωστοποίησε μιλώντας στο Zarpa Radio 89,6 ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Χανίων και μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μανώλης Μπαμιάκης.

Η νέα

διετής κλαδική σύμβαση εργασίας θα προβλέπει την αύξηση των μισθών όλων κατηγοριών κατά 5,5% από την 1η Ιανουαρίου του 2023 και επιπλέον αύξηση 5% από την 1η Ιανουαρίου 2024. Μέχρι στιγμής όπως δήλωσε ο κ. Μπαμιάκης η συμφωνία είναι προφορική αλλά αναμένεται να γίνει και επίσημη:

«Έχουμε έρθει σε προφορική συμφωνία με την BOX για νέα διετή συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία θα προβλέπει αυξήσεις 10,5% τα δυο χρόνια. Θα είναι 5,5% το 2023 και 5% το 2024. Δεν έχει υπογραφεί ακόμα, πιστεύω ότι θα προχωρήσει.

Ο κ. Μπαμιάκης έκανε λόγο για μια θετική εξέλιξη για τους εργαζόμενους, οι οποίοι πρέπει να πληρωθούν για να καλύψουν τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες στην καθημερινότητα.

«Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δεν πέρασαν καλά»

Στο μεταξύ, ερωτώμενος για το πως κύλησε για τους εργαζόμενους στον τουρισμό η φετινή περίοδος, ο ίδιος δήλωσε πως εάν δεν αλλάξουν οι συνθήκες εργασίας, το πρόβλημα θα είναι ακόμη πιο έντονο του χρόνου. Ο ίδιος, υποστήριξε ότι το κράτος πρέπει να δράσει αναλόγως για να κρατήσει τους ξενοδοχοϋπαλλήλους στον κλάδο.

«Δυστυχώς οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δεν πέρασαν καλά. Αναγκάστηκαν και δούλεψαν ώρες απεριόριστες, δούλεψαν χωρίς ρεπό, για να συμπληρώσουν τα κενά που υπήρχαν, που υπολογιστικά σε όλη την Ελλάδα ανήλθαν στις 50.000 αλλά η εκτίμηση που κάνουμε είναι ότι του χρόνου θα είναι ακόμα μεγαλύτερα τα κενά, διότι πολλοί συνάδελφοί μας δεν άντεξαν την πίεση και την κούραση και θα εγκαταλείψουν δυστυχώς το επάγγελμα. Γι’ αυτό υπάρχουν κάποιες λύσεις αλλά πρέπει και το κράτος να βοηθήσει. Πρέπει και οι ξενοδόχοι να βοηθήσουν, να συνεισφέρουν για να επανέλθουν στην κανονικότητα».

Αγκάθι παραμένει ο χρόνος διάρκειας του ταμείου ανεργίας, με την επέκτασή του να κρίνεται πιο αναγκαία από ποτέ, λόγω της ακρίβειας που πλήττει την χώρα.

«Θα πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί, το ταμείο ανεργίας να «ξεκολλήσει» από τους 3 μήνες και να παραταθεί ώστε μια οικογένεια να μπορεί να ζήσει τον χειμώνα με το ταμείο ανεργίας. »Δεν μπορεί ένας εργαζόμενος να ζήσει με 5 μήνες εργασίας και 3 μήνες ανεργίας. Ο χρόνος έχει 12 μήνες, τους 4 μήνες δεν υπάρχει τίποτα από εισόδημα. Για ποιο λόγο τότε ένας εργαζόμενος να κάθεται στον επισιτισμό ή στον τουρισμό και να μην πάει σε κάποια άλλη δουλειά; Γι’ αυτό λέμε ότι το ταμείο θα πρέπει να γυρίσει στην εποχή προ μνημονίων. Δεν μπορεί να είναι 430 ευρώ, με αυτά πως να ζήσει κάποιος; τα πάντα ανεβαίνουν, πως θα ζήσει μια οικογένεια;», επισήμανε μεταξύ άλλων, ο κ. Μπαμιάκης, συνεχίζοντας:

«Εμείς πιέζουμε για να δίνεται το ταμείο νωρίτερα και όχι μετά το πέρας 2-3 μηνών από την απόλυση του εργαζόμενου. Έχουμε κάνει επαφές στο υπουργείο Εργασίας και στο υπουργείο Οικονομικών ΄και για την επέκταση αυτού. Προχθές μάλιστα, ενοχλήσαμε και το πρωθυπουργικό γραφείο, βλέπουμε ότι υπάρχει μια κινητικότητα αλλά δεν μπορούμε να πούμε κάτι σίγουρα, ότι αυτό για το οποίο πιέζουμε θα δοθεί. Οι εργαζόμενοι τον Μάρτιο χρωστάνε νερό, τηλέφωνα, δεν έχουν λεφτά να επιβιώσουν και περιμένουν να δουλέψουν, με τον πρώτο μισθό να έρχεται τον Ιούνιο»!

Η έλλειψη προσωπικού έφερε αύξηση στους μισθούς

Την ίδια ώρα, ο κ. Μπαμιάκης τόνισε πως πολλοί ξενοδόχοι φέτος αναγκάστηκαν να συμμορφωθούν, τηρώντας τις συμβάσεις των εργαζομένων, λόγω της έλλειψης προσωπικού:

«Η αλήθεια είναι ότι οι μισθοί ήταν αυξημένοι και κάποιοι εργαζόμενοι που δεν πληρώνονταν με την σύμβασή τους, αναγκάστηκαν οι εργοδότες να το κάνουν και ίσως κάποιοι να πλήρωσαν και παραπάνω γιατί δεν υπήρχε service.

Υποβαθμίστηκε η ποιότητα των υπηρεσιών

«Το σέρβις που παρείχαν φέτος τα ξενοδοχεία ήταν κατώτερο των προσδοκιών των πελατών. Αυτά θα τα βρούμε σύντομα μπροστά μας. Όταν κάποιος πληρώνει ένα πεντάστερο ξενοδοχείο και οι παροχές είναι για τρίστερο, τι θα κάνει; Οι ανταγωνιστές μας είναι πάρα πολλοί. Δεν θα φύγει; Θα ξαναέρθει στα Χανιά;», δήλωσε ο κ. Μπαμπιάκης.

Παραμένουν οι ελλείψεις σε εργαζόμενους καθαριότητας

Καμαριέρες και μάγειρες παραμένουν περιζήτητοι στα ξενοδοχεία των Χανίων: «Οι καμαριέρες είναι σε έλλειψη διότι πολλές γυναίκες έχουν φύγει και πηγαίνουν και καθαρίζουν τις βίλες AirBNB, διότι εκεί παίρνουν καλύτερα λεφτά, ακούμε για 8-10 ευρώ την ώρα. Μεγάλη έλλειψη έχουν και οι μάγειρες».

Μεγάλο αγκάθι παραμένει στο νομό Χανίων η έλλειψη στέγης για τους εργαζόμενους στον τουρισμό, οι οποίοι έρχονται από άλλα μέρη της Ελλάδας:

«Δεν μπορεί να έρθει εδώ μια οικογένεια και να πληρώνει 500 ευρώ τον μήνα ενοίκιο για να δουλέψει 7-8 μήνες και να παίρνει 1.000 ευρώ. Και τα ενοίκια είναι πανάκριβα και τα σπίτια δυσεύρετα».

Ίδρυση Τουριστικών Σχολών και εκπαίδευση εργαζομένων

Τέλος, ο κ.Μπαμιάκης τόνισε την ανάγκη δημιουργίας τουριστικών σχολών, μέσα από τις οποίες, οι ενδιαφερόμενοι θα εκπαιδεύονται ΔΩΡΕΑΝ. «Να γίνουν τουριστικές σχολές, ώστε να εκπαιδευτούν τα καινούρια παιδιά και να είναι δωρεάν η εκπαίδευση. Όλοι όσοι έρθουν να δουλέψουν ακόμα και από το Μπαγκλαντές, γιατί δεν είμαστε ρατσιστές, θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι. Δεν μπορείς να του βάλεις ένα κοστούμι και να τον κάνεις σερβιτόρο ή να πάρεις έναν άνθρωπο και να τον κάνεις μάγειρα».

zarpanews.gr

The post Χανιά | Έρχεται| Έρχεται αύξηση πάνω από 10% στους μισθούς των ξενοδοχοϋπαλλήλων – Διαρκής αγώνας και για το επίδομα ανεργίας appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα