Χανιά | Ενίσχυση της ΔΕΗ με μονάδες ισχύος 50ΜW ζητούν οι εργαζόμενοι από τον Σταθάκη

Επιβεβλημένη θεωρεί την εγκατάσταση μονάδων ισχύος τουλάχιστον 50 MW στην Κρήτη, ο Σύλλογος Εργαζομένων Σταθμών Παράγωγης ΑΗΣ Χανίων προκειμένου στο μέλλον να μην υπάρξει πρόβλημα στην κάλυψη της ζήτησης από την ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι σε επιστολή τους προς τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Σταθάκη σημειώνουν μεταξύ άλλων πως με δεδομένο ότι

«το πρόβλημα του δικτύου της Κρήτης ήταν η κάλυψη της αιχμής ζήτησης κατά του θερινούς μήνες, η οποία κάθε χρόνο έβαινε αυξανόμενη» και «γνωρίζοντας ότι το 50% των μονάδων παραγωγής του νησιού λόγω παλαιότητας είναι επιβαρημένες, πράγμα που καθιστά δυσκολότερη την ετοιμότητά τους, θεωρούμε επιβεβλημένη την εγκατάσταση μονάδων ισχύος τουλάχιστον 50 MW στο νησί και παρακαλούμε για τις ενέργειές σας προς την κατεύθυνση αυτή.»

Ολόκληρη η επιστολή:

“Όπως πολύ καλά γνωρίζετε ανέκαθεν το πρόβλημα του δικτύου της Κρήτης ήταν η κάλυψη της αιχμής ζήτησης κατά του θερινούς μήνες, η οποία κάθε χρόνο έβαινε αυξανόμενη.

Το πρόβλημα αυτό είχε πάψει να υφίσταται κατά τα τελευταία χρόνια, καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης η αιχμή ζήτησης άρχισε να μειώνεται από χρόνο σε χρόνο.

Κατά τη διάρκεια της φετινής καλοκαιρινής περιόδου, παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση του πολύ σημαντικού για την Κρήτη τουρισμού, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια λόγω της αστάθειας των γειτονικών χωρών με παρόμοιο τουριστικό προϊόν.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση της αιχμής του φορτίου από τα 629 MW το 2016 σε περίπου 655 MW (Ποσοστιαία αύξηση 4,13%). Μία αύξηση, όχι αντίστοιχη αλλά η μισή, δηλαδή περί το 2% μπορεί να ωθήσει την αιχμή του 2018 στα 670 MW.

Η ικανότητα των θερμικών μονάδων του νησιού ανέρχεται σε 810 MW ενώ σε περίπτωση καύσωνα αυτή πέφτει στα 710 MW περίπου. Επίσης σε περίπτωση καύσωνα επικρατεί άπνοια και η συνδρομή των αιολικών είναι μηδενική, κατά δε την βραδινή αιχμή μηδενική είναι και η συνδρομή των φωτοβολταϊκών. Σε περίπτωση απώλειας μιας εκ των μεγάλων μονάδων του συστήματος, με φορτίο περί τα 50 MW όπως οι ΑΣ 6-7 και 11-12 Χανίων, η οποία είναι αρκετά πιθανή κατά τη διάρκεια του καύσωνα έχει σαν αποτέλεσμα η παραγωγή να αδυνατεί να καλύψει τη ζήτηση.

Με βάση τα παραπάνω και γνωρίζοντας ότι το 50% των μονάδων παραγωγής του νησιού λόγω παλαιότητας είναι επιβαρημένες, πράγμα που καθιστά δυσκολότερη την ετοιμότητά τους, θεωρούμε επιβεβλημένη την εγκατάσταση μονάδων ισχύος τουλάχιστον 50 MW στο νησί και παρακαλούμε για τις ενέργειές σας προς την κατεύθυνση αυτή.”

zarpanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα