Χανιά | Έκοψαν κορδέλες στο φράγμα Βαλσαμιώτη χωρίς να το ελέγξουν | Γιατί λειτουργεί στο 1/5 της δυναμικής του;

Για ένα φράγμα, το περίφημο φράγμα Βαλσαμιώτη, που αποτελούσε διακαή πόθο του αγροτικού κόσμου των Χανίων και το οποίο τελικά όπως προκύπτει, έχει σοβαρά προβλήματα λειτουργικότητας, έκανε λόγο σήμερα κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΚ κ. Φώτης Καζάσης.

Μάλιστα, ο κ. Καζάσης τόνισε χαρακτηριστικά απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πως κανονικά το έργο δεν έπρεπε ούτε να έχει τεθεί σε λειτουργία, πολύ περισσότερο δε να εγκαινιαστεί με κάθε επισημότητα (δείτε εδώ τα εγκαίνια του έργου).

Για τα συγκεκριμένα προβλήματα του φράγματος, που εύκολα

πια μπορεί να θεωρηθεί παρομοιαστεί και με το «Γιοφύρι της Άρτας», πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου και του ΟΑΚ, ενώ το παρόν έδωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης, η βουλευτής Χανίων κα Βάλια Βαγιωνάκη και εκπρόσωπος του Υπουργού Ενέργειας κ. Γιώργου Σταθάκη.Ειδικότερα, ο κ. Καζάσης είπε πως οι διαρροές που έχουν διαπιστωθεί εμποδίζουν το έργο να τεθεί σε πλήρη λειτουργία, και για το λόγο αυτό ζητήθηκε εμπειρογνωμοσύνη από τον αναπληρωτή καθηγητή του ΕΜΠ κ. Μ.Καββαδά, προκειμένου να διαπιστωθεί «τι φταίει στο φράγμα και τι μπορεί να γίνει, για να γίνει αυτό πιο λειτουργικό.»

Τα αποτέλεσμα της εμπειρογνωμοσύνης ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και σύμφωνα με τα όσα προέκυψαν στο Φράγμα Βαλσαμιώτη διαπιστώνεται πρόβλημα στην μελέτη του έργου, στην κατασκευή και στην από τώρα και στο εξής λειτουργικότητα του. Μάλιστα διαφαίνεται η ανάγκη νέων επεμβάσεων στο έργο για να μειωθεί η ποσότητα και το μέγεθος των διαρροών του νερού.

Σημειώνεται δε, πως παρά τις αρκετές παρεμβάσεις έως τώρα οι συνεχιζόμενες διαρροές δεν είναι αποδεκτές ενώ το ποσό που απαιτείται για τις νέες παρεμβάσεις φτάνει το ύψος των δύο εκατομμυρίων ευρώ ενώ απαραίτητες είναι και οι ανάλογες μελέτες.

Μέχρι τότε όπως ανέφερε ο κ. Καζάσης το φράγμα θα λειτουργεί σχεδόν στο 1/5 της δυναμικής του η της χωρητικότητας του δηλαδή 1,5 κυβικά εκατομμύρια νερού.

Επισημαίνεται πως, όπως προέκυψε από την πλευρά του υπουργείου με τα σημερινά δεδομένα είναι αδύνατο να διατεθεί το παραπάνω κονδύλι για το έργο.

Πλέον το υπουργείο θα πρέπει να πάρει αποφάσεις για το ποιοι θα είναι οι τρόποι αποκατάστασης του φράγματος και σε ότι αφορά τους τρόπους διαχείρισης του.

Σε ότι αφορά τώρα τις ευθύνες του αναδόχου ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΚ είπε πως το έργο δεν έχει παραδοθεί σε χρήση, δεν υπάρχει βεβαίωση περαίωσης καλών εργασιών από την αρμόδια υπηρεσία, και για το λόγο αυτό έχει γίνει αίτηση θεραπείας από τον ανάδοχο που εκκρεμεί για να συζητηθεί στο Κεντρικό Τεχνικό Συμβούλιο του Υπουργείου.

Για το αν έπρεπε να δοθεί το έργο προς χρήση, όταν δόθηκε, μετά την πραγματοποίηση των εγκαινίων και το κόψιμο της κορδέλας, παρουσία υπουργών κλπ ο κ. Καζάσης σαφώς ξεκαθάρισε πως «εφόσον με ρωτάτε για ένα δημόσιο έργο είναι συγκεκριμένα τα βήματα για να δοθεί σε χρήση. Όταν έγιναν τα εγκαίνια το έργο δεν ήταν έτοιμο για να δοθεί προς χρήση και σε λειτουργία, γιατί δεν ήταν έτοιμα τα δίκτυα και κανείς δεν είχε μπει στη λογική για να κοιτάξει τα προβλήματα που είχε το φράγμα.»

Ξεκαθάρισε πάντως, πως δεν υπάρχει κανένα θέμα ασφάλειας του φράγματος το οποίο παρακολουθείτε σε καθημερινή βάση.

Από την πλευρά του ο κ. Μάρκος Πατρελάκης είπε πως πέραν όλων των άλλων η έκθεση του καθηγητή του ΕΜΠ βάζει και θέματα εδάφους κάτι το οποίο προέκυψε και από κατολισθήσεις που έγιναν κατά την διάρκεια κατασκευής του έργου.

Ανέφερε πως το κόστος του έργου εκτοξεύθηκε εξαιτίας επιπλέον εργασιών που έπρεπε να πραγματοποιηθούν για την αντιμετώπιση των εδαφολογικών προβλημάτων.

Σημειώνεται πως ο ανάδοχος του έργου είναι η κοινοπραξία ΕΤΕΘ-ΤΟΜΕΣ, ενώ το κόστος του έργου έφθασε τα 40 εκατομμύρια ευρώ.

zarpanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα