Χανιά | Δράσεις eTwinning από τα Εκπαιδευτήρια Θεοδωρόπουλου | Photos

Την Παρασκευή 27 Απριλίου, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, στα πλαίσια της Άνοιξης Καλλιτεχνικής Δημιουργίας του Δήμου Χανίων, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση παρουσίασης δράσεων σχολικών μονάδων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα eTwinning που διοργάνωσαν τα Εκπαιδευτήρια Θεοδωρόπουλου με τίτλο «Το Κλίμα Αλλάζει, Ο Πλανήτης μας αλλάζει, Εμείς;»

Στην εκδήλωση συμμετείχαν τα εξής 8 σχολεία από όλη την Ελλάδα: Εκπαιδευτήρια Θεοδωρόπουλου, 1ο Γυμνάσιο

Ορεστιάδας, 1ο Γυμνάσιο Ξάνθης, 2ο Γυμνάσιο Ασπρόπυργου, 7ο Γυμνάσιο Καβάλας, Γυμνάσιο Τραγανού Ηλείας, Γυμνάσιο Νέας Αγχιάλου και Γυμνάσιο Νέο Σχολείο Αργολίδας.

Στόχος του προγράμματος ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών μέσα από τη βιωματική ενεργοποίηση τους για την προστασία του περιβάλλοντος και ειδικότερα της κλιματικής αλλαγής συνδυάζοντας την επιστημονική προσέγγιση με τη δημιουργική έκφραση, αναπτύσσοντας διανοητικές δεξιότητες πάνω σε περιβαλλοντικά θέματα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν πρωτότυπες εργασίες από όλα τα σχολεία, οι οποίες είχαν ως κοινό θεματικό άξονα την κλιματική αλλαγή. Πόσο επηρέαζει η κλιματική αλλαγή την γεωργία και τον τουρισμό σε κάθε τόπο ; Πόσο ευάλωτη είναι η Βόρεια Κρήτη και ιδιαίτερα ο νομός μας από το εξελισσόμενο φαινόμενο ; Με ποιο τρόπο οι τέχνες εμπνέονται από την κλιματική αλλαγή; 187 μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, ερεύνησαν, ενημερώθηκαν και προβληματίστηκαν σχετικά με το πόσο τελικά η κλιματική αλλαγή εκτός από παγκόσμιο φαινόμενο, επηρεάζει και τον τόπο τους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα ενός ερωτηματολογίου που είχαν δημιουργήσει οι μάθητες και συμπληρώθηκε από 816 άτομα, μέσα από το οποίο βγαίνουν πολλά χρήσιμα συμπεράσματα. Οι μαθητές σε ένα μεγάλο ποσοστό (61%) υποστηρίζουν ότι η φύση απορρυθμίζεται με δραματικές συνέπειες τόσο για το περιβάλλον όσο και για τον ίδιο τον άνθρωπο, ο οποίος αποτελεί μέρος του. Πιο σοβαρό πρόβλημα θεωρούν την ατμοσφαιρική ρύπανση και στη συνέχεια την μείωση της βιοποικιλότητας καθώς και την ερημοποίηση.

Με την αλαζονική συμπεριφορά του ο άνθρωπος έχει προκαλέσει τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα για τα οποία οι περισσότεροι μαθητές τα γνωρίζουν αν και υπάρχει και ένα αξιόλογο ποσοστό (31%) το οποίο είτε δεν έχει σαφή εικόνα της κατάστασης είτε δε γνωρίζει το φαινόμενο αυτό.

Αξιοσημείωτη είναι η άποψη των μαθητών σχετικά με το ποιος ευθύνεται για το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Είναι γεγονός ότι από τη δική τους οπτική γωνία σε ένα ποσοστό 60 % θεωρούν ότι όλοι ευθυνόνται για αυτήν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το παγκόσμιο κλίμα. Το 20 % θεωρεί ότι μεγάλο μέρος ευθύνης φέρουν οι εργοστασιακές μονάδες και το 15 % ρίχνει το φταίξιμο στις κυβερνήσεις των χωρών.
Ενθαρρυντικό ωστόσο είναι το γεγονός ότι το 62 % των ερωτηθέντων θεωρεί ότι υπάρχει τρόπος να λυθεί το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής αν και το 25 % πιστεύει ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη.

Η προσπάθεια ανάκαμψης του περιβάλλοντος θεωρούν οι μαθητές πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, αλλάζοντας απλές καθημερινές συνήθειες. Ένα ποσοστό 34 % θεωρεί ότι πρέπει να υιοθετηθεί ένα δεσμευτικό πακέτο μέτρων από όλα τα κράτη. Το ίδιο ποσσοστό 34% προτείνει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και τη χρήση ανακύκλωσης αλλά και Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Το 63% των ερωτηθέντων ανακυκλώνει συχνά έως και καθημερινά και το 27 % μηνιαία. Είναι γεγονός ότι όσο πιο νωρίς περνάει το μήνυμα της ανακύκλωσης στα παιδιά τόσο πιο βιωματική θα είναι η συγκεκριμένη πράξη. Για αυτό όλα τα σχολεία οφείλουν να ενθαρρύνουν τους μαθητές αλλά και να τους ενεργοποιούν ώστε όχι μόνο να σκέπτονται αλλά και να πράττουν οικολογικά. Στα προιόντα που ανακυκλώνουν περισσότερα βρίσκεται το χαρτί, το πλαστικό και το αλουμίνιο. Θέτοντας τις σωστές βάσεις από μικρή ηλικία διαμορφώνεται το προφίλ του περιβαλλοντικά υπεύθυνου πολίτη.
Τελικά όλη αυτή η παγκόσμια ανησυχία για την κλιματική αλλαγή μήπως είναι υπερβολική ; Σίγουρα όχι για τους ίδιους του μαθητές….Μια μεγάλη πλειοψηφία (70 %) θεωρεί ότι όλα αυτά τα σενάρια που ακούγονται θα έπρεπε να είναι γνωστά σε κάθε γωνιά του κόσμου και σε κάθε πολίτη έτσι ώστε όλοι μαζί, να μπορέσουμε να διαχειριστούμε όλη αυτήν την δύσκολη κατάσταση που μας κληροδότηταν οι πρόγονοι μας δημιουργώντας ένα καλύτερο μέλλον για την ανθρωπότητα.
Είναι πραγματικά ελπιδοφόρο το γεγονός ότι νέοι άνθρωποι, παιδιά από 13-15 ετών δεν παρακολουθούν παθητικά την οικολογική καταστροφή, η οποία συντελείται τις τελευταίες δεκαετίες λαμβάνοντας σταδιακά ανεξέλεγκτες διαστάσεις, αλλά εκφράζουν δυναμικά τη θέληση τους να ανακόψουν αυτές τις δραματικές αλλαγές που θα επιβαρύνουν τη δική τους ποιότητα ζωής.

Το να είναι ένα σχολείο «πράσινο» αποτελεί μια συνεχή και εξελισσόμενη διαδικασία . Σε αυτή την πορεία εξακολουθούμε λοιπόν να κινούμαστε και προσδοκούμε να δημιουργήσουμε ενεργούς πολίτες, οι οποίοι θα υψώσουν τη φωνή τους και θα διορθώσουν τα καταστροφικά λάθη των προηγούμενων γενεών. Για αυτό το λόγο η παρούσα εκδήλωση ήταν ιδιαίτερα σημαντική, γιατί αφορούσε το μέλλον αυτών των παιδιών κυρίως και λιγότερο το παρελθόν, το μέλλον του κόσμου όπως αυτά τα παιδιά το ονειρεύονται και το σχεδιάζουν.

zarpanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα