Χανιά | «Δήμος Πλατανιά και ΕΔΕΚ έκοψαν την πίτα του Προγράμματος «ΚΡΗΝΕΣ» | Photos

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 4 Μαρτίου 2018 η τρίτη ολομέλεια των τεσσάρων Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Πλατανιά καθώς και η κοπή πίτας, την οποία φιλοξενεί ο ΟΑΚ, στο πλαίσιο του Προγράμματος Διά βίου Μάθησης και Κοινοτικής Ενδυνάμωσης «Κρήνες: Ένα Πολιτιστικό -Περιβαλλοντικό και Κοινωνικό Μονοπάτι Ζωής».

Οι εκπαιδευόμενοι, εκπρόσωποι ομάδων και δομών, καθώς και απλοί πολίτες, είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με Προσκεκλημένους Ειδικούς, να συνομιλήσουν μαζί τους, να επιλύσουν απορίες και να προγραμματίσουν την περαιτέρω δράση

τους στο πλαίσιο του σχεδίου εργασίας τους.

Το πρωτοποριακό Πρόγραμμα που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τον Δήμο Πλατανιά, τελεί υπό τον σχεδιασμό του Επιστημονικού Δικτύου Εκπαίδευσης Ενηλίκων Κρήτης και υλοποιείται σε συνεργασία με την Παγκρήτια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων κι άλλων δομών αφορά σε ένα κοινοτικό μοντέλο ανάπτυξης έργου και διαδικασίας στην κοινότητα και στηρίζεται στον Εθελοντισμό και την Διατομεακή Συνεργασία.

Στόχος του είναι η ανάδειξη ενός Πολιτιστικού Μονοπατιού-Περιπατητικής Διαδρομής από τους ίδιους τους πολίτες μέσω του συμμετοχικού σχεδιασμού και της συνεργατικής διερεύνησης στο πλαίσιο Σχεδίου Δράσης με άξονα την πολιτιστική κληρονομιά (υλική και άυλη). Απώτερος στόχος -πέραν της χαρτογράφησης του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού υδρογραφικού δικτύου-, η ευαισθητοποίηση ενός ανθρώπινου Δικτύου εν δυνάμει Εθελοντών για την συνοχή και στην ανάπτυξη του τόπου.

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης στην τρίτη ολομέλεια δημοτικών ενοτήτων του Προγράμματος «Κρήνες» τον συμμετοχικό διάλογο συντόνισαν οι εθελοντές διευκολυντές του ΕΔΕΕΚ κ. Γ. Κανδαράκης, κα. Μ. Μιχαήλ, κα. Σ. Χαριστού και κα. Ε. Ζωιδάκη.

Προσκεκλημένοι επιστήμονες κι επαγγελματίες που πλαισίωσαν την εν λόγω δράση ήταν οι κ.κ Κων/νος Ζορμπάς, Κοινωνιολόγος-θεολόγος-ΟΑΚ, Μανόλης Μανούτσογλου, Γεωλόγος, Κοσμήτορας Σχολής Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, Λευτέρης Βεργεράκης, Αρχιτέκτονας, Εφ. Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Κων/νος Ψαράκης πρ. Αρχαιολόγος, Εφ. Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Στέλιος Κουνελάκης ΠΕΠΣΥ, Φάνης Μανουσάκης, Φωτογράφος, Μανόλης Μαρινάκης, Τουριστικός Πράκτορας, Χριστίνα Φουρναράκη, Χημικός Βοτανικός, ΜΑΙΧ, Εύη Φωτοπούλου, Καλλιτέχνιδα.

Με την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού μέρους της συνάντησης ακολούθησε σε πολύ θερμό κλίμα η κοπή πίτας του Προγράμματος από τον Δήμαρχο του Δήμου Πλατανιά κ. Γιάννη Μαλανδράκη, τη Συντονίστρια του Επιστημονικού Δικτύου Εκπαίδευσης Ενηλίκων Κρήτης Δρ. Χρύσα Τερεζάκη και τον Πρόεδρο της Παγκρήτιας Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Στέλιο Κουνελάκη, φιλοξενία πρόσφερε στους παρευρισκόμενους η ΟΑΚ. Την εκδήλωση χαιρέτησε νωρίτερα ο Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης Δρ. Κων/νος Ζορμπάς, ενώ τίμησαν με την παρουσία τους ο πρώην Δήμαρχος του Δήμου Κολυμβαρίου κ. Πολυχρονίδης και ο συνταξιούχος Σχ. Σύμβουλος κ. Νικολακάκης.

Η παραπάνω δράση από πλευράς δήμου αγγίζει τα όρια της κοινωνικής καινοτομίας, καθώς οι άνθρωποι και οι συλλογικότητες σπάζουν τα στεγανά τους, χαράζουν ενιαία κατεύθυνση, ενώ παράλληλα κάνουν πράξη την επιζητούμενη Συνέργεια μέσω μιας εναλλακτικής διαδικασίας διαλόγου της Αυτοδιοίκησης με την Κοινωνία των Πολιτών.

zarpanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα