Χανιά | Από 12 χρονών τα παιδιά στον «μαύρο» κόσμο των ναρκωτικών – Αναγκαίες παρεμβάσεις σε σχολεία και κοινωνία

ΣτηνΧανιά | ηλικία των 12 ετών έρχεται η πρώτη επαφή των παιδιών με τα ναρκωτικά και κυρίως με το τσιγάρο κάνναβης. Αυτό δήλωσε στο Zarpa Radio 89,6 και την Άννα Παπακωνσταντίνου ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Χανίων Σταμάτης Μαμάκας, με αφορμή την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί από κοινού με το παράρτημα Χανίων του Εθνικού Συμβουλίου κατά των ναρκωτικών την Κυριακή 6 και μισή το απόγευμα στο Κέντρο των Χανίων, με τίτλο «Ο ρόλος του σχολείου στην πρόληψη της τοξικοεξάρτησης».

«Υπάρχει πρόβλημα. Το γνωρίζουμε. Ειδικά

στην ύπαιθρο. Όταν λέμε ναρκωτικά, δεν εννοούμε μόνο την ηρωίνη, την κοκαΐνη, τα λεγόμενα σκληρά ναρκωτικά. Εμείς πιστεύουμε ότι όλες οι εξαρτήσεις οδηγούν κάποια στιγμή στην πιο βαριά εξάρτηση.

Ξεκινώντας από το τσιγάρο χασίς, το οποίο φαίνεται ότι προωθείται η αποποινικοποίησή του, στο οποίο συνηθίζουν τα παιδιά, η νεολαία. Οι έρευνες και οι στατιστικές που γίνονται, δείχνουν ότι τα παιδιά δείχνουν την επαφή τους με την κάνναβη από τα 12 τους. Γίνεται εθισμός και κάποια στιγμή η νεολαία δεν αρκείται στο χασίς και θα συνεχίσει με κάποιο άλλο ναρκωτικό».

Ο κ. Μαμάκας δήλωσε πως έχει διαπιστωθεί ότι τα παιδιά αντιμετωπίζουν διάφορα ψυχολογικά προβλήματα, που τα «αναγκάζουν» να αναζητήσουν λανθασμένες διεξόδους ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στους παράγοντες επιρροής:

«Είναι η οικογένεια, είναι το σχολείο, είναι τα προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν σήμερα. Έχουμε αντιληφθεί στα σχολεία, ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα ψυχολογικά στα παιδιά. Η απομόνωση από την πανδημία έπαιξε σημαντικό ρόλο. Υπάρχει μια τάση τα παιδιά να ψάχνουν διεξόδους. Είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς γονείς, το πως τα παιδιά δεν θα ασχοληθούν με τις τοξικές ουσίες. Είναι ένα ζήτημα, το οποίο πιστεύουμε σαν Ένωση Γονέων ότι πρέπει να αναδειχθεί, γι’ αυτό συνδιοργανώνουμε με το Συμβούλιο κατά των ναρκωτικών-παράρτημα Χανίων την εκδήλωση αυτή. Η σωστή αντιμετώπιση ξεκινά από την πρόληψη. Από το πως δηλαδή θα ενημερωθούν γονείς και μαθητές, το πως θα στελεχωθούνε τα σχολεία το επόμενο διάστημα.

Κενά μέσα στα σχολεία και εκτός

Στο μεταξύ, ο κ. Μαμάκας έκανε λόγο για κενά τόσο από την πλευρά της εκπαίδευσης όσο και από την κοινωνία σχετικά με την ενημέρωση και την πρόληψη των εξαρτήσεων:

«Και στο σχολείο υπάρχουν κενά και έξω δεν υπάρχουν δομές. Είμαστε υπέρ και των στεγνών προγραμμάτων. Το όπλο μας είναι σίγουρα η πρόληψη.»

Στην εκδήλωση της Κυριακής θα υπάρχει πιο σφαιρική εικόνα σχετικά με το θέμα ενώ ενδέχεται να αναλυθούν και στατιστικά στοιχεία που αφορούν στην χρήση ναρκωτικών από παιδιά – νέους.

«Θα υπάρχει ένας εξοπλισμός των γονιών, των δασκάλων, γενικότερα της τοπικής κοινωνίας. Πρέπει να διεκδικήσουμε είτε σαν γονείς, είτε σαν πολίτες το πως μπορούμε να προλάβουμε αυτό το πρόβλημα».

Τέλος, ο κ. Μαμάκας δήλωσε πως η Ένωση Γονέων θα συνεχίσει τις δράσεις της για σοβαρά ζητήματα που αφορούν την κοινωνία:

«Σαν Ένωση Γονέων είναι απαραίτητο στο να προχωράμε σε τέτοιες εκδηλώσεις για σοβαρά ζητήματα. Και για γονείς με παιδιά στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού  αλλά κυρίως σε Γυμνάσιο – Λύκειο. Κατά καιρούς έχουμε ακούσει ακόμη και διακίνηση τα απογεύματα γύρω από χώρους σχολείων».

zarpanews.gr

The post Χανιά | Από 12 χρονών τα παιδιά στον «μαύρο» κόσμο των ναρκωτικών – Αναγκαίες παρεμβάσεις σε σχολεία και κοινωνία appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα