Χανιά | “Αντί πρόληψης, ροπή προς την καταστολή” – Πλήθος άλυτων προβλημάτων καταγγέλλουν κοινωνικοί λειτουργοί | Video

| Video

Στα βαθιά χωρίς τα απαραίτητα εφόδια ρίχνει το ελληνικό κράτος τους κοινωνικούς λειτουργούς. Η πολυδιάσπαση των κοινωνικών δομών, η έλλειψη στελέχωσης πολλών από αυτές, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και άλλα προβλήματα, δημιουργούν ένα περιβάλλον που δεν επιτρέπει την άσκηση αποτελεσματικής πολιτικής, τόνισαν κοινωνικοί λειτουργοί σε συνάντηση εργαζομένων του κλάδου που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, παραρτήματος Κρήτης το απόγευμα της Παρασκευής στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Η

πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης του ΣΚΛΕ, Ελεονώρα Χερίδη, αναφέρθηκε σε σημαντικά ζητήματα του κλάδου:

“Σήμερα θα είχε τεράστιο νόημα να αντιμετωπίζαμε την υποστελέχωση. Χωρίς στελέχωση κοινωνικών υπηρεσιών δεν μπορείς να ξεκινήσεις να δουλεύεις σε βάθος και με περιεχόμενο. Δεν μπορείς να διαμορφώσεις πολιτική που να αποσκοπεί στην άρση των κοινωνικών ανισοτήτων. Αντί πρόληψης όμως, υπάρχει ροπή προς την καταστολή. Προβλήματα αφορούν όλες τις κοινωνικές ομάδες και εμείς καλούμαστε να αναλάβουμε ρόλο πρώτης γραμμής και να αντιμετωπίσουμε και δεν έχουμε τα μέσα. Δεν έχουμε τον εξοπλισμό, τον χώρο, την ιδιωτικότητα, δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε το απόρρητο. Είμαστε σε απομακρυσμένες περιοχές, εκθέτουμε τον εαυτό μας σε κίνδυνο κάποιες φορές και θα είμαστε και οι πρώτοι που θα βρεθούμε ενώπιον της δικαιοσύνης αν κάτι δεν λειτουργήσει σωστά.”

Να λειτουργήσει μια κεντρική, ενιαία κοινωνική δομή στη χώρα για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων ζήτησε η αντιπρόεδρος ΠΣ ΣΚΛΕ Κρήτης, Θεοπούλα Αγοράκη.

“Το πρόβλημα είναι η φτώχεια, η οικονομική αδυναμία. Στα χαρτιά έχει συσταθεί κοινωνική υπηρεσία σε κάθε πρωτοδικείο που αποτελείται από διεπιστημονική ομάδα. Στα χαρτιά, γιατί στην πραγματικότητα λειτουργούν οι ομάδες παιδικής προστασίες που δεν είναι ομάδες, αλλά ένας κοινωνικός λειτουργός. Αυτός μόνος του πρέπει να πάει σε σπίτια που έχουν προβλήματα να διερευνήσει την κάθε κατάσταση. Υπάρχουν επίσης κενά δομών. Όταν πρέπει να απομακρύνεις ένα παιδί, δεν έχεις που να το πας. Το πας στο νοσοκομείο, νοσηλεύεται σε μια κλίνη για πολύ καιρό και θυματοποιείται για δεύτερη φορά. Εμείς λέμε, χρειάζεται ένας κεντρικός προνοιακός φορές που να αντιμετωπίζει τα θέματα αυτά και όχι αποσπασματικά και με ΜΚΟ.”

Για την κατάσταση στα σχολεία μίλησε ο αναπληρωτής γραμματέας του συνδέσμου, Γιάννης Φασουλάκης:

“Στην ειδική αγωγή οι κοινωνικοί λειτουργοί είναι αναπληρωτές κυρίως, πάνω από 100 είναι οι αναπληρωτές. Δεν επαρκούν. Με το σύστημα που έχουμε θα πάει ένας κοινωνικός λειτουργός σε ένα σχολείο με εκατοντάδες παιδιά τη μια μέρα και την άλλη μέρα σε ένα άλλο. Χρειάζεται όμως μόνιμη ψυχοκοινωνική υπηρεσία σε σταθερή βάση σε κάθε σχολείο.”

Για την ανάγκη δραστηριοποίησης των κοινωνικών λειτουργών στον σύνδεσμο μίλησαν οι κ.κ. Γιώργος Σαμπροβαλάκης και Δομινίκη Κατζουράκη, γενικός γραμματέας και μέλος του ΔΣ αντίστοιχα:

“Ξεκινάμε δραστηριότητα σε όλο το νησί. Από το 2018 ο ΣΚΛΕ είναι ΝΠΔΔ και στην Κρήτη έχει αναδειχθεί Περιφερειακό Συμβούλιο που δουλεύει στην κατεύθυνση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των μελών μας, αλλά και των εξυπηρετούμενων, ώστε να υπάρχουν δομές υγείας και πρόνοιας σε ένα ενιαίο, δημόσιο σύστημα. ”

“Εργαζόμαστε με παιδική προστασία, ενδοοικογενειακή βία, κακοποιήσεις, σχολεία, ψυχική υγεία, υγεία, πρέπει σε όλα αυτά να δίνουμε μια λύση. Θέλουμε να κοιτάμε στα μάτια τους ανθρώπους αυτούς και να τους λέμε ότι κάναμε το καλύτερο δυνατό. Αλλά για να το κάνουμε, πρέπει να έχουμε μια δυνατή φωνή ως ΣΚΛΕ και γι’ αυτό συγκεντρωθήκαμε σήμερα.”

Ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ιδρύθηκε ως σωματείο το 1955. Μετασχηματίστηκε το 2018 σε πλήρως ανεξάρτητο και αυτοδιοίκητο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και έχει πάνω από 8.200 μέλη.

zarpanews.gr

The post Χανιά | “Αντί| “Αντί πρόληψης, ροπή προς την καταστολή” – Πλήθος άλυτων προβλημάτων καταγγέλλουν κοινωνικοί λειτουργοί | Video appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα