Χανιά | 10 χρόνια για εννέα χιλιόμετρα στα Τοπόλια: Σε απόγνωση οι κάτοικοι ενώ ο Δήμος Κισσάμου αδιαφορεί

Την δυσαρέσκειά τους σχετικά με την ολοκλήρωση του έργου της παράκαμψης των Τοπολίων η οποία εδώ και καιρό έχει καθυστερήσει, εκφράζει η Επιτροπή Κατοίκων, με ανακοίνωσή της.

Χαρακτηριστικά το παρομοιάζουν ως «γεφύρι της Άρτας», τονίζοντας μάλιστα πως υπάρχει αδιαφορία για τον Δήμο Κισσάμου για το ζήτημα.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή τους αναφέρει

Έως και σήμερα κάθε έργο που δεν εξελίσσεται κανονικά και δεν αποπερατώνεται, το χαρακτηρίζουμε «γεφύρι της Άρτας». Μόνο που το ιστορικό αυτό γεφύρι που ήταν απαραίτητο να γίνει, ολοκληρώθηκε μετά από ανθρωποθυσία σύμφωνα με τον θρύλο.

Σύγχρονα

«γεφύρια της ‘Άρτας», έχουμε στον νομό μας αρκετά, των οποίων η γρήγορη και σωστή ολοκλήρωση ήταν επιτακτική ανάγκη εδώ και πολλά χρόνια. Η λιμνοδεξαμενή της Χρυσοσκαλίτισσας, το φράγμα του Βαλσαμιώτη, ο κάθετος οδικός άξονα Καλουδιανά – εννιά χωριά (με επιτακτικότερη την παράκαμψη Τοπολίων), το κολυμβητήριο του Ακρωτηρίου, το ποδηλατοδρόμιο κ.α..

Έργα που για την ολοκλήρωσή τους, στην εποχή μας, δεν απαιτούνται ανθρωποθυσίες. Τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και οι απαραίτητοι χρηματικοί πόροι (εθνικοί ή ευρωπαϊκοί) που εξ’ αρχής εξασφαλίζονται, με καλή διαχείριση επιτυγχάνουν θαυμάσια έργα. Καλή διαχείριση, σημαίνει πρώτα σχεδιασμός, μακριά από τοπικά, ιδιωτικά και οικονομικά συμφέροντα και κομματικές παρεμβάσεις.

Διαδικασίες αναθέσεων διαφανείς και νόμιμες και αυστηρή και αμερόληπτη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους. Τα παραπάνω εξασφαλίζονται αν το κράτος είναι νοικοκυρεμένο και οι διοικούντες κεντρικά και περιφερειακά σέβονται την θέση που κατέχουν, τους πολίτες και τα χρήματά τους που διαχειρίζονται. Τελικά, προϋπόθεση για την πρόοδο του τόπου είναι ο καλώς εννοούμενος πατριωτισμός όλων των πολιτών και πρώτα απ’ όλα των διοικούντων.

Πατριώτης δεν είναι αυτός που αυτοανακηρύσσεται με βάση την κομματική του ταυτότητα, τις (αρκετές φορές στρεβλές) αντιλήψεις του σε ιδεολογικά, κοινωνικά και εθνικά θέματα. Δεν είναι αυτός που καταπατεί τους νόμους και ασκεί εξουσία στηριζόμενος στο λαϊκισμό και στο ρουσφέτι. Δεν είναι εκείνος που από θέση ισχύος χρησιμοποιεί ή ανέχεται την αδιαφάνεια, τα σκάνδαλα, τη διαπλοκή, στοχεύοντας στο προσωπικό όφελος και σε αυτό των ημετέρων. Αυτός, που τον τόπο που ο λαός με την ψήφο του του αναθέτει να κυβερνά, τον θεωρεί τσιφλίκι δικό του και της παράταξης του. Στις παραπάνω περιπτώσεις τα εγκαταλελειμμένα ή μισοεγκαταλελειμμένα έργα αλλά και πολλά άλλα στον νομό, ενώ οι κυβερνήσεις και οι τοπικοί αιρετοί αλλάζουν, στα ίδια χάλια παραμένουν.

Έχει ποτέ ελεγχθεί ή τιμωρηθεί κάποιος από την εργοδοσία (μελετητές, αναθέτοντες, επιβλέποντες, παραλήπτες), κάποιος από τους κατασκευαστές (εργολήπτες) για αυτά τα ναυάγια και για τα εκατομμύρια που (και πώς) σπαταλήθηκαν; Για κάθε τέτοιο έργο, οι υπεύθυνοι των υπουργείων και της περιφέρειας, σε κλίμα πανηγυρικό κάθε τόσο αναγγέλλουν παρατάσεις λόγω αστοχιών, θεομηνιών κ.λ.π.. με συμπληρωματικές χρηματοδοτήσεις, λες και μοιράζουν χρήματα από την τσέπη τους.

Οι παραπάνω σκέψεις απορρέουν όχι μόνο από τα τοπικά μας θέματα αλλά και από τα όμοια και μεγαλύτερα που συμβαίνουν σε όλη την χώρα, με κορυφαίο το σκάνδαλο των σιδηροδρόμων και τη τραγική κατάληξή του. Απορρέουν από την εμπειρία μας ως κατοίκων της περιοχής των Τοπολίων και των γύρω χωριών από την εξέλιξη της παράκαμψης, ενός από τα ζωτικότερης σημασίας έργου στο νομό μας. Επειδή έχουμε δημοσιοποιήσει και άλλες φορές τα σχετικά με το έργο, θα αναφερθούμε αυτή τη φορά εκτός από τη στάση των άμεσα υπευθύνων (εργοδοσία), με αυτή του πολιτικού προσωπικού απέναντι στο πρόβλημα που ταλαιπωρεί την περιοχή μας και κρατεί σε ομηρία τον τόσο σημαντικό αλλά και τόσο προβληματικό κάθετο οδικό άξονα.

Το έργο των εννέα χιλιομέτρων διανύει με ρυθμούς χελώνας το δέκατο έτος εργασιών, στα πρώτα και τελευταία χιλιόμετρα δεν έχουν τελειώσει ακόμη οι χωματουργικές εργασίες (ξεμπαζώματα) και δεν είναι ακόμη βέβαιο αν σε αυτά τα δύο άκρα μπορεί να ολοκληρωθεί λόγω κακής χωροθέτησης, ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος. Το έργο που είχε κριθεί επείγον, ξεκίνησε το 2014 και έπρεπε να παραδοθεί το 2016.

Οι κάτοικοι κινητοποιηθήκαμε για πρώτη φορά στο τέλος του 2021 με εξαντλημένη την υπομονή μας και την ανοχή μας, απαιτώντας την γρήγορη ολοκλήρωση της παράκαμψης, προκειμένου να λυθεί επιτέλους το κυκλοφοριακό πρόβλημα και να μπει σε τάξη ο τόπος που για χρόνια παραμένει σκαμμένος και εγκαταλελειμμένος.

Οι εργοδότες, Περιφέρεια και Αντιπεριφέρεια, στις οχλήσεις μας απαντούσαν πως για την καθυστέρηση του έργου φταίει η θεομηνία του 2019! Η κορύφωση της υποτίμησης του κοινού νου μας ήταν το επιχείρημα τους πως καλύτερα που το έργο δεν ολοκληρώθηκε στην ώρα του (2016), γιατί η θεομηνία του 2019 και πάλι θα το κατέστρεφε!!

Οι «θιγόμενες» πλευρές μας κατηγόρησαν ως ανύπαρκτους, ελάχιστους, υποκινητές και προσπάθησαν με διάφορους τρόπους να μας διαβάλλουν. Από τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων δημόσια χαρακτηριστήκαμε (λίαν επιεικώς) «παρασυρμένοι»!

Ο κατά τα άλλα δραστήριος και συχνός επισκέπτης των Χανίων Περιφερειάρχης κ. Αρναουτάκης περιφρονώντας μας, δεν είπε κουβέντα στο περιφερειακό συμβούλιο, όταν το Φεβρουάριο του 2022 παρουσιάσαμε εκεί το θέμα αλλά δεν έκανε και τον κόπο μια φορά να περάσει από τα Τοπόλια.

Το χειρότερο, όταν επιτέλους έγινε επανεκκίνηση των εργασιών το καλοκαίρι του 2022, με παράνομα μπαζώματα ρεμάτων ποταμών και δασικών εκτάσεων, αντιταχθήκαμε και το έργο σταμάτησε πάλι και κατηγορηθήκαμε ότι εμποδίζουμε το έργο! Τις παρανομίες αυτές, οι υπηρεσίες της ίδια της Περιφέρειας (Δασική υπηρεσία, διεύθυνση περιβάλλοντος) τις χαρακτήρισαν πρωτοφανείς, ζήτησαν αμέσως να σταματήσουν, τα παράνομα μπαζώματα να ξηλωθούν, ώστε τα τοπία να αποκατασταθούν και οι κίνδυνοι για τους γύρω οικισμούς να εξαλειφθούν. Τα νεκρά χρόνια για το έργο (έξι) δεν ήταν αρκετά για την χωροθέτηση νόμιμων χώρων εναπόθεσης των μπαζών! Και το πιο «κουφό».

Από τα πιο υπεύθυνα χείλη της διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας, μας δηλώθηκε πως δεν μας αναγνωρίζουν ως επιτροπή των κατοίκων και πως με τις κινητοποιήσεις μας ενεργοποιήσαμε τις άλλες υπηρεσίας της Περιφέρειας (που αναφέρθηκαν παραπάνω) και έγιναν πιο αυστηρές στους ελέγχους τους!

Ποια είναι η στάση του πολιτικού προσωπικού του τόπου, βουλευτών, περιφερειακών, αυτοδιοικητικών όλα αυτά τα χρόνια απέναντι στο πρόβλημα και τους πολίτες; Στην προηγούμενη κυβερνητική και αυτοδιοικητική περίοδο που το έργο ήταν νεκρό, γενική απουσία όλων και μηδενική ενημέρωση για το τι μέλει γενέσθαι. Στην τωρινή κυβερνητική και αυτοδιοικητική περίοδο (μετά το 2019), μέχρι το τέλος του 2021 οι πλήρης απραξία στο έργο συνεχίστηκε. Χωρίς καμία ενημέρωση των πολιτών και πάλι, με πλήρη την απουσία όλων και αυτών που με την ψήφο μας τιμούμε και ορίζουμε να μας αντιπροσωπεύουν. Ακόμη και εντός του 2022 που εντείναμε τις κινητοποιήσεις μας για αυτό το μεγάλο θέμα και ζητήσαμε την παρέμβαση των θεσμικών του τόπου, ελάχιστοι κινήθηκαν.

Από τους βουλευτές του νομού: ο αείμνηστος Μανούσος Βολουδάκης ξεπερνώντας αντιδράσεις του χώρου του, επισκέφθηκε την περιοχή μας. Είναι γνωστές σε πολλούς οι ύβρεις που εισέπραξε τις επόμενες ημέρες όταν δημοσίευσε τις θέσεις του. Ο βουλευτής Παύλος Πολάκης και κλιμάκιο του κόμματός του, επίσης επισκέφθηκαν την περιοχή και κατέθεσαν εμπεριστατωμένη έκθεση για το πρόβλημα. Οι άλλοι δύο βουλευτές είναι εντελώς απόντες. Είχε προηγηθεί των δύο τοπικών βουλευτών, η επίσκεψη του βουλευτή Ηρακλείου Μανόλη Συντυχάκη με κλιμάκιο του κόμματός του, ο οποίος έκανε επερώτηση στα αρμόδια Υπουργεία. Από τους Περιφερειακούς Συμβούλους, μόνο οι Σύμβουλοι των παρατάξεων Λαϊκή Συσπείρωση και Ανυπόταχτη Κρήτη, Αλέκος Μαρινάκης και Γιώργος Πιαγκαλάκης κινητοποιήθηκαν, επισκέφθηκαν την περιοχή και έφεραν το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι των δύο μεγαλύτερων παρατάξεων στην Περιφέρεια και μάλιστα οι Χανιώτες, ήταν και παραμένουν απόντες στο μεγάλο πρόβλημα παραβλέποντας το κάλεσμά μας.

Οι Δημοτικές Αρχές Κισάμου, των δύο τελευταίων περιόδων και οι παρατάξεις τους, πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης, από καθόλου έως επιδερμικά έχουν ασχοληθεί με το μεγάλο αυτό πρόβλημα εντός του Δήμου.

Όλες οι παραπάνω απουσίες που καταγράψαμε, είναι αποτέλεσμα αδιαφορίας, περιφρόνησης προς τους πολίτες ή κάτι χειρότερο;

Μήπως όλοι οι απόντες κάτι ξέρουν;
Μήπως κανένας τους δεν θέλει να στεναχωρήσει κάποιους και κάποια συμφέροντα;

Ποια δύναμη κρατά σφικτά αυτό το πλούσιο μείγμα προσώπων;

Μήπως η συνταγή του βαθέως κράτους λειτουργεί σε όλη τη χώρα;

Έτσι λειτουργεί η σύγχρονη Ελλάδα;

Αυτή είναι η Ελλάδα (το προσωπικό της) που λυπάται για τον ξενιτεμό των χιλιάδων νέων επιστημόνων της και τους καλεί να επιστρέψουν;

Να έλθουν να δουν και πάλι να φύγουν;

Απίστευτα πράγματα και όμως (δυστυχώς) αληθινά!

zarpanews.gr

The post Χανιά | 10| 10 χρόνια για εννέα χιλιόμετρα στα Τοπόλια: Σε απόγνωση οι κάτοικοι ενώ ο Δήμος Κισσάμου αδιαφορεί appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα