Μπαρνιέ: Έτοιμη έως τον Οκτώβριο η οριστική συμφωνία για το Brexit

Λιγότερο από χρόνος απομένει για να είναι έτοιμη η τελική συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποίησε ο επικεφαλής διαπραγματευτής για την ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, μετά τον «λευκό καπνό» στη σημερινή συνάντηση της Τερέζα Μέι με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

«Σήμερα, έπειτα από έξι μήνες δουλειάς, δημοσιεύσαμε κοινή έκθεση με τα σημεία συμφωνίας» είπε, προσθέτοντας ότι ακόμα «απομένει πολλή δουλειά» σε «αρκετά ζητήματα».

«Η πρόοδος που επιτεύχθηκε είναι αρκετή προκειμένου να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση» επισήμανε, ενώ εξήγησε ότι

εάν αυτή η συμφωνία εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από τη Σύνοδο Κορυφής την επόμενη εβδομάδα μπορεί να αποτελέσει τη «βάση» για μια συμφωνία αποχώρησης. Το τελικό κείμενο θα πρέπει να είναι έτοιμο τον Οκτώβριο του 2018, επισήμανε ο Μ. Μπαρνιέ.

«Θα χρειαστεί να έχουμε έτοιμη την οριστική μορφή της συμφωνίας αποχώρησης έως τον Οκτώβριο του 2018, σε λιγότερο από ένα χρόνο» δήλωσε. Όπως είπε, αναμένει του χρόνου την πολιτική δήλωση των 27 της ΕΕ για τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών, ενώ οι πραγματικές διαπραγματεύσεις για το εμπόριο θα αρχίσουν μετά την υπογραφή της συνθήκης για το Brexit.

Αναφορικά με το πώς θα διαμορφωθεί η εμπορική σχέση των δύο πλευρών μετά την αποχώρηση της Βρετανίας, ο Μισέλ Μπαρνιέ είπε πως η συμφωνία θα κινείται στους ίδιους άξονες με τη συμφωνία ΕΕ – Καναδά. Πρόσθεσε πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή, με δεδομένους τους όρους της Βρετανίας για τη μελλοντική σχέση. Το Λονδίνο δεν θέλει να είναι μέρος ούτε της ενιαίας αγοράς ούτε της τελωνειακής ένωσης, ούτε να υπόκειται στη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. «Αν λάβεις αυτά υπόψη τι σου μένει; Μόνο ένα πράγμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των πολιτών, σημείωσε ότι τα 4,5 εκατ. των πολιτών που αποφάσισαν να ζήσουν σε μια άλλη χώρα της ΕΕ προ Brexit θα διατηρήσουν αυτό το δικαίωμα στη βάση τριών αρχών: 1. Η εφαρμογή θα είναι αμοιβαία, θα αφορά τους Ευρωπαίους πολίτες στο Ηνωμένο Βασίλειο, και τους Βρετανούς στην ΕΕ, 2. Καμία διάκριση σε ό,τι αφορά την εθνικότητα και 3. Η ημερομηνία λήξης θα είναι αυτή της εξόδου του Ην. Βασιλείου από την ΕΕ, με δυνατότητα παράτασης κατά τη μεταβατική περίοδο.

Αναφορικά με το ζήτημα της Β. Ιρλανδίας, ο Μ. Μπαρνιέ ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύτηκε να παράσχει τις απαραίτητες εγγυήσεις προκειμένου να αποφευχθούν τα «σκληρά σύνορα». Επίσης, ανέφερε ότι θα διατηρηθεί η ευθυγράμμιση με την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση καθώς και η προστασία της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι συγκεκριμένες και πρακτικές λύσεις θα πρέπει να βρεθούν στο μέλλον.

Σχολιάζοντας τον λεγόμενο «λογαριασμό» του Brexit, ο Μπαρνιέ ανέφερε πως δεν είναι δυνατό να αναφερθεί συγκεκριμένο ποσό καθώς οι αριθμοί μπορεί στο μέλλον να αλλάξουν. «Δεν έχω αναφέρει ποτέ αριθμούς και δεν θα το κάνω ούτε σήμερα, επειδή αλλάζουν» τόνισε και πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη μεθοδολογία για τον υπολογισμό των υποχρεώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, στη βάση τριών αρχών: 1. Κανένα κράτος-μέλος δε θα κληθεί να πληρώσει περισσότερο για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ή να λάβει λιγότερα εξαιτίας του Βrexit, 2. Το Ην. Βασίλειο θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που έχει λάβει ενόσω ήταν μέλος της ΕΕ και 3. Το Ην. Βασίλειο δεν έχει καμία υποχρέωση να πληρώσει ούτε περισσότερο ούτε πιο νωρίς από ό,τι εάν συνέχιζε να ήταν μέλος της ΕΕ.

Πηγή: newsbeast.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα