“Ας μη συνηθίσει κανείς την τέχνη από απόσταση” – Χανιώτες μουσικοί μιλούν για την καραντίνα

Ανάμεσα στους ανθρώπους που είδαν την πανδημία να τους δημιουργεί δυσκολίες ή και να τους οδηγεί σε δραματικές καταστάσεις, είναι οι καλλιτέχνες. Όχι οι φτασμένοι και μεγάλοι σταρ – άλλωστε αυτοί είναι ελάχιστοι σε κάθε χώρα – αλλά οι πολλοί, λιγότερο γνωστοί, όχι όμως και λιγότερο ταλαντούχοι.

Δουλειές χάθηκαν, εμφανίσεις ακυρώθηκαν, η επαφή με το κοινό διεκόπη, η καραντίνα έβαλε στον γύψο σχέδια και όνειρα:

“Είμαστε ο πρώτος κλάδος που έπαψε η δραστηριότητά του και φαντάζομαι ότι τελευταίοι θα δραστηριοποιηθούμε. Πολλοί

συνάδελφοι δεν είχαν λάβει την παραμικρή βοήθεια και μέριμνα. Στην αρχή της πανδημίας μάλιστα ακουγόταν ότι οι καλλιτέχνες είναι στον πυρήνα της μαύρης εργασίας και δεν χρειάζονται στήριξη”, λέει στο zarpanews.gr ο Χανιώτης μουσικός και τραγουδιστής Μάνος Μαλαξιανάκης. 

Ο Μάνος Μαλαξιανάκης

“Στεκόμαστε σε μια σκηνή, δίνουμε την ψυχή μας, έχουμε από κάτω ανθρώπους που θαυμάζουν αυτό που κάνουμε και κατεβαίνοντας από τη σκηνή έρχεται ο κορονοϊός και μας λέει: “Τι την καταθέτετε την ψυχή σας, είστε ένα τίποτα.” Και κάποιοι δυστυχώς θα απομακρυνθούν από το επάγγελμά μας, καθαρά για βιοποριστικούς λόγους.”

Ο Παντελής Κιάσσος, τραγουδιστής του συγκροτήματος Freak Tones στα Χανιά, επιβεβαιώνει το πρόβλημα:

“Ειδικά εμάς σαν συγκρότημα, μας γονάτισε. Δεν είχαμε εμφανίσεις έναν χρόνο, συνεργασίες καλοκαιρινές χάθηκαν ή μεταφέρθηκαν για αργότερα. Και τώρα, ναι μεν έχουμε κάνει συζητήσεις για το καλοκαίρι που έρχεται για κάποιες δουλειές, αλλά δεν υπάρχει κάτι σίγουρο. Είχαμε την ευλογία να μπούμε σε αναστολή από την αρχή, γιατί εμφανιζόμασταν σε συγκεκριμένο μαγαζί επί πέντε χρόνια και ήμασταν ασφαλισμένοι εκεί. Έτσι, ήμασταν από τους λίγους τυχερούς που μπορέσαμε να πάρουμε το επίδομα της αναστολής.”

Ο Παντελής Κιάσσος

Ο Χανιώτης μουσικός Σπύρος Κουτσορινάκης, καθηγητής κιθάρας και μέλος πληθώρας μουσικών σχημάτων, επισημαίνει ότι δόθηκε ένα βοήθημα σε κάποιους καλλιτέχνες, αλλά η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη:

“Από τον Νοέμβριο είμαστε σε… αγρανάπαυση. Τα ωδεία δεν λειτουργούν, τα μαθήματα έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο και αυτά γίνονται μέσω Skype. Όσο για τις εμφανίσεις σε διάφορες βραδιές, εκδηλώσεις και ξενοδοχεία, πέρσι μειώθηκαν κατά 85%. Σε όσους ήταν γραμμένοι στο μητρώο καλλιτεχνών δόθηκε βοήθημα 534 ευρώ, αλλά όσο για το μέλλον, δεν έχω δει πολλά πράγματα. Επίσης, πολλοί μουσικοί είχαν επενδύσει σε ηχητικό εξοπλισμό, σε μουσικά όργανα, τα οποία χρειάζονται και συντήρηση. Και με την καραντίνα, αυτά τα έξοδα είναι χωρίς αντίκρισμα.”

Ο Σπύρος Κουτσορινάκης

Όσο για τα σχέδια για το καλοκαίρι που έρχεται, ο Χανιώτης κιθαρίστας ήταν σαφής: “Έχω μιλήσει για κάποιες δουλειές, αλλά δεν υπάρχει τίποτα σίγουρο, καθώς όλα είναι υπό την αίρεση των μέτρων.”

“25 χρόνια εργάζομαι στον χώρο και δεν μου έχει ξανασυμβεί ποτέ“, λέει ο Σταύρος Λαμπρόπουλος, μουσικός και τραγουδιστής, για τις… αναγκαστικές διακοπές λόγω καραντίνας. “Με επηρέασε πάρα πολύ. Χάνεται το κίνητρο, χάνεται και η επαφή με τον κόσμο. Εύχομαι να επουλωθούν οι πληγές γρήγορα, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που ζουν πολύ μεγάλες δυσκολίες, συνάδελφοι και μη. Ευτυχώς, δραστηριοποιήθηκαν και βοήθησαν πολύ οι συνάδελφοι στο Παράρτημα Κρήτης του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, στα Χανιά. Στήριξαν ψυχολογικά, αλλά, το κυριότερο, έδιναν πρακτικές συμβουλές και προώθησαν αιτήματα για τα επιδόματα που τελικά έδωσε η κυβέρνηση στους καλλιτέχνες. Και αξίζουν πολλά μπράβο γι’ αυτό.”

Ο Σταύρος Λαμπρόπουλος

Όμως, ούδεν κακόν αμιγές καλού. Η αναγκαστική παύση σε κάποιες περιπτώσεις είχε δημιουργικές προεκτάσεις, δηλώνει χαρακτηριστικά ο Μάνος Μαλαξιανάκης:

“Μέσα στην πρώτη καραντίνα έχω βγάλει πέντε καινούρια τραγούδια, κι ας μην έχουν εμφανιστεί όλα. Ήταν όμως ένα μάθημα, που σου διδάσκει τί είναι η ζωή. Πέρασα χρόνο με τη γυναίκα μου, με το παιδί μου, την κιθάρα μου κι εμένα τον ίδιο, κρατώ αυτό το κομμάτι λοιπόν.”

Η Σοφία Πατέλη, τραγουδίστρια, ραδιοφωνική παραγωγός και ηθοποιός, δήλωσε στο zarpanews.gr ότι η καραντίνα μπορεί να προκάλεσε ακυρώσεις εμφανίσεων, βρήκε όμως άλλη διέξοδο:

“Ήταν πολύ απότομη η καραντίνα και μου είναι βαρύ ότι έχω να τραγουδήσω ένα χρόνο μπροστά σε κοινό, γιατί ζω από αυτό. Και στο θέατρο όλα έχουν ακυρωθεί. Ευτυχώς όμως έχω μια διέξοδο στις πρόβες που συνεχίζουμε να κάνουμε με το Θεατρικό Εργαστήρι “Αγιούτο” που δημιούργησε ο Πέτρος Μπουσουλόπουλος, γιατί το θέατρο είναι η ψυχή μου. Καναμε και αίτηση στα “Ανοιχτά Πανιά” του Δήμου Χανίων για επιχορήγηση. Αλλά είτε την πάρουμε, είτε όχι, την παράσταση θα την ανεβάσουμε. Έχουμε δημιουργήσει και μια ομάδα που λέγεται “Εργαζόμενοι στις Τέχνες νομού Χανίων” και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αυτή συλλογικά.”

Η Σοφία Πατέλη

Το περασμένο καλοκαίρι η πρόσκαιρη χαλάρωση των μέτρων ήταν μια φωτεινή αναλαμπή στην όλη κατάσταση, αλλα δεν κράτησε πολύ. Ο Βασίλης Πραματευτάκης, κιθαρίστας στο συγκρότημα Dragons, αναφέρει στο zarpanews.gr ότι ακόμα και το ροκ φεστιβάλ που διοργανώθηκε, δεν μπορούσε να συγκριθεί με εποχές προ κορονοϊού:

Ο Βασίλης Πραματευτάκης

“Κάναμε το “Rock Under the Clock” αλλά έπρεπε να τηρούμε τα μέτρα. Ο κόσμος έπρεπε να στέκεται σε απόσταση. Δεν είχε παλμό, αλλά και πού να τον βρει με αυτές τις συνθήκες; Ελπίζουμε ότι θα είναι καλύτερα φέτος, το φεστιβάλ θα γίνει στις αρχές Αυγούστου, αλλά και πάλι θα πρέπει να τηρούμε τα όποια μέτρα που θα ισχύουν. Εμάςόμως σαν συγκρότημα μας επηρέασε και η απαγόρευση των μετακινήσεων και δεν μπορούσαμε να κανονίσουμε τις ηχογραφήσεις στην Αθήνα.”

Εκείνο που δεν σηκώνει αμφισβήτηση είναι πως, είτε είναι επαγγελματίες, είτε το βλέπουν πιο ερασιτεχνικά ή και ευκαιριακά, οι καλλιτέχνες έχουν  έντονη την ανάγκη να εκφραστούν και αυτό το έχουν στερηθεί. Και ελπίζουν το καλοκαίρι που έρχεται, να μπορούν να ξαναβρεθούν με το κοινό τους. Καταλαβαίνουν όμως, πως τίποτα δεν είναι σίγουρο:

“Είναι πάρα πολύ δύσκολα και στον ψυχολογικό τομέα”, λέει ο Σπύρος Κουτσορινάκης. “Εφόσον γίνονται έλεγχοι, θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε, σε ανοιχτούς χώρους. Ένας καλλιτέχνης χρειάζεται να εκφραστεί, δεν είναι απλά μια δουλειά.”

“Περιμένουμε κι εμείς τη στιγμή που θα βγούμε έξω, θα μαζευτούμε σε μια πλατεία και θα μπορέσουμε να παίξουμε, γιατί μας έχει λείψει πάρα πολύ“, προσθέτει στον ίδιο τόνο ο Παντελής Κιάσσος.

“Πρέπει να μη χάνουμε οι άνθωποι την επαφή μας, πρέπει να συναντιόμαστε, έστω και ιντερνετικά. Να έχουμε συμπόνοια μεταξύ μας. Και η τέχνη θα συνεχίσει να φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά“, λέει η Σοφία Πατέλη.

Και ο Μάνος Μαλαξιανάκης, επισημαίνει το προφανές: Ότι αυτό που ζούμε, δεν είναι μια κανονική κατάσταση. Και πως δεν πρέπει να τη θεωρούμε κανονική:

“Ελπίζω να μη συνηθίσει κανείς την τέχνη από απόσταση. Δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια ζωντανή συναυλία ή μια παράσταση. Και εγώ εκεί είναι που θα τα παρατήσω σίγουρα, αν καταλάβω ότι δεν θα υπάρξει ξανά live όπως πριν, αλλά θα έχει γίνει μια σκηνοθετημένη κονσέρβα.”

zarpanews.gr – Λεωνίδας Φιλικόζης

The post “Ας μη συνηθίσει κανείς την τέχνη από απόσταση” – Χανιώτες μουσικοί μιλούν για την καραντίνα appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα