«Αποτρεπτικές και αποκαρδιωτικές» οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ανοίγουν τα σχολεία στα Χανιά

Με εκατοντάδες κενά εκπαιδευτικών, συγχωνεύσεις τμημάτων και υποβιβασμούς σχολείων, χωρίς μέτρα για την πανδημία και με νέους εκπαιδευτικούς θεσμούς σχεδιασμένους «στο πόδι» θα χτυπήσει την Δευτέρα το πρώτο κουδούνι στα σχολεία των Χανίων.

«Οι συνθήκες είναι τελείως αποτρεπτικές και αποκαρδιωτικές» τόνισε στο ZARPA RADIO 89,6 ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας

Εκπαίδευσης (ΣΕΠΕ) Αντώνης Τσαλαπάκης. 

250 κενά

Τα σχολεία θα ανοίξουν με πάνω από 250 κενά όλων των ειδικοτήτων. Απουσιάζουν εκπαιδευτικοί από όλες τις ειδικότητες, δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, καθηγητές αγγλικής, γυμναστές, καλλιτεχνικών μαθημάτων, μουσικής, εικαστικών» τόνισε ο κ. Τσαλαπάκης εξηγώντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην ειδική αγωγή και παράλληλη στήριξη.

«Πολλά κενά υπάρχουν στα τμήματα ένταξης, στα ειδικά σχολεία αλλά και στην παράλληλη στήριξη πάνω από 127 με βάση ενός ήδη «κουρεμένου» μοντέλου σε σχέση με τις διαγνώσεις που εφάρμοσε η πρωτοβάθμια εκπαίδευση» τόνισε.

Στο μεταξύ και το αρμόδιο κέντρο είναι υποστελεχωμένο και αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα συνεπώς υπάρχουν πολλές γνωματεύσεις σε αναμονή.

Όπως εξήγησε, οι ώρες που διατίθενται για παράλληλη στήριξη είναι πολύ λιγότερες από αυτές που δικαιούνται τα παιδιά με αποτέλεσμα ένας εκπαιδευτικός να μοιράζεται σε δύο ή περισσότερους μαθητές: «Έτσι ούτε ο εκπαιδευτικός παίρνει αυτό πρέπει ούτε μπορεί να δώσει αυτό που πρέπει» σημείωσε, αναφέροντας πως «πέρυσι είχαμε και το παράδοξο ότι ένας εκπαιδευτικός είχε διατεθεί σε 4 μαθητές… Ένα μοντέλο πολύ περίεργο που όλοι απορούσαμε γιατί μπήκαν σε αυτήν την διαδικασία μόνο και μόνο για να πουν ότι έδωσαν παράλληλη στήριξη; Γιατί δεν έχει κανένα νόημα αυτό. Και η τάξη αναστατώνεται με αυτήν την διαδικασία και το παιδί δεν παίρνει τίποτα και ούτε μπορεί να δημιουργήσει μία σχέση, έναν δεσμό με τον εκπαιδευτικό της παράλληλης στήριξης.» κατέληξε.

Για τις συγχωνεύσεις

Σχετικά με τους υποβιβασμούς σχολείων, ήδη, όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσαλαπάκης, το Υπουργείο, υπό την πίεση των αντιδράσεων έχει υπαναχωρήση σε κάποιες περιπτώσεις: Κάντανος, Δραπανιάς, Κουντούρα ήδη ξεκινούν ως 5θεσια ενώ υπήρχε εισήγηση για 4θέσια.

«Από τη μεριά της διεθύντριας εκπαίδευσης υπάρχει μια δήλωση ότι θα γίνει προσπάθεια όπου υπάρχει δυνατότητα να λειτουργήσουν τα σχολεία όπως ήταν, ως εξαθέσια» σημείωσε για να προσθέσει ωστόσο ότι «για να γίνει αυτό πρέπει εμείς οι ίδιοι και η κοινωνία να συνεχίσει να διεκδικεί τα αυτονόητα για τα παιδιά της για τους μαθητές μας για την ίδια την κοινωνία».

Όσον αφορά στο θεσμικό πλαίσιο, τόνισε πως ο νόμος που ορίζει τον κατώτατο αριθμό μαθητών για την λειτουργικότητα ενός σχολείου υπάρχει από το 1985.

« Αν και τα προηγούμενα χρόνια και στα Χανιά και στην υπόλοιπη Ελλάδα υπήρχαν κάθε χρόνο σχολεία που δεν πληρούσαν αυτά τα κριτήρια, το θέμα δεν ερχόταν στο προσκήνιο γιατί απλούστατα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν έκανε λειτουργικές μεταβολές με βάση αυτόν τον νόμο.

Αυτό όμως το έφερε στο προσκήνιο η τωρινή Υπουργός, η κα Κεραμέως, η οποία ήθελε με κάθε τρόπο να εξοικονομήσει εκπαιδευτικούς από τις σχολικές μονάδες και κατά συνέπεια να υποβαθμιστούν κυρίως τα σχολεία της επαρχίας.» τόνισε.

Μέντορες στα σχολεία

Ειδική αναφορά έγινε και στο νέο θεσμό του «μέντορα» στα σχολεία. «Δεν έχει καμία σχέση με τους μαθητές αλλά έχει να κάνει καθαρά με τον τρόπο που οργανώνεται ο σχεδιασμός ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς για την λειτουργία της σχολικής μονάδας. Θα είναι δηλαδή συνάδελφοί μας που είναι ήδη στο σχόλειο και το Υπουργείο προσπαθεί να επιβάλει σε αυτούς να εμπνεύσουν άλλους.» τόνισε ο κ. Τσαλαπάκης.

zarpanews.gr

The post «Αποτρεπτικές και αποκαρδιωτικές» οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ανοίγουν τα σχολεία στα Χανιά appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα