Αποκάλυψη Guardian: Η ΝASA δολοφόνησε 27 πιθήκους σε μία μέρα το 2019
Μία αποκάλυψη που έκανε η εφημερίδα Guardian προκάλεσε την οργή των φιλοζωικών οργανώσεων – και όχι μόνο.
Συνολικά 27 ζώα – πίθηκοι – υποβλήθηκαν σε ευθανασία με φάρμακα που τους χορηγήθηκαν στις 2 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους, στο ερευνητικό κέντρο της ΝASA στην Silicon Valley της Καλιφόρνιας.
Τα ζώα ήταν μεγάλης ηλικίας και 21 από αυτά είχαν Πάρκινσον, σύμφωνα με έγγραφα που κυκλοφόρησαν.
Η απόφαση θανάτωσης των ζώων αντί να μεταφερθούν σε καταφύγιο προκειμένου να περάσουν τα υπόλοιπα χρόνια
Τα ζώα «υπέφεραν από τις στερήσεις και τις συνθήκες που υπάρχουν στην εργαστηριακή ζωή», δήλωσε ο John Gluck, καθηγητής Ηθικής των ζώων στο Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι πίθηκοι «προφανώς δεν θεωρούνταν άξιοι μιας ευκαιρίας σε ένα καταφύγιο. Ντροπή σε αυτούς που είναι υπεύθυνοι».
Η Kathleen Rice, εκπρόσωπος του Σώματος Γερουσιαστών των ΗΠΑ, έστειλε επιστολή στον Jim Bridenstine, διαχειριστή της ΝASA, για να ζητήσει εξηγήσεις για τους θανάτους.
Δήλωσε ότι πιέζει στελέχη της κυβέρνησης των ΗΠΑ να εξετάσουν «πολιτικές συνταξιοδότησης» για ζώα που χρησιμοποιούνται στην έρευνα.
«Ανυπομονώ για μια εξήγηση από τον διαχειριστή σχετικά με το γιατί αυτά τα ζώα αναγκάστηκαν να υποβληθούν σε ευθανασία αντί να ζήσουν την υπόλοιπη ζωή τους σε ένα καταφύγιο, ή έστω εθνικό πάρκο», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα.
Ο Χαμ στο διάστημα
Η ΝASA έχει μακρά σχέση με τα ζώα πειραμάτων. Ο Χαμ, ένας χιμπατζής, εκπαιδεύτηκε καθημερινά προτού γίνει ο πρώτος μεγάλος πίθηκος που εκτοξεύτηκε στο διάστημα το 1961, πραγματοποιώντας με επιτυχία την σύντομη αποστολή του προτού καταβυθιστεί με ασφάλεια στον ωκεανό.
Οι πίθηκοι που στην πραγματικότητα δολοφονήθηκαν πέρυσι δεν χρησιμοποιήθηκαν σε τολμηρές διαστημικές αποστολές ή ακόμη στα πλαίσια έρευνας για τη ζωή στο διάστημα. Αντ ‘αυτού στεγάζονταν στη βάση της αμερικάνικης διαστημικής υπηρεσίας στα πλαίσια συμφωνίας που είχε με τη LifeSource BioMedical, μιας ξεχωριστής ερευνητικής ομάδας για ναρκωτικά που εκμισθώνει χώρο στο διαστημικό κέντρο και στέγασε τους πιθήκους.
Η Stephanie Solis, διευθύνων σύμβουλος της LifeSource BioMedical, δήλωσε ότι τα ζώα δόθηκαν στο εργαστήριο «πριν από χρόνια». «Συμφωνήσαμε να δεχτούμε τα ζώα, παρέχοντας όλη τη φροντίδα με δικά μας έξοδα, μέχρι την προχωρημένη ηλικία τους αλλά η φθίνουσα υγεία τους μας οδήγησε σε μια απόφαση για ευθανασία, προκειμένου να αποφευχθεί μια κακή ποιότητα ζωής τους», είπε.
Τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση των ΗΠΑ άρχισε να καταργεί σταδιακά τη χρήση ανάλογων ζώων στην έρευνα, με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας να λαμβάνουν απόφαση ορόσημο το 2015 να αποσύρουν όλους τους χιμπατζήδες που χρησιμοποιούνταν σε βιοϊατρικές μελέτες.
Ωστόσο, άλλα εργαστήρια συνεχίζουν να χρησιμοποιούν πιθήκους σε μεγάλο αριθμό – ένα ρεκόρ 74.000 χρησιμοποιήθηκαν σε πειράματα το 2017 – με επιστήμονες να ισχυρίζονται ότι είναι πολύ καλύτερα από άλλα ζώα, όπως τα ποντίκια, για τη μελέτη ασθενειών που πλήττουν τους ανθρώπους.
Πηγή: topontiki.gr
The post Αποκάλυψη Guardian: Η ΝASA δολοφόνησε 27 πιθήκους σε μία μέρα το 2019 appeared first on zarpanews.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πόσα άτομα επιτρέπονται στο αυτοκίνητο τα Χριστούγεννα
- Η στιγμή που αστυνομικοί διαλύουν κορονο-πάρτι με 60 άτομα - «Όλοι έξω τώρα»
- Καβάλα- Η απολογία της μάνας του δολοφόνου του 42χρονου ηλεκτρολόγου - «Είδα τον γιο μου να σέρνει το θύμα και τρόμαξα»
- Τι ώρα ανοίγουν και κλείνουν σούπερ μάρκετ και τράπεζες παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς
- Καλύβια: Ενέδρα θανάτου για 60χρονο υπάλληλο του Κέντρου Υγείας
- Απάτη ή «έξυπνη» διαφήμιση; Πώς μια ολόσωμη πιτζάμα κατέκλυσε το ίντερνετ ενώ δεν αρέσει
- Η ανακοίνωση των LGS και Swissport για το θέμα που προέκυψε με τον 13ο μισθό
- Αυτή είναι η οικιακή βοηθός που «άδειαζε» σπίτια στην Αθήνα – Το «σατανικό» σχέδιο
- Τίτλοι τέλους για ζευγάρι της showbiz – Η ανακοίνωση μέσω social media που δεν περιμέναμε (pics)
- Το «Blue Star Patmos» έπεσε πάνω στην προβλήτα του λιμανιού της Κάσου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις zarpanews
- Σχεδιάζεται αναδρομικό «κούρεμα» της Επιστρεπτέας Προκαταβολής – Πως θα ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά
- “Όχι” στην ελληνική πρόταση για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία από τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών
- Χίλια μπράβο… Χανιώτες μαθητές διακρίθηκαν σε πανελλήνιο διαγωνισμό με σταθμό μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης | Photos
- Ένα καρβέλι ψωμί του στοίχισε… 300 ευρώ επειδή δεν φορούσε μάσκα
- Χανιά | Ολοκληρώθηκε η αίθουσα αισθητηριακής ολοκλήρωσης στην Κίσσαμο
- Μεγάλη γιορτινή εκδήλωση για τα παιδιά από την Περιφέρεια Κρήτης με συμμετοχή εθελοντικών φορέων
- Αποκάλυψη Guardian: Η ΝASA δολοφόνησε 27 πιθήκους σε μία μέρα το 2019
- Μοίρασαν τρόφιμα πόρτα-πόρτα στον Αποκόρωνα στους ασθενέστερους δημότες
- Χανιά | Ακόμη ένας οικίσκος στο Κέντρο Υγείας Βάμου

- Τελευταία Νέα zarpanews
- Αποκάλυψη Guardian: Η ΝASA δολοφόνησε 27 πιθήκους σε μία μέρα το 2019
- Χριστουγεννιάτικα μπισκότα βουτύρου
- Χανιά | Ακόμη ένας οικίσκος στο Κέντρο Υγείας Βάμου
- Χανιά | 700 κιλά κρέατος από την Τράπεζα Χανίων στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Πλατανιά
- “Όχι” στην ελληνική πρόταση για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία από τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών
- Μεγάλη γιορτινή εκδήλωση για τα παιδιά από την Περιφέρεια Κρήτης με συμμετοχή εθελοντικών φορέων
- Ένα καρβέλι ψωμί του στοίχισε… 300 ευρώ επειδή δεν φορούσε μάσκα
- Μοίρασαν τρόφιμα πόρτα-πόρτα στον Αποκόρωνα στους ασθενέστερους δημότες
- Σχεδιάζεται αναδρομικό «κούρεμα» της Επιστρεπτέας Προκαταβολής – Πως θα ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά
- Χανιά | Ολοκληρώθηκε η αίθουσα αισθητηριακής ολοκλήρωσης στην Κίσσαμο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η Μπαρτσελόνα δεν άφησε παίκτη της να επιστρέψει από την Τουρκία
- Τουρκία Τούρκων Ισλαμιστών
- Ιερώνυμος: Ο χριστιανός είναι άνθρωπος της ελπίδας
- Στη Δικαιοσύνη το Οικονομικό Επιμελητήριο, κατά της τροπολογίας για τα κολλέγια
- Ο προφήτης Μιχαίας είχε προφητεύσει τον τόπο της Γέννησης του Χριστού από τον 7ο αιώνα π.Χ
- Αρχισε η μεταφορά των εμβολίων ανά την Ευρώπη
- Καιρός: Μεγάλες διαφορές στη θερμοκρασία τα Χριστούγεννα στην Ευρώπη
- ΗΠΑ: Πάνω από 800.000 αιτήσεις ανεργίας την ώρα που ο Τραμπ απειλεί με βέτο τα επιδόματα
- Καμπάνα 10 εβδομάδων στον Τρίπιερ για... στοιχηματισμό
- Γιατρός από την Κρήτη έκανε το εμβόλιο για τον κορονοϊό και «τρολάρει» τους συνομωσιολόγους