«Αντέχει» η Τράπεζα Χανίων | Ένταση και φωνές από τους μετόχους στη Γενική Συνέλευση | Photos

Επιβεβαίωσε ο κ. Μαρακάκης το ενδιαφέρον ντόπιων και ξένων θεσμικών επενδυτών για είσοδο στην Τράπεζα Χανίων

Η δυσαρέσκεια των συνεταίρων για την αδυναμία ρευστοποίησης των μερίδων τους εκφράστηκε στην ετήσια γενική συνέλευση της τράπεζας Χανιών που έλαβε χώρα το πρωί της Κυριακής, στην αίθουσα εκδηλώσεων της τράπεζας.Ορισμένοι από αυτούς εξέφρασαν την αγωνίας

του για την αδυναμία ρευστοποίησης αλλά και για τις καταθέσεις τους, ενώ οι τόνοι ανέβηκαν από καταθέτες των προγραμμάτων «Αποδίδω» και «Χρυσή Επένδυση» οι οποίοι καταγγέλλουν ότι εξαπατήθηκαν από την Τράπεζα, βλέποντας τις καταθέσεις τους να μετατρέπονται σε συνεταιριστικές μερίδες.

Ένας εξ αυτών ανέφερε πως «βγήκε η πρώτη απόφαση που δικαιώνει καταθέτη του «Αποδίδω» και ακολουθούν και άλλες αποφάσεις που θα είναι όλες δικαιωτικές» και προέτρεψε τους παρόντες να ακολουθήσουν την δικαστική οδό, χειροκροτούμενος από κάποιους.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τράπεζας, Μιχάλης Μαρακάκης, κάλεσε τους συνεταίρους να μην κινηθούν νομικά: «Κάποιοι πυροβολείτε τα πόδια σας και νομίζετε ότι με αυτόν τον τρόπο θα κερδίσετε. Θέλετε να πάτε στα δικαστήρια; Είναι θέμα δικό σας. Όμως η τράπεζα δεν έχει κάνει παράνομα πράγματα, όλες οι συμβάσεις είναι νόμιμες και καθαρές. Η συγκυρία δημιούργησε το πρόβλημα.

Όταν οι άλλες τράπεζες έκλεισαν και έχασαν όλοι τα λεφτά τους, εμείς μείναμε όρθιοι, όταν οι συστημικές τράπεζες είχαν φαλιρίσει και σώθηκαν τρεις φορές από τις πλάτες του ελληνικού λαού, εμείς κρατηθήκαμε μόνοι μας. Είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα χάσει κανένας λεφτά» τόνισε συμπληρώνοντας πως αυτοί που κινούνται νομικά είναι κάποιες δεκάδες σε σχέση με τους 25.000 συνεταίρους της τράπεζας.Στη διάρκεια της τοποθέτησής του, διεκόπη πολλές φορές από παρευρισκόμενους που ρωτούσαν για το πότε θα μπορούν να ρευστοποιήσουν μερίδες και σε ποια τιμή (καθώς δεν έχει καθοριστεί ακόμα) και που κατηγορούσαν την διοίκηση της τράπεζας για την τωρινή κατάσταση.Όπως εξήγησε, αυτό συνδέεται με την είσπραξη «κόκκινων δανείων» που φτάνουν τα 113 εκ. ευρώ. «Αντιλαμβάνομαι το άγχος και τη στεναχώρια σας. Θέλω να ξέρετε ότι και η δική μας περιουσία είναι στην τράπεζα. Δεν μπορούμε να ρευστοποιήσουμε μερίδες.

Αυτό απαγορεύεται. Θα κλείσει η τράπεζα με αυτόν τον τρόπο. Η μόνη λύση είναι η διαχείριση κόκκινων δανείων, τα 113 εκ. να γυρίσουν στο κεφάλαιο ώστε να επαναπροσδιοριστεί η τιμή της μετοχής» ανέφερε. «Παλεύουμε να διαχειριστούμε το χαρτοφυλάκιο των δανείων.

Όμως χρειάζεται χρόνος. Με τους διάφορους προστατευτικούς νόμους και την απαγόρευση των πλειστηριασμών, δεν μπορούσαμε να κινηθούμε. Είμαστε αισιόδοξοι γιατί αυτά τώρα σιγά-σιγά απελευθερώνονται.

Μόνο ένα δάνειο είναι πάνω από 10 εκ. το οποίο δεν πληρώθηκε ποτέ. Η διευθέτηση που γίνεται αυτές τις μέρες θα φέρει αυτά τα χρήματα στην τράπεζα» τόνισε, μεταξύ άλλων.Ενδιαφέρον θεσμικών επενδυτών

Ακόμη επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον θεσμικών επενδυτών για την Τράπεζα χωρίς να αναφέρει όνομα. «Προσπαθούμε να βρούμε θεσμικό επενδυτή. Δεν σας κρύβω των ενδιαφέρον τραπεζικών ομίλων στην Ευρώπη αλλά και ντόπιων επιχειρηματιών. Γιατί η τράπεζα μας έχει ποιοτικά χαρακτηριστικά που δεν υπάρχουν στο τραπεζικό σύστημα. Δεν θα ξεπουλήσουμε την τράπεζα, όλοι μαζί όταν έρθει η στιγμή θα αποφασίσουμε. Δεν θα ξεπουληθούμε σε fund του εξωτερικού. Χρειάζεται υπομονή, για να παλέψουμε μόνοι μας» συμπλήρωσε.

Η συνέλευση

Η συνέλευση ενέκρινε τον οικονομικό απολογισμό του 2016 και την αγορά νέων ομολόγων ενώ οι προγραμματισμένες εκλογές νέου Διοικητικού Συμβουλίου αναβλήθηκαν για τις 30 Ιουλίου, καθώς εκκρεμεί από την Τράπεζα της Ελλάδος ένα έγγραφο έγκρισης δύο μελών που συμμετέχουν στο ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Ο κ. Μαρακάκης, έκανε τον απολογισμό της χρονιάς, κάνοντας λόγο για μια χρονιά «νοικοκυρέματος» για τα οικονομικά δεδομένα, με σημάδια σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος, οριακή επιστροφή στην κερδοφορία.

Τα οικονομικά στοιχεία που καταγράφουν κέρδη 1,76 εκ. ευρώ παρουσίασε ο αντιπρόεδρος του ΔΣ, κ. Αποστολάκης.

zarpanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα