Ανδρέας Ξανθός: Το βασικό σχέδιο της κυβέρνησης δεν είναι η ενδυνάμωση του ΕΣΥ αλλά το άνοιγμα του ΕΣΥ στους ιδιώτες

Στο ZARPA RADIO 89,6 και στην εκπομπή του Δημήτρη Παππά, μίλησε την Παρασκευή ο πρ. Υπουργός Υγείας και βουλευτής Ρεθύμνου Ανδρέας Ξανθός ενόψει της εσωκομματικής διαδικασίας του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή.

«Στόχος μας είναι να ενθαρρύνουμε την συμμετοχή των αριστερών και προοδευτικών ανθρώπων σε αυτήν την πρωτόγνωρη διαδικασία – να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα απαίτησης

πολιτικής αλλαγής στην διακυβέρνηση της χώρας» τόνισε, κάνοντας λόγο για μια «πρωτοφανή διαδικασία».

Παράλληλα, ο πρώην υπουργός εξαπέλυσε επίθεση στην Κυβέρνηση για το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε για την υγεία, κάνοντας λόγο για μια «προϊούσα ιδιωτικοποίηση στο κομμάτι της υγείας, το οποίο δημιουργεί συνθήκες κοινωνικής ανισότητας»

«Θεωρούμε τελείως υποκριτικό και αντιφατικό το γεγονός ότι η Κυβέρνηση λέει ότι θέλει να στηρίξει την πρωτοβάθμια υγεία και την ίδια στιγμή κάνει 124 εκ. ευρώ μείωση στην χρηματοδότηση των πρωτοβάθμιων δομών υγείας (…) Το βασικό σχέδιο της κυβέρνησης δεν είναι η ενδυνάμωση του ΕΣΥ  αλλά το άνοιγμα του ΕΣΥ στους ιδιώτες» είπε κλείνοντας.

Για την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Κάνοντας μια αποτίμηση της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ξανθός εκτίμησε πως «ο Τσίπρας κυβέρνησε τη χώρα με εντιμότητα και με αξιοπρέπεια και κατάφερε να την βγάλει από τις συμπληγάδες των μνημονίων και αποτελεί μέχρι ακόμα και σήμερα σημείο αναφορά για μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, το οποίο απαιτεί μια αξιόπιστη προοδευτική κυβέρνηση, το οποίο θα θέσει σε προτεραιότητα τις ανάγκες της κοινωνίας».

«Το κόμμα έβγαλε τη χώρα από το μνημόνιο, άφησε γεμάτα ταμεία που χρησιμοποιήθηκαν σαν παρακαταθήκη για την περίοδο της πανδημίας» τόνισε, ενώ σημείωσε πως «στην διάρκεια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν αυξήθηκε ούτε ένα ευρώ το κόστος του ρεύματος ενώ βλέπετε τι γίνεται τώρα με την Κυβέρνηση να λαμβάνει καθυστερημένα και αποτελεσματικά μέτρα».

Δημοσκοπήσεις

Σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις ο κ. Ξανθός εκτίμησε πως «αποτυπώνουν μια αυξανόμενη φθορά της Κυβέρνησης. Η τάση είναι να μειώνεται η διαφορά, να υποχωρεί η κυβερνητική επιρροή και να εισπράττει μια έντονη δυσαρέσκεια η Κυβέρνηση. Υπάρχει κόσμος που απομακρύνεται από την Κυβέρνηση και τηρεί στάση αναμονής είναι στο δεν ξέρω/δεν απαντώ». Αυτός ο κόσμος ειναι αυτός στον οποίο απευθυνόμαστε, τον οποίο πρέπει να ξανακερδίσουμε, με πρόγραμμα, με σχέδιο με κατανοητό λόγο, με επιχειρήματα, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις» και εκτίμησε ότι «μέχρι τις εκλογές θα έχουν αλλάξει οι συσχετισμοί, ήδη το κλίμα είναι τελείως διαφορετικό, το βλέπουμε ειδικά στις περιοδείες».

«Προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας»

Παράλληλα, ο κ. Ξανθός ανέδειξε την ανάγκη από τις εκλογές, «να προκύψει μια προοδευτική Κυβέρνηση συνεργασίας».

Για την στάση του Νίκου Ανδρουλάκη, τόνισε: «Σε περιόδους προεκλογικές και μάλιστα από μια νέα πολιτική ηγεσία, είναι απολύτως κατανοητή η ανάγκη να περιχαρακωθεί ο χώρος και να πετύχει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση. Αυτό το καταλαβαίνουμε. Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε και το οποίο είναι προβληματικό είναι η μακροπρόθεσμη προοπτική. Πρέπει το ΚΙΝΑΛ και ο κ. Ανδρουλάκης να ξεκαθαρίσει αυτήν την προοπτική και να τοποθετηθεί πάνω στο δίλημμα, συντηρητική φιλελεύθερη διακυβέρνηση ή αριστερή προοδευτική διακυβέρνηση.

«Μετά τις εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική, θα καθίσουμε να βρούμε έναν κοινό τόπο και να βρούμε κοινές προγραμματικές συγκλίσεις στην βάση ενός νέου προοδευτικού σχέδιο» τόνισε.

zarpanews.gr

The post Ανδρέας Ξανθός: Το βασικό σχέδιο της κυβέρνησης δεν είναι η ενδυνάμωση του ΕΣΥ αλλά το άνοιγμα του ΕΣΥ στους ιδιώτες appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα