Αναβιώνει μία από τις πιο δραματικές ιστορίες στην Κρήτη

Πρόκειται χωρίς καμιά αμφιβολία για τις μεγαλύτερες επιτυχίες και ένα από τα πλέον καίρια «χτυπήματα» που κατάφερε να δώσει η Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα στη διακίνηση ανθρώπινων ψυχών τον Μάρτιο του 2017, με πρωταγωνίστρια και πάλι την Κρήτη. Οι συλλήψεις στην υπόθεση έπεφταν βροχή. Η υπόθεση θα αναβιώσει τη Δευτέρα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης

και στο εδώλιο παραπέμπονται συνολικά 21 άτομα, ανάμεσά τους και κρητικοί. Από τους 21, οι 18 παραμένουν προφυλακισμένοι.

Οι άνδρες της αστυνομίας και του λιμενικού, που συμμετείχαν στην τεράστια επιχείρηση δεν πίστευαν στα μάτια τους, βλέποντας, να ζουν σε σπηλιές, ανάμεσα σε Τσούτσουρα και Μαριδάκι, στη νότια Κρήτη, περίπου 60 άνθρωπου, όλοι μετανάστες. Οι διακινητές οπλοφορούσαν και η συμπεριφορά τους προς τους μετανάστες που θα μετέφεραν στην Ιταλία, ήταν κάτι παραπάνω απο απάνθρωπη Χαρακρητιστικό είναι το γεγονός ότι είχαν αφαιρέσει από τους μετανάστες τα κινητά τους τηλέφωνα ενώ όταν εκείνοι διαμαρτύρονταν, τους απειλούσαν με όπλα.

Δύο οι «εγκέφαλοι»

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διακινητές στους οποίους καταλογίζεται ηγετικός ρόλος στο διεθνές κύκλωμα μεταναστών, είναι δύο. Πρόκειται για έναν 29χρονο Σύρο που συνελήφθη στο Τσαλικάκι μαζί με τη σύζυγό του και τρία ακόμη άτομα καθώς και για έναν ακόμη άνδρα από τη Συρία. Ο ένας εξ αυτών μάλιστα, ζούσε σε χωριό της ενδοχώρας εδώ και αρκετά χρόνια.

Οι «κατσίκες» και τα «κατσικάκια»

Αυτό που προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση σε όσους χειρίστηκαν την υπόθεση ήταν οι … ιδιαίτερες λέξεις που χρησιμοποιούσαν ως κωδικούς όταν ήθελαν να αναφερθούν στις γυναίκες και τα παιδιά που θα διακινούσαν. Κι αυτό γιατί όπως είχε μεταφέρει στο ekriti.gr Αξιωματικός, όταν οι διακινητές μιλούσαν μεταξύ τους και έλεγαν για παράδειγμα ότι θα έρθουν 15 γυναίκες και 10 παιδιά, έλεγαν «θα έρθουν 15 κατσίκες και 10 κατσικάκια».

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματικό, οι συλληφθέντες δεν φαίνεται να πρόλαβαν να διακινήσουν μετανάστες, τουλάχιστον τις τελευταίες ημέρες πριν την εξάρθρωση. Όπως λέει, περίμεναν σκάφος να έρθει από τα νότια παράλια, κάτι που έγινε, με αποτέλεσμα να μην προλάβουν να τους μεταφέρουν.

ekriti.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αναβιώνει, Κρήτη,anavionei, kriti