Ακραίος αριθμός τα 3.000 αδέσποτα για το Ηράκλειο

Απόλυτα τριτοκοσμικές συνθήκες, που εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία και καταδικάζουν σε απάνθρωπες συνθήκες τα αδέσποτα ζώα που εγκαταλείπονται στους δρόμους των ελληνικών πόλεων, προκαλεί η απόλυτη αποτυχία των Δήμων να διαχειριστούν το πρόβλημα, παρά το γεγονός ότι φέρουν την κύρια ευθύνη από το 2003, οπότε και ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων επωμίστηκαν το βάρος αυτό.

Η έλλειψη βούλησης και θέλησης οδήγησε σε έκρηξη

του αριθμού των αδέσποτων ζώων, αντί για μείωσή τους. Αυτό, δηλαδή, που συνέβη στο Ηράκλειο, όπου η κατάσταση περιγράφεται με τα πλέον μελανά χρώματα για όσους γνωρίζουν τι ακριβώς σημαίνει η ύπαρξη πάνω από 3.000 αδέσποτων σκυλιών – για τα οποία μπορεί να γίνει υπολογισμός – στους δρόμους της πόλης. Τον αριθμό έχουν αποδεχτεί κατά καιρούς οι εκπρόσωποι της δημοτικής Αρχής, ωστόσο, όπως φαίνεται από τις συνεχείς νέες εγκαταλείψεις, πιθανότατα το πραγματικό νούμερο είναι μεγαλύτερο. Και συνεχίζει να αυξάνεται, αντί να μειώνεται!
Για αδράνεια μιλά η Αθηνά Τραχήλη

Αδράνεια και αποτυχία καταλογίζει στους Δήμους η πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, η οποία αναφέρει ως απόλυτα χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Ηρακλείου.

«Αυτό που συμβαίνει στο Ηράκλειο είναι αυτό που συμβαίνει σε ολόκληρη τη χώρα», αναφέρει η κ. Αθηνά Τραχήλη, επισημαίνοντας πως «ο αριθμός των 3.000 αδέσποτων για το Ηράκλειο είναι ακραίος. Αν εξαιρέσουμε περιπτώσεις Δήμων της Αττικής, όπου γίνεται σημαντική προσπάθεια, υπήρξε αδράνεια και ανευθυνότητα.

Δημιούργησαν κυνοκομεία, είτε δημοτικά κτηνιατρεία, και αντί να περιθάλψουν τα αδέσποτα, «βάφτιζαν» τα δεσποζόμενα αδέσποτα και έκαναν στειρώσεις και θεραπείες, αφήνοντας αβοήθητα και ανεξέλεγκτα τα ζώα που είχαν ανάγκη, τα οποία, όπως είναι φυσικό, πολλαπλασιάστηκαν.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στην Πάτρα, όπου βρίσκομαι εγώ, με τη διαφορά ότι δεν υπάρχει κυνοκομείο, ούτε πρόγραμμα περίθαλψης. Δε νοείται να υπάρχει ενδιαίτημα, να γίνονται στειρώσεις και τα αδέσποτα να πολλαπλασιάζονται».

«Είναι θέμα υγεία και ευζωίας. Δε νοείται να επανατοποθετηθεί ένα ζώο και να μη σιτίζεται. Είναι υποχρέωση του Δήμου, προβλέπεται από το νόμο, από τη στιγμή που δεν υιοθετείται. Αν δεν το φροντίζουν αυτό, παρανομούν. Είναι αναμενόμενο, όταν υπάρχει υπερπληθυσμός και το ζώο πεινάει, να σχηματίζει την αγέλη και να προσπαθεί να βρει την τροφή του, και έτσι ξεκινάνε τα μεγάλα προβλήματα, που κανείς δεν μπορεί να τα ελέγξει. Θα πρέπει όλα τα ζώα να σημανθούν – επείγει αυτό να γίνει – αλλά να γίνει και χαρτογράφησή τους για να παρακολουθούνται, διαφορετικά η κατάσταση δεν μπορεί να αλλάξει», όπως επισημαίνει η κ. Τραχήλη.

Εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου συμμετείχαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενόψει το νέου νομοσχεδίου. Οι ίδιοι ζητούν ενεργοποίηση ελεγκτικών μηχανισμών, για να διασφαλιστεί η τοποθέτηση microchip στα δεσποζόμενα ζώα και επανέλεγχος, έτσι ώστε τα στοιχεία κάθε ζώου και ιδιοκτήτη να είναι ορθά καταχωρισμένα. Επίσης, ζητούν επιστροφή της λειτουργίας της βάσης δεδομένων στον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο.

Όσον αφορά στα προγράμματα σήμανσης, στείρωσης και εμβολιασμού αδέσποτων ζώων, οι κτηνίατροι ζητούν να θεωρηθούν αποκλειστικά υπεύθυνοι, χωρίς να παρεμβαίνουν άτομα με καμία θεσμική ιδιότητα (εθελοντές ή φιλοζωικές οργανώσεις).
117 επιθέσεις σε ανθρώπους το τελευταίο εξάμηνο

Σύμφωνα με το γνωστό γιατρό κ. Στέλιο Κτενιαδάκη, μέσα στο τελευταίο εξάμηνο μόνο στις εφημερίες στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο έχουν καταγραφεί 117 βεβαιωμένες επιθέσεις αδέσποτων σκυλιών, κυρίως σε ηλικιωμένους, αναβάτες δικύκλων, ακόμη και ξένους επισκέπτες του νησιού.

«Φανταστείτε ότι αυτό σημαίνει κατά μέσο όρο 20 περιστατικά το μήνα μόνο στο Βενιζέλειο, και υπολογίστε ότι άλλα τόσα περιστατικά καταλήγουν στο ΠΑΓΝΗ. Ο αριθμός είναι υπερβολικά μεγάλος για τα δεδομένα της πόλης του Ηρακλείου και πρέπει επιτέλους να ληφθεί υπόψη», ανέφερε.

Πέρα από τα συνήθη τραύματα από δαγκώματα στα άκρα, χέρια και πόδια συνήθως, τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Κτενιαδάκη, πληθαίνουν οι περιπτώσεις σοβαρών τραυματισμών στον τράχηλο, το πρόσωπο και το κεφάλι των θυμάτων που φτάνουν στα Επείγοντα για τις πρώτες βοήθειες. Το πλήθος και το είδος των τραυμάτων προδίδουν σε αρκετές περιπτώσεις επιθέσεις από αγέλες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε αρκετές περιπτώσεις δεν μπορεί να γίνει συρραφή των τραυμάτων, επειδή ελλοχεύει ο κίνδυνος επιμόλυνσής τους. Γι’ αυτό τα περισσότερα αντιμετωπίζονται μόνο με καθαρισμό.

Στα Επείγοντα του Βενιζελείου έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια και δύο βαρύτερα περιστατικά τραυματισμού πολιτών, οι οποίοι χρειάστηκε να υποβληθούν σε πλαστικές επεμβάσεις αποκατάστασης. Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιαστεί κρούσμα μεταδοτικής νόσου, όπως λεϊσμανίαση, είτε λεπτοσπείρωση, όμως ο φόβος είναι υπαρκτός, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Κτενιαδάκης.

«Επιτρέψτε μου να πω ότι η μέριμνα πρέπει να αφορά όχι μόνο τους ανθρώπους που δέχονται τις επιθέσεις, αλλά και τα ίδια τα ζώα, για τα οποίο πρέπει να βρεθεί τρόπος, τον οποίο δυστυχώς δε γνωρίζω, ώστε να είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους ανθρώπινες, αλλά και να βρεθεί τρόπος να σταματήσει το φαινόμενο της εγκατάλειψής τους».
Επιθέσεις και σε οικόσιτα ζώα

Άλλη παράμετρος του προβλήματος είναι οι επιθέσεις σε οικόσιτα ζώα. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ κ. Δασκαλάκη, την τελευταία διετία έχουν αναφερθεί περίπου 500 περιπτώσεις, όπου ο ΕΛΓΑ έχει κληθεί για καταγραφή και αποζημίωση. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει έξαρση των επιθέσεων σε κτηνοτροφικές μονάδες, κατά περιόδους σε περιοχές όπως οι Αρχάνες, οι Βούτες και το Βενεράτο.

Παρά το γεγονός πως γίνεται μεγάλη προσπάθεια και από το κυνοκομείο και από τις φιλοζωικές οργανώσεις, η κατάσταση με 3.000 αδέσποτα στους δρόμου δεν είναι διαχωρίσιμη, όπως παραδέχεται η πρόεδρος της «Ζωόφιλης Δράσης» Έλσα Σακλαμπάνη, η οποία επιρρίπτει σοβαρές ευθύνες στους υπόλοιπους Δήμους, που αγνοούν επιδεικτικά τις υποχρεώσεις τους, με συνέπεια πολύ μεγάλος αριθμός αδέσποτών από την περιφέρεια να καταλήγει στο Ηράκλειο, ακυρώνοντας κάθε προσπάθεια περίθαλψης και ελέγχου των υπολοίπων.

«Τουλάχιστον γλιτώνουμε τις επιπλέον γεννήσεις, που, αν δεν υπήρχε το κυνοκομείο, θα ήταν αθρόες. Οι πολίτες δεν τοποθετούν μικροτσίπ στα ζώα τους και με το πρώτο πρόβλημα τα εγκαταλείπουν στους δρόμους».

Όσον αφορά στις πιο επιβαρυμένες περιοχές με πληθυσμούς αδέσποτων στο Ηράκλειο, η κ. Σακλαμπάνη απαντά: «Η ασυνειδησία των ανθρώπων, δυστυχώς, οδηγεί τα ζώα να εγκαταλείπονται στα δύο νοσοκομεία, όπου το πρόβλημα είναι τεράστιο. Εγώ προσωπικά έχω πάρει 32 κουτάβια από το ΠΑΓΝΗ, όπου ήμουν εργαζόμενη, και είδα το πρόβλημα από κοντά, και βεβαίως στη ΒΙ.ΠΕ., όπου εγκαταλείπονται πάρα πολλά. Ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι με ευαισθησία, που φροντίζουν να δοθεί νερό και τροφή στα ζώα. Δείτε για παράδειγμα το κέντρο της πόλης, όπου τα ζώα φροντίζονται πολύ σωστά και δε δημιουργούν κανένα απολύτως πρόβλημα.

Τα νέα αδέσποτα προκύπτουν από τα δεσποζόμενα ζώα, που τα αφήνουν να γεννούν και στη συνέχεια εγκαταλείπουν τα κουτάβια, που τα βρίσκουμε στην καλύτερη περίπτωση σε κούτες, είτε μέσα σε κάδους. Εμείς κάθε χρόνο καταφέρνουμε να δώσουμε 300 με 350 ζώα σε υιοθεσίες με μικροτσίπ και ό,τι προβλέπει ο νόμος, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό, όσο βρισκόμαστε μπροστά σε νέες εγκαταλείψεις».
«Δεν είναι λύση οι στειρώσεις»

«Οι στειρώσεις είναι αποδεδειγμένο ότι δε λύνουν το πρόβλημα», επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου Γιώργος Χαραλαμπάκης, επισημαίνοντας πως, αν δεν υπάρξει πρόληψη και έλεγχος για να μην καταλήγουν τα δεσποζόμενα ζώα αδέσποτα, η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει.

«Δυστυχώς, το ενδιαφέρον για παράδειγμα των σχολείων για ενημέρωση είναι ελάχιστο. Υποβάλαμε αίτημα για να ενημερώσουμε τους μαθητές των δημοτικών και η Διεύθυνση Εκπαίδευσης μάς απάντησε σχεδόν ένα χρόνο μετά πως ενδιαφέρονται μόλις 7 από τα 52 σχολεία της πόλης. Για τους ελέγχους μικροτσίπ, αρμόδια είναι Αστυνομία. Υπάρχει η νομοθεσία, που όμως δεν εφαρμόζεται καθόλου. Δώσαμε σκάνερ και στο Δήμο Ηρακλείου τα προηγούμενα χρόνια, τα οποία δε χρησιμοποιήθηκαν ποτέ για να γίνουν έλεγχοι προληπτικοί, ώστε να λάβουν το μήνυμα όλοι πως δεν μπορούν να συμπεριφέρονται ανεύθυνα και με εγκληματικό τρόπο σε βάρος των ίδιων των ζώων, αλλά και της υπόλοιπης κοινωνίας».

Πηγή: neakriti.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα