Αγωνία για την Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης στα Χανιά: Την κλείνουν με τις «ευλογίες» της Εκκλησίας της Ελλάδος

Σε λουκέτο μετά από 130 χρόνια λειτουργίας οδηγείται τον Ιούνιο η Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης, στον Αγ. Ματθαίο των Χανίων, εξαιτίας του νέου νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τις ιερατικές σπουδές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του zarpanews.gr, ο νόμος που έχει ψηφιστεί από το περασμένο καλοκαίρι,  έχει ως στόχο -όσο κι αν ακούγεται οξύμωρο- την αναβάθμιση των ιερατικών σπουδών. Ωστόσο, προβλέπει «κλείσιμο» Εκκλησιαστικών Σχολών σε γεωγραφικές περιφέρειες όπου ιδρύονται Μεταλυκειακές Σχολές, ανάμεσά τους και η Κρήτη.

Ο

νόμος διαμορφώθηκε με την σύμφωνη γνώμη της Εκκλησίας της Ελλάδος και σε μια περίοδο που η Εκκλησία της Κρήτης δεν μπορούσε εκ των πραγμάτων να εκπροσωπηθεί δυναμικά λόγω των προβλημάτων Υγείας του -υπό διαδοχή- Αρχιεπισκόπου.

Η επικείμενη παύση της λειτουργίας του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου και Λυκείου, έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία τόσο στην εκπαιδευτική κοινότητα όσο και στους μαθητές. Φέτος στο σχολείο φοιτούν 58 μαθητές και μαθήτριες από όλη την Κρήτη οι οποίοι θα κληθούν απότομα να σταματήσουν τις σπουδές τους ενώ υπάρχει και μια σημαντική κοινωνική διάσταση καθώς 30 από αυτούς, μένουν στο οικοτροφείο.

«Για ποιο λόγο να κλείσει η σχολή με αυτόν τον τρόπο αντί να αναβαθμιστεί;» είναι το εύλογο ερώτημα που θέτουν, εφόσον πρόκειται για μια ιστορική σχολή, σε προνομιακό σημείο, με πλούσιο εκπαιδευτικό ρόλο και κοινωνικό έργο, η οποίο ενεργεί ως ζωντανό τμήμα της τοπικής κοινωνίας.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του zarpanews.gr τις προηγούμενες μέρες υπήρξε συνάντηση για αυτό το θέμα στο Υπουργείο, με τον Γενικό Γραμματέα  Θρησκευμάτων Γ. Καλατζή. Ο κ. Καλατζής, διεμήνυσε στην αντιπροσωπεία της Σχολής ότι με τα τωρινά δεδομένα το θέμα έχει κλείσει και η Σχολή τον Ιούνιο θα πρέπει να αναστείλει τη λειτουργία της. Εάν η Εκκλησία της Κρήτης έχει κάποια αντιπρόταση, πρέπει να την καταθέσει γραπτά στο Υπουργείο το αμέσως επόμενο διάστημα.

zarpanews.gr

The post Αγωνία για την Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης στα Χανιά: Την κλείνουν με τις «ευλογίες» της Εκκλησίας της Ελλάδος appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα