Αγώνας δρόμου στις εφορίες για τις επιστροφές

Τρέχουν οι έφοροι για να προλάβουν να επιστρέψουν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου τα ποσά των φόρων που δικαιούνται επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος και να εκταμιευθεί εγκαίρως η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ που απομένει από την δεύτερη αξιολόγηση.

Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία για την πορεία των επιστροφών τον Αύγουστο όπου τέθηκαν σε ισχύ δύο ευνοϊκά μέτρα που προβλέπουν την άμεση επιστροφή φόρων χωρίς έλεγχο, οι εντολές προς τις εφορίες είναι να προχωρούν ταχύτατα και να αποδίδουν τα οφειλόμενα

στους δικαιούχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χωρίς έλεγχο είχε υπολογιστεί να επιστραφούν περί τα 300 εκατ. ευρώ μέχρι τα τέλη Αυγούστου ποσό το οποίο ενδεχομένως να φθάσει τα 500 εκατ. ευρώ μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προκύπτει ότι οι επιστροφές φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων έως 10.000 ευρώ αφορούν το 90% των εκκρεμών περιπτώσεων και το 1,24% του συνολικού ποσού των επιστροφών της κατηγορίας αυτής. Στο ΦΠΑ εκκρεμείς επιστροφές ως 10.000 ευρώ αφορούν σε πλήθος ( επιχειρήσεων και επαγγελματιών) το 35% του συνόλου δηλαδή περίπου 2.500 επιχειρήσεις.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία:

6.568 επιχειρήσεις αναμένουν την επιστροφή ΦΠΑ που ανέρχεται στο ποσό των 891 εκατ. ευρώ.4.407 επιχειρήσεις περιμένουν την επιστροφή ΦΠΑ ύψους 734,85 εκατ. ευρώ για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών.Ο μέσος χρόνος αναμονής ανέρχεται στις 357 ημέρες.Υπάρχουν εφορίες που καθυστερούν τις επιστροφές φόρων για διάστημα πάνω από 4,5 χρόνια.

Ειδικότερα:

Ο μέσος χρόνος επιστροφών ΦΠΑ από το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων ανέρχεται στις 1.663 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες επιχειρήσεις περιμένουν την επιστροφή ΦΠΑ για περισσότερα από 5 χρόνιαΗ Α’ εφορία Θεσσαλονίκης επιστρέφει τα αιτούμενα ποσά μετά από 1.395 ημέρες κατά μέσο όρο.Η ΔΟΥ Ψυχικού έχει αναμονή 1.222 ημερών κατά μέσο όρο καιΗ ΔΟΥ Γ΄ Πειραιά έχει μέσο χρόνο επιστροφής τις 1.109 ημέρες.

newsbeast.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα