Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους – Ανησυχία λίγο πριν το πρώτο κουδούνι

Βασικό σημείο ένστασης επιστημόνων, γονέων, αλλά και εκπαιδευτικών είναι το γεγονός ότι μέχρι να βρεθεί θετικό το 50% της τάξης αυτή δεν θα κλείνει.

Το συγκεκριμένο μέτρο έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, καθώς επί της ουσίας όλα τα άλλα παραμένουν τα ίδια. Δηλαδή ο αριθμός των παιδιών μέσα στις τάξεις.

Ωστόσο, αντί να ληφθούν εγκαίρως, μέτρα για να μειωθούν οι μαθητές στις τάξεις και να βρεθούν άλλες φόρμουλες για το άνοιγμα των σχολείων,

το «άγχος» παραμένει στον εμβολιασμό των παιδιών, άνω των 12 ετών.

Κατά την χθεσινή ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών, η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου επανέλαβε τη διαπίστωση της ραγδαίας αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων στα παιδιά πριν ακόμη ανοίξουν τα σχολεία.

Σημείωσε δε ότι στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που δημοσιεύθηκαν στο δελτίο MMWR πριν λίγες ημέρες, δείχνουν ότι οι νοσηλείες παιδιών και εφήβων δεκαπλασιάστηκαν μέσα στο διάστημα από 1/3/20 έως 14/8/21 λόγω της επικράτησης της παραλλαγής Δ, ενώ επιπλέον φάνηκε ότι οι ανεμβολίαστοι έφηβοι είχαν δεκαπλάσια πιθανότητα να νοσηλευτούν συγκριτικά με τους εμβολιασμένους.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σε συνεργασία και με το Υπουργείο Παιδείας έχει αναρτήσει στο διαδίκτυο, απαντήσεις για τα πιο συνήθη ερωτήματα που απευθύνουν γονείς και εκπαιδευτικοί σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών αυτής της ηλικίας.

Αρκετά συχνός, είναι ο προβληματισμός μήπως ο εμβολιασμός των παιδιών γίνεται για να προστατευτούν οι ανεμβολίαστοι ενήλικες.

«Σε αυτό τον προβληματισμό θα πρέπει να απαντήσουμε ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι που συστήνεται ο εμβολιασμός των παιδιών. Πρώτον, ο εμβολιασμός συστήνεται για την προσωπική τους, την ατομική τους προστασία και τη σωματική. Ιδιαίτερα βέβαια αυτό αφορά τα παιδιά που έχουν και υποκείμενα νοσήματα αλλά και την ψυχική υγεία για την οποία έχουμε κάνει ιδιαίτερη αναφορά.

Εκτός από αυτόν τον λόγο, πάρα πολύ σημαντική είναι η «θωράκιση» των παιδιών για την επιστροφή τους στο σχολείο και τις εξωσχολικές δραστηριότητες. Άλλος λόγος, πολύ σημαντικός, είναι η μείωση της διασποράς του ιού ώστε να προστατευτούν τα ευάλωτα άτομα της κοινωνίας ή της κοινότητας. Υπάρχουν άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά και άτομα τα οποία έχουν εμβολιαστεί, αλλά η ανοσία τους δεν είναι επαρκής. Και τέλος είναι η πιθανότητα της μείωσης των πιθανοτήτων να αναπτυχθούν νέες μεταλλάξεις από τη στιγμή που ο ιός δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος όταν υπάρχουν εμβολιασμένα άτομα» επεσήμανε η κα Θεοδωρίδου.

Η αύξηση των κρουσμάτων σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, είναι ραγδαία, πριν καν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι.

Στη χώρα μας, μόνο μέσα στον Αύγουστο, επιβεβαιώθηκαν 20.000 κρούσματα στις ηλικίες 12 έως 17 ετών.

Η πορεία των εμβολιασμών στις νεαρές ηλικίες

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους:

Για την ηλικιακή ομάδα 18 – 24, το 45,4% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 47%.

Στην ηλικιακή ομάδα 15 -17, έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση το 20% και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 23,1%. Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 74.000 παιδιά.

Στην ηλικιακή ομάδα 12-14, το 9,6% έχει εμβολιαστεί και αν υπολογιστούν και τα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 11,5%. Έχουν ήδη εμβολιαστεί 36.500 παιδιά.

iEidiseis.gr

The post Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους – Ανησυχία λίγο πριν το πρώτο κουδούνι appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα