“Αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη”: Τότε μαθητές, τώρα φοιτητές στα Χανιά – Τι λένε για την δολοφονία του Γρηγορόπουλου | Video

Ήταν 6 Δεκεμβρίου, το 2008 όταν διέρρευσε η είδηση πως 15χρονος έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικού, στα Εξάρχεια. Τα  10, 11 και 13 χρονών παιδιά είχαν νιώσει τον τρόμο. Λες και ήταν εκείνοι στην θέση του.

Μέσα σε λίγα λεπτά κάηκε η Αθήνα. Το είδαν και αυτό στην τηλεόραση. Οι τότε μαθητές και τώρα φοιτητές στα Χανιά μίλησαν στο zarpanews.gr για εκείνο το βράδυ. Για εκείνη την εβδομάδα. Για εκείνο τον μήνα.  Οι εικόνες με τα επεισόδια, δεν

μπορούν να διαγραφούν από την μνήμη τους.

«Την θυμάμαι, αμυδρά βέβαια. Θυμάμαι τον ντόρο που συνέβαινε. ‘Ήμουν 1η Γυμνασίου και πόσο ακόμα και μικρά παιδιά βγήκαμε στον δρόμο και φωνάξαμε. Δολοφονήθηκε ένα παιδί. Θα μπορούσε να ‘ναι ο καθένας από εμάς» απάντησε η Μυρτώ Πασχαλίδη, φοιτήτρια στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

«Πήγαμε στα αστυνομικά τμήματα της γειτονιάς μας, πετάξαμε τα νεράντζια μας. Ήταν μία μεγαλειώδης στιγμή που νομίζω το πόσο κράτησε, πόσο σηματοδότησε το γενικώς το νεολαιίστικο κίνημα εν νομίζω ότι θα μπορούσε κάποιος να το ξεχάσει η να μην έχει έστω μία σπιθαμή μνήμης από αυτό» είπε.

«Η δολοφονία ενός παιδιού από έναν αστυνομικό ήταν για όλους αρκετή και νομίζω ήταν για όλους αποκαλυπτική για το τι ρόλο έπαιξε η αστυνομία και το πως τελικά εκείνη η περίοδος αμφισβήτησε όλο αυτό τον κατασταλτικό μηχανισμό» κατέληξε η Μυρτώ.

Η Κυριακή Καράμπαλη, μπορεί να μην είχε βγει να διαμαρτυρηθεί, όμως το θυμάται. Αν και αρκετά μικρή θυμάται τον ντόρο που είχε δημιουργηθεί μέσα στο σπίτι της. «Θυμάμαι να χτυπά το τηλέφωνο του αδερφού μου, των γονιών μου, να λένε ότι ένα 15χρονο παιδί δολοφονήθηκε στα Εξάρχεια από όπλο αστυνομικού».

Το θυμάται και ο Θοδωρής Φούντας. Όπως είπε στο zarpanews.gr η αναταραχή ήταν τόσο μεγάλη, κανείς δεν θα ξεχνούσε αυτό το γεγονός. «Θυμάμαι την μεγάλη αναταραχή που προκάλεσε. Σημάδεψε τα επόμενα χρόνια και εκείνη την γενιά και μετέπειτα τον κόσμο, το πως δε ξεχνά αυτό το περιστατικό, το πως το κράτος επιτίθεται στην νεολαία».

Η νύχτα εκείνη δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Φέτος, δεκατρία χρόνια μετά. Μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί και πολίτες κατεβαίνουν σε συγκεντρώσεις και πορείες τιμώντας την μνήμη του Αλέξη. Του παιδιού που βρήκε ακαριαίο θάνατο, από σφαίρα στην καρδιά. Σφαίρα, που έριξε ο τότε ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας.



zarpanews.gr  – Ειρήνη Ξενάκη

The post “Αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη”: Τότε μαθητές, τώρα φοιτητές στα Χανιά – Τι λένε για την δολοφονία του Γρηγορόπουλου | Video| Video appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
“Αυτές, Αλέξη, Τότε, Χανιά –, Γρηγορόπουλου | Video,“aftes, alexi, tote, chania –, grigoropoulou | Video