Άφησαν τα σχολεία να υποβαθμιστούν και τώρα ψάχνουν πολιτική λύση: Σύσκεψη χωρίς αποτέλεσμα στην Αντιπεριφέρεια Χανίων

Λύση με θεσμικό τρόπο σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, αναζητούν πλέον οι φορείς των Χανίων για την υποβάθμιση των δημοτικών σχολείων σε Σκινέ-Φουρνέ και Κάντανο ενώ τα νέα είναι πιο ευχάριστα για το δημοτικό σχολείο Δραπανιά, όπου έχουν γίνει αιτήσεις μετεγγραφών και αναμένεται να λειτουργήσει ως εξαθέσιο.

Όπως έκανε σαφές η προϊσταμένη α’βάθμιας εκπαίδευσης Πόπη Ψαρουδάκη, το Υπουργείο Παιδείας

με εγκύκλιο τον περασμένο Οκτώβριο, ζήτησε να «ξε-κοκκινίσουν» τα Χανιά στην πλατφόρμα «myschool» εννοώντας ότι πρέπει να μπει τέλος στην ύπαρξη ολιγομελών τμημάτων.

Από τη μεριά τους, γονείς και αυτοδιοικητικοί των θιγόμενων περιοχών τονίζουν πως «τα παιδιά δεν είναι αριθμοί» και ζητούν να συνεκτιμηθούν κοινωνικά και ευρύτερα ανθρωπογεωγραφικά κριτήρια.

Σύσκεψη για το θέμα πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας στο Μέγαρο της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, μεταξύ του αντιπεριφερειάρχη Νίκου Καλογερή, της προϊσταμένης α’βάθμιας εκπαίδευσης Δημάρχων και αντιδημάρχων από τις θιγόμενες περιοχές και εκπροσώπους γονέων.

Η σύσκεψη έγινε στον απόηχο των κινητοποιήσεων των γονέων κατά των υποβαθμίσεων με αίτημα να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία τους ως εξαθέσια και ήταν κλειστή για τα ΜΜΕ.

«To θέμα δεν μπορεί να λυθεί από εδώ. Είμαι λίγο απαισιόδοξος για το εάν το θέμα μπορεί να λυθεί και από πάνω γιατί αν λυθεί οριζόντια, όπως πρέπει να λυθεί, το δημοσιονομικό κενό θα είναι μεγάλο» τόνισε σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Καλογερής.

«Δυστυχώς για ακόμα μια φορά, μιλήσαμε στο κενό, μιλήσαμε για αριθμούς, μιλήσαμε για νούμερα, είπαμε ότι δεν βγαίνει» σημείωσε ο Αντώνης Φραγκονικολάκης αντιδήμαρχος του Δήμου Πλατναιά και γονέας του σχολείου Σκινέ – Φουρνέ: «Μιλάμε για ένα σχολείο που μαζεύει παιδιά από 14 οικισμούς, παιδιά που μπορεί να κάνουν 1 ώρα και ένα τέταρτο να πάνε σχολείο και αντιμετωπίζουν αυτό το σχολείο σαν σχολείο των Χανίων.

Έτσι αναγκάζουν αυτούς τους ανθρώπους να αναζητήσουν κάπου αλλού την τύχη τους, οδηγούν το σχολείο σε αφανισμό» σημείωσε.

Για τον Δραπανιά, ο αντιδήμαρχος Κισσάμου, Γιώργος Χαχλάκης, έκανε γνωστό πως το σχολείο άνοιξε σήμερα ως 5θέσιο αλλά έχουν γίνει αιτήσεις μετεγγραφών και αναμένεται να λειτουργήσει ως 6θέσιο. «Δεν πρέπει να βλέπουμε ο καθένας τα του οίκου του αλλά να το δούμε συνολικά. Πρέπει να το καταλάβει αυτό η Κυβέρνηση και να υπάρξει μία νομοθετική ρύθμιση ώστε τα σχολεία αυτά να προστατεύονται» τόνισε.

Η πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του ΔΣ Καντάνου, Βασιλική Αντωνογιαννάκη: «Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις. Από την σημερινή συνάντηση κατέστη σαφές ότι δεν θα γίνει κάτι από την διεύθυνση πρωτοβάθμιας, ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι» τόνισε ζητώντας παρέμβαση από το Υπουργείο Παιδείας, ώστε «εκτός από την αριθμητική, να μετρήσουν και όλοι οι υπόλοιποι παράγοντες και να λυθεί το θέμα σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού.

Από την ομοσπονδία γονέων Κρήτης, η Μαρία Γιαννάκη, τόνισε πως «οι γονείς έρχονται αντιμέτωποι με ένα νομοθετικό πλαίσιο που αντιμετωπίζει τα παιδιά, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς σαν αριθμούς και διαχειρίζεται με την λογική κόστους – οφέλους την παιδεία» κάνοντας λόγο για μια εξέλιξη που οδηγεί σε κλείσιμο σχολείων και ερήμωση των περιοχών και δεν πρέπει να την επιτρέψουμε.

zarpanews.gr

The post Άφησαν τα σχολεία να υποβαθμιστούν και τώρα ψάχνουν πολιτική λύση: Σύσκεψη χωρίς αποτέλεσμα στην Αντιπεριφέρεια Χανίων appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα