Tupperware: Κινδυνεύει με χρεοκοπία – Τα λάθη και το τέλος εποχής στο εργοστάσιο της Θήβας

Με την απόφασή της να κλείσει το εργοστάσιό της στη Θήβα δεν λύνει τα τεράστια οικονομικά προβλήματά της η Tupperware που πλέον είναι αντιμέτωπη με… ολικό λουκέτο, με τη μετοχή της αμερικανικής εταιρείας να καταγράφει την περασμένη Δευτέρα βουτιά έως 50%.

Είχε προηγηθεί αναφορά της αμερικανικής εταιρείας προς τις ρυθμιστικές αρχές ότι υπάρχουν «σημαντικές αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα της εταιρείας να συνεχίσει τη δραστηριότητά της», αφού τα χρέη της φθάνουν τα 700 εκατ. δολάρια!

Οπως ανέφερε η εταιρεία

σε σχετικό δελτίο Τύπου, «λόγω των δύσκολων οικονομικών δεδομένων της επιχείρησης, σε συνδυασμό με τα αυξημένα επίπεδα δανεισμού και το κόστος αυτού στο πλαίσιο της πιστωτικής της διευκόλυνσης, η εταιρεία προβλέπει επί του παρόντος ότι, εάν δεν αποκτήσει επαρκείς κεφαλαιακούς πόρους ή αν δεν γίνουν τροποποιήσεις στην πιστωτική της σύμβαση, ενδέχεται να μην έχει επαρκή ρευστότητα στο εγγύς μέλλον».

Η Tupperware τόνισε ότι συζητά με συμβούλους τις επιλογές χρηματοδότησης για να δει αν υπάρχει «σωτηρία» και να αποφευχθεί το λουκέτο στην επιχείρηση.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Miguel Fernandez δήλωσε ότι η εταιρεία «κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να μετριάσει τις επιπτώσεις, λαμβάνοντας άμεσα μέτρα για την αναζήτηση πρόσθετης χρηματοδότησης και την αντιμετώπιση της οικονομικής της θέσης».

Αναμενόμενη η κατάρρευση
Η Hitha Herzog, επικεφαλής αναλύτρια της H Squared Research, δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Tupperware αγωνίζεται για τη σωτηρία της.

«Η εταιρεία έχει προβλήματα σε πολλά επίπεδα, όπως ο τρόπος με τον οποίο πωλεί τα δοχεία αποθήκευσης τροφίμων, αλλά και η προσέγγιση νεότερων πελατών» δήλωσε η ίδια. «Αλλά στον πυρήνα της εταιρείας, η δομή των δανείων της είναι σαθρή. Η εταιρεία χρειάστηκε να επαναδιαπραγματευτεί τις δανειακές συμβάσεις τρεις φορές από το 2022. Τα υψηλότερα επιτόκια μαζί με την πτώση των πωλήσεων και των εσόδων είναι συνταγή για οικονομική καταστροφή», πρόσθεσε.

«Η Tupperware έχει σίγουρα σκληρό ανταγωνισμό, από μεγάλες μάρκες όπως η Rubbermaid, η Glad και η Pyrex. Αυτό που πραγματικά πλήττει την Tupperware είναι οι πιο συνειδητοποιημένοι περιβαλλοντικά καταναλωτές που θέλουν να απομακρυνθούν από τα πλαστικά και να προχωρήσουν σε πιο βιώσιμες μεθόδους αποθήκευσης των τροφίμων τους», δήλωσε. «Αυτή η έλλειψη καινοτομίας και η μη γνώση των βασικών επιθυμιών και αναγκών των πελατών τους είναι αυτό που τελικά θα οδηγήσει στην πτώση της Tupperware».

Τέλος τα τάπερ… made in Greece
Υπενθυμίζεται ότι ύστερα από 56 χρόνια ζωής, ο αμερικανικός όμιλος παραγωγής δοχείων φαγητού αποφάσισε να κλείσει το εργοστάσιο στην Ελλάδα, στη Θήβα.

Η Tupperware, εφόσον συνεχίσει να υπάρχει, θα διατηρήσει στη χώρα μας τις δραστηριότητες αποθήκευσης και διανομής, συνεχίζοντας να πουλάει προϊόντα μέσω του δικτύου διανομέων και πωλητών.

Το λουκέτο έρχεται στο πλαίσιο του εξορθολογισμού της εφοδιαστικής αλυσίδας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κέρδη στην Ελλάδα
Στον τελευταίο ισολογισμό που δημοσιεύτηκε από την εταιρεία και αφορά το 2021, ο κύκλος εργασιών σε σύγκριση με το 2020 αυξήθηκε κατά 11,02%, στα 45.278.715,49 ευρώ.

Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 2,01 εκατ. ευρώ από 805.000 ευρώ το 2020 και τα καθαρά κέρδη ήταν στα επίπεδα του 1,35 εκατ. ευρώ από 470.226 ευρώ.

Εκτός Ελλάδας, ωστόσο, ο όμιλος Tupperware κατέγραψε μια κακή χρονιά το 2022. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, οι καθαρές πωλήσεις ανήλθαν σε 1.305,6 εκατ. δολάρια, μειωμένες κατά 18% σε ετήσια βάση.

Οι ζημίες από συνεχιζόμενες δραστηριότητες έφθασαν τα $28,4 εκατ.

imerisia.gr

The post Tupperware: Κινδυνεύει με χρεοκοπία – Τα λάθη και το τέλος εποχής στο εργοστάσιο της Θήβας appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα