O μυστηριώδης αναρριχητικός προορισμός στην Κρήτη – Ένα ιδιαίτερο φαινόμενο που μπερδεύει τους ειδικούς

Περίπου 15χλμ δυτικά του Ηρακλείου, στους πρόποδες του Στρούμπουλα και κοντά στο χωριό Μάραθος της Κρήτης, οι επισκέπτες αιφνιδιάζονται από ένα θέαμα επιβλητικό, όσο και παράξενο.

Δεν είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί. Πρόκειται για ένα γνωστό γεωλογικό φαινόμενο, κάτι που απαντάται και σε άλλα μέρη της Ελλάδας και του κόσμου και την προέλευση του οποίου οι ειδικοί συνήθως μπορούν να διαπιστώσουν με βεβαιότητα. Με τη διαφορά πως στην περίπτωση του Αλωνιού

δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς έχει συμβεί.

Το φαινόμενο ονομάζεται δολίνη ή καρστική δολίνη. Ουσιαστικά πρόκειται για καθίζηση του εδάφους, το οποίο βουλιάζει στη γη και αφήνει έναν μεγάλο κρατήρα. Έτσι έγινε κι εδώ, στο Βουλισμένο Αλώνι, το όνομα του οποίου σημαίνει αλώνι που έχει βουλιάξει.

Οι καρστικές δολίνες συνήθως σχηματίζονται είτε λόγω της ασβεστολιθικής διάβρωσης από τα νερά, είτε εξαιτίας της κατακρήμνισης της οροφής κάποιου υπόγειου σπηλαίου. Στο κομμάτι αυτό της Κρήτης τι να συνέβη άραγε;

Η μήνη του Προφήτη Ηλία

Ο άνθρωπος πάντα έδινε τη δική του ερμηνεία σε πράγματα που δεν κατανοούσε. Μην μπορώντας να εξηγήσει αυτό που έβλεπε, απέδιδε τα γεγονότα στη θεϊκή οργή ή γενναιοδωρία, πλέκοντας μύθους που διατηρήθηκαν αποσπασματικά ή αναλλοίωτοι ανά τους αιώνες στόμα με στόμα.

Έτσι έγινε και με το Βουλισμένο Αλώνι. Σύμφωνα με τον Βασίλη Χαρωνίτη και το βιβλίο του, Η Κρήτη των Θρύλων, ο τοπικός θρύλος κάνει λόγο για ένα αλώνι που βρισκόταν ακριβώς στο σημείο που σήμερα βλέπουμε τη μυστηριώδη δολίνη. Ο γεωργός και ιδιοκτήτης του το πρόσεχε πολύ και κάθε καλοκαίρι το καθάριζε και επιδιόρθωνε τυχόν ζημιές, προετοιμαζόμενος για την επόμενη σοδειά.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Evangelos Mpikakis (@mpikman)

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη

Keywords
Τυχαία Θέματα