Οι εφαρμογές scam αυξάνονται σε iOS και Android – Πώς μπορούν να προστατευτούν οι χρήστες

Techgear.gr

Τα τελευταία χρόνια, οι χρήστες Android έχουν έρθει αντιμέτωποι με αρκετές κακόβουλες εφαρμογές scam, ο ρυθμός εμφάνισης των οποίων φαίνεται να αυξάνεται εντυπωσιακά. Πριν από λίγους μήνες, και οι χρήστες iOS βρέθηκαν μπροστά σε μία αντίστοιχη, και πρωτόγνωρη για αυτούς μέχρι τότε εμπειρία με scam, καθώς εντοπίστηκαν εφαρμογές, που υποτιθέμενα βοηθούσαν στην παρακολούθησης της φυσικής κατάστασης, αλλά στην πραγματικότητα χρησιμοποιούσαν τη λειτουργία Touch ID της Apple

για να κλέψουν χρήματα.

Σύμφωνα με την ESET, αναμένουμε περισσότερα και πιο εξειδικευμένα scams και στις δύο πλατφόρμες κινητών. Για το λόγο αυτό, η εταιρία συστήνει στους χρήστες να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα ώστε να παραμείνουν οι ίδιοι, οι συσκευές και τα δεδομένα τους ασφαλή.

Τα επίσημα καταστήματα εφαρμογών έχουν περιορισμούς

Λόγω του τεράστιου όγκου εφαρμογών, μεγάλο μέρος από τις διαδικασίες ελέγχου που εφαρμόζουν τα επίσημα καταστήματα γίνεται αυτοματοποιημένα. Αυτό σημαίνει ότι επιμέρους λειτουργίες των εφαρμογών ενδέχεται να μην γίνουν αντιληπτές, οπότε και κακόβουλες εφαρμογές είναι πιθανό να διεισδύσουν στο κατάστημα. Γνωρίζοντας αυτήν την πληροφορία, οι χρήστες οφείλουν πάντα να είναι προσεκτικοί και να ελέγχουν και οι ίδιοι την αξιοπιστία των εφαρμογών.

Διαβάστε με προσοχή τις κριτικές και αξιολογήσεις

Πολλές φορές, υπάρχουν θετικές κριτικές και στις εφαρμογές scam, αν μελετηθούν όμως προσεκτικότερα, φαίνεται ότι είναι ψεύτικες, για παράδειγμα μπορεί να είναι ασαφείς, ή να μην βγάζουν κανένα νόημα. Στην περίπτωση αυτή, μία καλή ιδέα είναι η ταξινόμηση των κριτικών σύμφωνα με τα φίλτρα «πιο χρήσιμες» ή «πιο σημαντικές.

Η υπομονή ανταμείβει

Η καλύτερη στιγμή για να διαπιστώσετε αν μια εφαρμογή είναι scam βρίσκεται στο χρονικό διάστημα πριν τη λήψη της. Όσο δύσκολο κι αν είναι να αντισταθείτε στην εγκατάσταση της νέας, ολοκαίνουριας εφαρμογής που εντοπίσατε στο κατάστημα, είναι προτιμότερο να περιμένετε μερικές ημέρες ή εβδομάδες για να συμπληρωθεί ένας ικανοποιητικός αριθμός αξιολογήσεων.

Προτιμήστε developer που γνωρίζετε και εμπιστεύεστε

Πριν προχωρήσετε στην εγκατάσταση μίας εφαρμογής, ερευνήστε πρώτα κατά πόσο ο developer που την έχει αναπτύξει έχει καλές κριτικές καθώς, και κατά πόσο έχει αναπτύξει και άλλες δημοφιλείς εφαρμογές. Γενικά είναι μια καλή πρακτική, αν έχετε εντοπίσει αξιόπιστους developer, να προτιμάτε τη λήψη εφαρμογών μόνο από αυτούς.

Μελετήστε τη λειτουργικότητα της συσκευής σας

Αν και δεν είναι εφικτό να έχετε πάντα πλήρη εικόνα για το τι μπορεί να κάνει μία συσκευή, καλό θα ήταν να γνωρίζετε τουλάχιστον τις βασικές λεπτομέρειες της λειτουργικότητάς της. Για παράδειγμα, τα δεδομένα των δακτυλικών σας αποτυπωμάτων δεν είναι ποτέ προσβάσιμα σε εφαρμογές, οπότε αν σας ζητηθεί από εφαρμογή να σαρώσετε το δάκτυλό σας για να προχωρήσετε, θα πρέπει να είστε επιφυλακτικοί. Ομοίως, αν το τηλέφωνό σας διαθέτει λειτουργίες όπως σαρωτή QR ή φακό, δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε μια εφαρμογή που προσφέρει ακριβώς την ίδια λειτουργία.

Ψάξτε καλύτερα

Οι developer έχουν αναπτύξει και άλλες εφαρμογές; Παρουσιάζουν καλές αξιολογήσεις; Έχουν ιστοσελίδα που φαίνεται επαγγελματική με πληροφορίες επικοινωνίας; Ποια αποτελέσματα εμφανίζονται αν κάνετε αναζήτηση στο διαδίκτυο για το όνομα της εφαρμογής ή του προγραμματιστή μαζί τη λέξη «scam»; Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αγορές εντός της εφαρμογής; Τέτοιες αναζητήσεις μπορεί να σας οδηγήσουν σε σημαντικές πληροφορίες για το αν μία εφαρμογή είναι scam ή όχι.

Ζητήστε επιστροφή χρημάτων και κάνετε αναφορά

Αν έχετε ήδη εγκαταστήσει μια scam εφαρμογή, και έχετε πέσει θύμα κλοπής χρημάτων, ρωτήστε το επίσημο κατάστημα ή την τράπεζα που είναι συνδεδεμένη με την κάρτα πληρωμής αν μπορεί να σας επιστρέψει το χαμένο ποσό. Εάν η αγορά έγινε με τη μορφή συνδρομής, η διαδικασία μπορεί να είναι πιο σύνθετη, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο. Είναι σημαντικό επίσης να κάνετε αναφορές των εφαρμογών scam, και να μην αμελείτε να γράφετε την κριτική σας, βοηθώντας και άλλους χρήστες.

Οι εφαρμογές scam αυξάνονται σε iOS και Android – Πώς μπορούν να προστατευτούν οι χρήστες

Keywords
Τυχαία Θέματα