Τροποποιήθηκε απόφαση με τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας συνεργείων ψηφιακών ταχογράφων

Σε τροποποίηση σχετική απόφασης (149519/10-5-2023 (Β΄ 3175)) με θέμα «Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων για τη λειτουργία των συνεργείων ψηφιακών ταχογράφων τα οποία εκτελούν τις εργασίες που προβλέπονται από τον Κανονισμό (EE). 165/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τους ψηφιακούς ταχογράφους στον τομέα των οδικών μεταφορών και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια», προχώρησαν οι υπουργοί Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Υποδομών & Μεταφορών.

Ειδικότερα, οι τροποποιήσεις αφορούν τα ακόλουθα:

Άρθρο
1 – Τροποποίηση διατάξεων χώρου διεξαγωγής ελέγχου

1. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 3 προστίθενται οι παρακάτω υποπαράγραφοι:

δ. Όλες οι εργασίες στα οχήματα που φέρουν ταχογράφο πραγματοποιούνται εντός των κτιρίων των συνεργείων, οι χώροι των οποίων, συμπεριλαμβανομένων των χώρων διεξαγωγής των εργασιών (στεγασμένων ή προαύλιων), θα πρέπει να έχουν υλοποιήσει τις διαμορφώσεις που επιτρέπουν την αυτόνομη, ανεμπόδιστη και ασφαλή κυκλοφορία και εργασία σε άτομα με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα.

ε. Είναι υποχρεωτικές : (i) η οριοθέτηση με σταθερά στοιχεία, των προαύλιων χώρων και συνεργείων όταν συνορεύουν με πεζοδρόμια και (ii) η σήμανση και η τοποθέτηση πλακιδίων κινδύνου τύπου Β όδευσης τυφλών και των απαραίτητων διαμορφώσεων στα οικεία πεζοδρόμια και στις θέσεις εισόδου-εξόδου, σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ’ αρ. ΥΠΕΝ/ΔΜΕΑΑΠ/12964/1561 Αντικατάσταση της υπ’ αρ. 52907/2009 υπουργικής απόφασης «Ειδικές ρυθμίσεις για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία σε κοινόχρηστους χώρους οικισμών που προορίζονται για την κυκλοφορία των πεζών» (Β΄2621)˶ (Β΄6213)˶.

2. Η περίπτωση δ΄ της παρ. 2 του άρθρου 3 της 149519/10-5-2023 (Β΄ 3175) κοινής υπουργικής απόφασης,
αντικαθίσταται ως εξής:

«δ. τεχνικό φάκελο με όλα τα στοιχεία, πληροφορίες, πιστοποιητικά, κατόψεις και σχέδια όπου αποτυπώνονται οι χώροι εκτέλεσης εργασιών στον ψηφιακό ταχογράφο του συνεργείου, οι βοηθητικοί χώροι αυτού (αποθήκη και χώροι υγιεινής), ο περιβάλλοντας χώρος και τα πεζοδρόμια, καθώς και λοιπά έγγραφα με τα οποία αποδεικνύεται ότι πληρούνται οι απαιτήσεις των διατάξεων της παρούσας,».

3. Η περίπτωση α΄ της παρ. 1 του άρθρου 4 της 149519/10-5-2023 (Β΄ 3175) κοινής υπουργικής απόφασης, αντικαθίσταται ως εξής:

«α. Χώρος διεξαγωγής των ελέγχων:

Χώρος με κατάλληλες διαστάσεις δαπέδου και ύψος για να εισέρχονται εντός του οχήματα που είναι υποχρεωμένα να φέρουν ταχογράφο, σύμφωνα με τον Κανονισμό (EE) 165/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου και να εκτελούνται με ασφάλεια οι εργασίες της παρ. 1γ του άρθρου 3 της παρούσας.

Όλες οι εργασίες στα οχήματα που φέρουν ταχογράφο πραγματοποιούνται εντός του κτιρίου του συνεργείου είτε στον προαύλιο χώρο του συνεργείου, μόνο εφόσον ο προαύλιος χώρος είναι οριοθετημενος με οποιονδήποτε τρόπο (πλαστικά κολωνάκια, διαγράμμιση κ.λπ.) και αποτελεί ενιαίο χώρο με τον χώρο του συνεργείου. Ο χώρος διεξαγωγής των εργασιών, είτε εντός κτιρίου είτε στον προαύλιο χώρο αποτυπώνεται στις εγκεκριμένες κατόψεις που υποβάλλονται για τη γνωστοποίηση λειτουργίας του συνεργείου ψηφιακού ταχογράφου, και με ευθύνη του ιδιοκτήτη του συνεργείου, ότι τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Ο χώρος διεξαγωγής των ελέγχων παρέχει ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση στα οχήματα που είναι υποχρεωμένα να φέρουν ψηφιακό ταχογράφο μέσω ασφαλτοστρωμένης ή στρωμένης με μπετόν ή στρωμένης με άλλο κατάλληλο υλικό διάβασης προς το εσωτερικό του.

Ο χώρος διεξαγωγής των ελέγχων διαθέτει πάτωμα κατασκευασμένο από σκληρό υλικό (πχ. μπετόν) για να αντέχει το βάρος των οχημάτων και του εξοπλισμού τους (πχ. rollers). Το δάπεδο δεν πρέπει να είναι ολισθηρό, πρέπει να είναι καθαρό από λάδια και οτιδήποτε άλλο που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο πρόσωπα ή περιουσία. Περάσματα, διάδρομοι, σκαλιά και όρια φρεατίων (λάκκων – pits) όπου υπάρχουν, καθώς και οι άκρες οποιουδήποτε υπερυψωμένου μηχανήματος οφείλουν να φωτίζονται με ξεχωριστό τρόπο ή να διαθέτουν κατάλληλη αντανακλαστική ταινία ή αντανακλαστικό επίχρισμα για αποφυγή ατυχημάτων.

Στο χώρο διεξαγωγής των ελέγχων όταν αυτός βρίσκεται εντός του κτιρίου, υπάρχει επαρκής φυσικός ή τεχνητός φωτισμός και αερισμός/εξαερισμός του χώρου, με διαρκή ανανέωση του αέρα έτσι ώστε να αποφεύγεται συγκέντρωση καυσαερίων.

Για λόγους ασφαλείας και υγείας δεν επιτρέπεται στον οδηγό του οχήματος να παραμένει στον χώρο διεξαγωγής των ελέγχων κατά τη διάρκεια αυτών, εκτός από τη μέτρηση του οχήματος στον διάδρομο των 20 + 10 μέτρων ή στον έλεγχο/δοκιμή ή μέτρηση που γίνεται στα roller».

4. Η περίπτωση β΄ της παρ. 1 του άρθρου 4 της 149519/10-5-2023 (Β΄ 3175) κοινής υπουργικής απόφασης, αντικαθίσταται ως εξής:

«β. Διάδρομος μέτρησης 20 μέτρων και διάδρομος 10 μέτρων με κυλίνδρους βαθμονόμησης ταχογράφου (rollers) για τον υπολογισμό των συντελεστών «w», «k»και «l»

βα. Για τον υπολογισμό των συντελεστών «w», «k» και «l» εντός της επιφάνειας που ορίζει η γνωστοποίηση λειτουργίας του συνεργείου υπάρχει διάδρομος τουλάχιστον τριάντα (30) μέτρων εκ των οποίων τα είκοσι (20) μέτρα είναι σε ευθεία γραμμή, σε οριζόντιο επίπεδο και είναι στρωμένα με άσφαλτο ή μπετόν ή άλλο κατάλληλο υλικό για την διέλευση των οχημάτων που φέρουν ταχογράφο. Το πλάτος του διαδρόμου είναι (3) μέτρα. Η αρχή και το τέλος των είκοσι (20) μέτρων πρέπει να επισημαίνεται μόνιμα με τρόπο σταθερό (πχ. με ανακλαστικό επίχρισμα ή ταινία).

ββ. Αν δεν υπάρχει διαθέσιμος τέτοιος χώρος στις εγκαταστάσεις ή στον προαύλιο χώρο του συνεργείου, είναι αποδεκτό να χρησιμοποιούνται κύλινδροι βαθμονόμησης ταχογράφου (rollers). Οι κύλινδροι βαθμονόμησης ταχογράφου (rollers) μπορεί να είναι τοποθετημένοι είτε εντός του συνεργείου είτε στον προαύλιο χώρο του συνεργείου, που αποτελεί ενιαίο χώρο με τον χώρο του συνεργείου. Στην περίπτωση χρήσης κυλίνδρων βαθμονόμησης ταχογράφου (rollers) οι διαστάσεις του διαδρόμου είναι τουλάχιστον δέκα (10) μέτρα μήκος επί τρία (3) μέτρα πλάτος. Επιπρόσθετα, περιμετρικά αυτού υπάρχει επαρκής χώρος για την ανεμπόδιστη κίνηση του τεχνίτη που διενεργεί τη σχετική εργασία. Οι κύλινδροι βαθμονόμησης ταχογράφου (rollers) είναι κατάλληλης ικανότητας για την υποδοχή των αξονικών φορτίων των οχημάτων, τοποθετούνται σε οριζόντιο επίπεδο, ελέγχονται και βαθμονομούνται σε χρονικά διαστήματα που καθορίζονται από τον κατασκευαστή και φέρουν πιστοποιητικό ή βεβαίωση της εκάστοτε βαθμονόμησής τους καθώς και ένδειξη για τον χρόνο της επόμενης βαθμονόμησής τους. Οι καλωδιώσεις των κυλίνδρων βαθμονόμησης (rollers) προστατεύονται σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θέτει ο κατασκευαστής.

Ο διάδρομος μέτρησης των είκοσι (20) μέτρων φέρει σταθερή σήμανση, διατηρείται καθαρός και χωρίς εμπόδια. Στα σχέδια γνωστοποίησης λειτουργίας του συνεργείου αποτυπώνονται η θέση και οι ακριβείς διαστάσεις του διαδρόμου μέτρησης ή των rollers με τον διάδρομο των δέκα (10) μέτρων.».

Άρθρο 2 – Τροποποίηση του άρθρου 7

1. Η παρ. 2 του άρθρου 7 της 149519/10-5-2023 (Β΄ 3175) κοινής υπουργικής απόφασης, αντικαθίσταται ως
εξής:

«2. Η πρόσβαση στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του συνεργείου επιτρέπεται μόνο στον υπεύθυνο του
συνεργείου ψηφιακού ταχογράφου.».

2. Στο άρθρο 7 της 149519/10-5-2023 (Β΄ 3175) προστίθεται παράγραφος 5 ως εξής: «5. Στο πλαίσιο τα παρούσας απόφασης, σε κάθε επεξεργασία προσωπικών δεδομένων που πραγματοποιείται, εφαρμόζονται οι αρχές προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που προβλέπονται στον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (Κανονισμός (ΕΕ) 679/2019) και στον ν. 4624/2019 (Α’ 137) για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στις απαιτήσεις που απορρέουν από τις διατάξεις του άρθρου 25 «Προστασία των δεδομένων ήδη από τον σχεδιασμό και εξ ορισμού», του άρθρου 32 «Ασφάλεια επεξεργασίας», του άρθρου 28 «Εκτελών την επεξεργασία» καθώς και στην άσκηση των δικαιωμάτων των υποκειμένων (άρθρα 12 έως 20 του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων). Ο εκμεταλλευτής του συνεργείου ψηφιακού ταχογράφου ενεργεί ως εκτελών την επεξεργασία και δεσμεύεται από τις υποχρεώσεις του άρθρου 28 του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων και του άρθρου 60 του ν.4624/2019 (Α’ 137).».

Άρθρο 3 – Τροποποίηση Παραρτήματος Ι

Το Παράρτημα Ι του άρθρου 12 της 149519/10-5-2023 (Β΄ 3175) κοινής υπουργικής απόφασης, αντικαθίσταται ως εξής:

Άρθρο 4 – Τροποποίηση μεταβατικών διατάξεων

Η παρ. 1 του άρθρου 13 της 149519/10-5-2023 (Β΄ 3175) κοινής υπουργικής απόφασης, αντικαθίσταται ως
εξής: «1. Τα εγκεκριμένα συνεργεία ψηφιακών ταχογράφων οφείλουν να συμμορφωθούν με τις διατάξεις της
παρούσας εντός τριών (3) ετών από την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας. Εξαίρεση αποτελούν οι διατάξεις του άρθρου 8 που εφαρμόζονται άμεσα με τη δημοσίευση της παρούσας.».

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ

Το άρθρο Τροποποιήθηκε απόφαση με τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας συνεργείων ψηφιακών ταχογράφων εμφανίστηκε πρώτα στο Metaforespress.

Keywords
Αναζητήσεις
tropopoiithike-apofasi-me-tous-orous-kai-tis-proypotheseis-leitourgias-synergeion-psifiakon-tachografon.htm
Τυχαία Θέματα
Τροποποιήθηκε Απόφαση, ϋποθέσεις,tropopoiithike apofasi, ypotheseis