Το Ευρωκοινοβούλιο αποφασίζει για τα νέα πρότυπα εκπομπών αυτοκινήτων και ημιφορτηγών

Στις 14 Φεβρουαρίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει τον καθορισμό του στόχου μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2035 για νέα αυτοκίνητα και ημιφορτηγά (βαν), στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων «Fit for 55».

Η νέα νομοθεσία καθορίζει την πορεία προς τις μηδενικές εκπομπές CO2 για τα καινούργια επιβατικά αυτοκίνητα και τα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα μέχρι το 2035, αυξάνοντας έτσι τη συμβολή των οδικών μεταφορών στον στόχο της ΕΕ για κλιματική ουδετερότητα.

Η συμφωνία

που επιτεύχθηκε με το Συμβούλιο της ΕΕ, τον Δεκέμβριο του 2022, περιλαμβάνει επίσης ενδιάμεσους στόχους μείωσης των εκπομπών για το 2030 (55% για τα αυτοκίνητα και 50% για τα ημιφορτηγά), καθώς και μια νέα μεθοδολογία για την αξιολόγηση των εκπομπών CO2 καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής ενός οχήματος.

Υπενθυμίζεται ότι, στις 14 Ιουλίου 2021, στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων «Fit for 55», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε νομοθετική πρόταση για την αναθεώρηση των προτύπων επιδόσεων για τις εκπομπές CO2 από τα καινούργια επιβατικά αυτοκίνητα και τα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα.

Στόχος της πρότασης είναι να συμβάλει στην επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ για το 2030 και το 2050, να αποφέρει οφέλη στους πολίτες και να τονώσει την καινοτομία σε τεχνολογίες μηδενικών εκπομπών.

Το άρθρο Το Ευρωκοινοβούλιο αποφασίζει για τα νέα πρότυπα εκπομπών αυτοκινήτων και ημιφορτηγών εμφανίστηκε πρώτα στο Metaforespress.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα