Θεσπίζεται Πρόγραμμα Διευρυμένης Ευθύνης παραγωγού για τα ελαστικά οχημάτων

Στη θέσπιση Προγράμματος Διευρυμένης Ευθύνης του παραγωγού για τα ελαστικά των οχημάτων προχωρούν τα υπουργεία Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Επιμέλεια: Βάσω Βεγιάζη

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ΚΥΑ, η εν λόγω απόφαση θα εφαρμόζεται για όλα τα ελαστικά των οχημάτων που διατίθενται στην αγορά και τα οποία προορίζονται για χρήση σε οχήματα, καθώς και για τα μεταχειρισμένα ελαστικά που διατίθενται στην αγορά.

Οι

παραγωγοί ελαστικών οχημάτων υποχρεούνται να σχεδιάζουν, να οργανώνουν και να λειτουργούν Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ).

Μέσω του ΣΕΔ θα πρέπει να προωθούν την πλέον ενδεδειγμένη μέθοδο εναλλακτικής διαχείρισης με την οργάνωση των εργασιών της συλλογής, μεταφοράς, μεταφόρτωσης, αποθήκευσης προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωσης και ανάκτησης των ελαστικών Τέλους Κύκλου Ζωής (ΤΚΖ).

Τα ΣΕΔ αποβλέπουν ειδικότερα:

α) Στη συλλογή των ελαστικών ΤΚΖ από τα σημεία συλλογής της παρ. 7 του άρθρου 2 ώστε να διοχετεύονται σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας,

β) στην προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση στην ανακύκλωση ή άλλου είδους ανάκτηση των συλλεγόμενων ελαστικών ΤΚΖ,

γ) στη συνεργασία των ΣΕΔ ελαστικών, με ΣΕΔ άλλων προϊόντων όπως με ΣΕΔ των Οχημάτων στο Τέλος του Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ), ώστε να καθίσταται ευχερέστερη και να διευκολύνεται η χωριστή συλλογή των ελαστικών ΤΚΖ.

Η χρηματική εισφορά που θα καταβάλλουν οι υπόχρεοι παραγωγοί για τη συμμετοχή τους σε Συλλογικό ΣΕΔ θα προσδιορίζεται χωριστά για κάθε είδος ελαστικού και θα διατίθεται αποκλειστικά για την κάλυψη του κόστους της εναλλακτικής διαχείρισης των αποβλήτων ελαστικών οχημάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ

Το άρθρο Θεσπίζεται Πρόγραμμα Διευρυμένης Ευθύνης παραγωγού για τα ελαστικά οχημάτων εμφανίστηκε πρώτα στο Metaforespress.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα