Συνεδριάζει η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τον σιδηρόδρομο, παρουσία πρώην υπουργών Μεταφορών (live)

Συνεδριάζει σήμερα, στις 10.00, η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με αντικείμενο τον σιδηρόδρομο.

Στην Επιτροπή μιλούν οι πρώην υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, Χρήστος Σπίρτζης και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, καθώς και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά το άρθρο 43Α, σε συνδυασμό με το άρθρο 41Α του Κανονισμού της Βουλής,

σχετικά με την πορεία και την εξέλιξη των έργων της σύμβασης 717 για την τηλεδιοίκηση – σηματοδότηση.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος διατέλεσε υπουργός Μεταφορών τη διετία 2013 – 2014 αναφέρθηκε στην προκήρυξη και την υπογραφή της σύμβασης 717 για τη σηματοδότηση – τηλεδιοίκηση, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι το έργο συμβασιοποιήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2014, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Σεπτέμβριο του 2016.

«Ευθύνη του αναδόχου ήταν να κάνει λεπτομερή καταγραφή του δικτύου, ώστε να γίνει ο καλύτερος προγραμματισμός, το έργο ήταν αναγκαίο», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο Χρ. Σπίρτζης, ο οποίος διατέλεσε υπουργός Μεταφορών την περίοδο 2015 – 19, υποστήριξε ότι υπάρχουν ευθύνες για το τραγικό δυστύχημα που είναι προσωποποιημένες.

Ο κ. Σπίρτζης υποστήριξε ότι το GSMR (ραδιοκάλυψη) παραδόθηκε τον Ιούλιο του 2019, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει λειτουργήσει, υπογραμμίζοντας ότι δημιουργία συστήματος ETCS βρίσκεται σε εξέλιξη σε 17 ευρωπαϊκές χώρες.

Για το κεντρικό σύστημα τηλεδιοίκησης στη Λάρισα, δήλωσε ότι λειτουργούσε μέχρι το 2019, όμως μετά έπαψε να λειτουργεί, έπειτα από εκδήλωση πυρκαγιάς, καθώς δεν αποκαταστάθηκαν οι βλάβες.

Το άρθρο Συνεδριάζει η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τον σιδηρόδρομο, παρουσία πρώην υπουργών Μεταφορών (live) εμφανίστηκε πρώτα στο Metaforespress.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα