Στα τέλη του έτους ο ανάδοχος για το μεγαλύτερο έργο του ΟΛΘ: Την επέκταση του 6ου προβλήτα

Στην τελική ευθεία εισέρχεται ο σπουδαιότερος διαγωνισμός του ΟΛΘ, η επέκταση του 6ου προβλήτα, αρχικού προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ + ΦΠΑ.

Του Φώτη Φωτεινού 

Το αμέσως προσεχές διάστημα, ο ΟΛΘ θα καλέσει τα 6 σχήματα που απομένουν στο διαγωνισμό για την κατάθεση των τεχνικών και οικονομικών προσφορών,

με στόχο την ανακήρυξη του τελικού αναδόχου στα τέλη του έτους.

Τα σχήματα που απομένουν στο διαγωνισμό

Στο β’ στάδιο του διαγωνισμού, δηλαδή στο στάδιο της κατάθεσης των οικονομικών και τεχνικών προσφορών επελέγησαν τα ακόλουθα σχήματα:

1.ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ (Κ/Ξ) TERNA SA – EIFAGGE GENIE CIVIL MARINE

2.ARCHIRODON GROUP NV

3.ΣΥΜΠΡΑΞΗ INTRAKAT CONSTRUCTIONS SA – INTERCANTIERI VITTADELLO SPA–SALES SPA

4.Κ/Ξ MYTILINAIOS SA – ROVER MARITIME SL – HDK SA

5.Κ/Ξ AVAX SA – ETERMAR SA – NV BESIX SA

6.Κ/Ξ ACCIONA CONSTRUCCION SA – DREDGING INTERNATIONAL NV

Η σημασία του έργου για τον ΟΛΘ, η εξέλιξη της κίνησης των φορτίων

Το έργο θα επιτρέψει στο λιµάνι της Θεσσαλονίκης να δέχεται µεγάλα πλοία µεταφοράς εµπορευµατοκιβωτίων, µεγέθους New Panamax, ώστε να αυξήσει τους όγκους διακίνησης εµπορευµατοκιβωτίων και να ανταγωνιστεί ισότιμα άλλα περιφερειακά λιµάνια. Η ολοκλήρωση του έργου, εάν τηρηθούν τα αρχικά χρονοδιαγράμματα, ορίστηκε το 2023.

Σχετικά με την εμπορική κίνηση, η πανδημία του Covid – 19 έχει επηρεάσει την συνολική διακίνηση των φορτίων από τα μέσα Μαρτίου και μετέπειτα, ωστόσο, δεδομένης της επίδοσης στους διακινούμενους όγκους τους πρώτους μήνες του έτους, ο αρνητικός αντίκτυπος του πρώτου τριμήνου ήταν σχετικά ήπιος.

Η διακίνηση στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων αυξήθηκε κατά 5% (σε TEUs) το πρώτο τρίμηνο του 2020, συγκρινόμενη με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, ενώ η διακίνηση φορτίων του Συμβατικού Λιμένα (σε τόνους) έπεσε 8%, συγκρινόμενη με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.

Το δεύτερο τρίμηνο, η διακίνηση στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων έπεσε κατά 6% και η διακίνηση φορτίων του Συμβατικού Λιμένα έπεσε κατά 31%, συγκρινόμενη με το δεύτερο τρίμηνο του 2019.

Συνολικά, για το πρώτο εξάμηνο του 2020, η διακίνηση στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων έπεσε 1%, ενώ η διακίνηση φορτίων του Συμβατικού Λιμένα έπεσε κατά 19%, συγκρινόμενη με το πρώτο εξάμηνο του 2019.

«Αν και επικρατεί σημαντική αβεβαιότητα για το αντίκτυπο της πανδημίας για το υπόλοιπο του έτους, οι διακινούμενοι όγκοι αναδεικνύουν θετική τάση από τα χαμηλότερα επίπεδα που σημειώθηκαν τον Απρίλιο του 2020. Η διοίκηση της εταιρείας, τηρεί συνεπώς, ήπια αισιοδοξία, για την ενδεχόμενη συνέχεια της εν λόγω ανοδικής τάσης», αναφέρει ο Οργανισμός.

Σημειώνεται ότι, πέρσι, η αύξηση της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων κατά 5,7% και συμβατικού φορτίου κατά 19% επηρέασε θετικά τα οικονομικά μεγέθη του ΟΛΘ, ο οποίος παρουσίασε άνοδο του κύκλου εργασιών κατά 17,8%.

The post Στα τέλη του έτους ο ανάδοχος για το μεγαλύτερο έργο του ΟΛΘ: Την επέκταση του 6ου προβλήτα appeared first on Metaforespress.

Keywords
Τυχαία Θέματα