Στα τέλη του 2020 ελληνικά λιμάνια θα διαθέτουν υποδομές για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Η εξέλιξη του Poseidon Med II

Στα τέλη του 2020 αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο Poseidon Med II στην Ελλάδα, προϋπολογισμού 53,27 εκατ. ευρώ.

Της Βάσως Βεγιάζη

Σε αυτό συμμετέχουν η Ελλάδα, η Ιταλία και η Κύπρος και αφορά, σε εγχώριο επίπεδο, τους λιμένες Πειραιά,

Πάτρας, Ηράκλειου, Ηγουμενίτσας, Λεμεσού και Βενετίας.

Μέχρι σήμερα, σχετικές προτάσεις έχουν υποβάλει οι φορείς διαχείρισης και εκμετάλλευσης των λιμένων Πατρών, Ηρακλείου και Ηγουμενίτσας, ενώ ο λιμένας του Πειραιά μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του μέσω του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Ρεβυθούσας.

Οι εν λόγω προτάσεις υπεβλήθησαν από τους φορείς στο πλαίσιο της επικαιροποίησης του Προγραμματικού Σχεδίου Ανάπτυξης (Master Plan) του λιμένα τους για εξέταση από την Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ).

Εξ αυτών, έχουν εγκριθεί οι σχετικές μελέτες Προκαταρκτικού Προσδιορισμού Περιβαλλοντικών Απαιτήσεων των λιμένων Πατρών και Ηγουμενίτσας, ενώ αναμένεται νέα πρόταση για τον λιμένα του Ηρακλείου.

Σημειώνεται ότι το Poseidon Med II είναι ευρωπαϊκό πρόγραμμα σχεδιασμού του νομοθετικού πλαισίου και των προϋποθέσεων για τη χρήση του ΥΦΑ ως ναυτιλιακού καυσίμου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μέσα από τον σχεδιασμό στοχευμένων και βιώσιμων υποδομών, το πρόγραμμα συμβάλλει στην ανάπτυξη της αλυσίδας εφοδιασμού με ΥΦΑ. Με τον τρόπο αυτό, αναμένεται η ενεργοποίηση της ζήτησης ΥΦΑ για ναυτιλιακή χρήση ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες διεθνείς περιβαλλοντικές απαιτήσεις.

Το Poseidon Med II, το οποίο αποτελεί συνέχεια των προγραμμάτων “Poseidon-Med” και “Archipelago-LNG”, συγχρηματοδοτείται από τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» και διαρκεί 5 χρόνια.

The post Στα τέλη του 2020 ελληνικά λιμάνια θα διαθέτουν υποδομές για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Η εξέλιξη του Poseidon Med II appeared first on Metaforespress.

Keywords
Τυχαία Θέματα