Ολοκληρώθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης και ο τεχνικός έλεγχος του ΒΟΑΚ. Χωρίς τα «κλασσικά» διόδια ο αυτοκινητόδρομος

Στην εξέλιξη των διαδικασιών για την προκήρυξη του ΒΟΑΚ αναφέρθηκε, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, ολοκληρώθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης και ο τεχνικός έλεγχος, οπότε στις αρχές του έτους θα δημοσιευτεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος.

Παράλληλα, ο υπουργός Υποδομών επανέλαβε ότι ο αυτοκινητόδρομος δεν θα έχει τα «κλασσικά» διόδια.

Η συνέντευξη

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Παραμένουμε στο θέμα του Βόρειου Οδικού Αξονα Κρήτης, για να μιλήσουμε τηλεφωνικά με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σπίρτζη. Κύριε Σπίρτζη καλησπέρα σας και Χρόνια πολλά.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Χρόνια πολλά σε όλους και ευχές σε όλους τους Κρητικούς, τις οικογένειες τους. Να ευχηθούμε το 2018, ότι θα είναι η χρονιά που θα επανέλθει το χαμόγελο στα χείλη όλων των Ελλήνων, σε όλους μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ ξεκινούν σιγά σιγά οι διαδικασίες για τον Βόρειο Οδικό Αξονα Κρήτης. Μάλιστα στην ομιλία σας στη Βουλή είχατε πει ότι ο διαγωνισμός είναι θέμα ημερών. Πότε πιστεύετε ότι θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχουν ολοκληρωθεί τα τεύχη δημοπράτησης και ο τεχνικός έλεγχος. Ολοκληρώνεται ο νομικός έλεγχος που ακολουθεί, προκειμένου να βγει ο διαγωνισμός στον αέρα κανονικά. Πραγματικά οι προσπάθειες που έκαναν τα στελέχη του Υπουργείου, είναι, να τους επιβραβεύσουμε. Να δώσουμε συγχαρητήρια. Για μια μέρα πιθανά να μην προλάβουμε να το βγάλουμε στο 2017. Την πρώτη εβδομάδα, το πρώτο δεκαήμερο της νέας χρονιάς, ο διαγωνισμός θα τρέξει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσο χρόνο θα διαρκέσει αυτή η διαδικασία, μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να ξεκινήσει το έργο κανονικά;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εμείς θα επισπεύσουμε τις διαδικασίες όσο μπορούμε περισσότερο, προκειμένου να έχουμε μέσα στο 2018 και το ανάδοχο σχήμα και την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, για να ξεκινήσει κανονικά η κατασκευή του έργου, οι μελέτες, οι αδειοδοτήσεις, που πρέπει να δοθούν.

Είναι ένα σύνθετο έργο. Είναι ένα έργο, που δε θα αντιμετωπιστεί όπως αντιμετωπιζόταν ο Βόρειος Οδικός Αξονας Κρήτης μέχρι σήμερα. Θα υπάρχουν οι βέλτιστες τεχνικές προτάσεις, που θα αξιολογηθούν, θα αντιμετωπιστεί ενιαία και για αυτό. Ταυτόχρονα, με τη δημοπράτηση του έργου, υπάρχει η μελέτη που θα αντιμετωπίσει όχι μόνο ενιαία τον οδικό άξονα, από τον Άγιο Νικόλαο, μέχρι τα Χανιά, αλλά θα αντιμετωπίσει συνολικά τον, Βόρειο Οδικό Αξονα Κρήτης, τις προεκτάσεις μετά τον Άγιο Νικόλαο…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέχρι τη Σητεία…

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μέχρι τα Χανιά αλλά και τους κάθετους άξονες, ώστε να έχουμε μια πραγματική και ουσιαστική μελέτη για την ανάπτυξη της Κρήτης, για τις θετικές επιπτώσεις, αλλά και για ότι άλλο, περιβαλλοντολογικό ή άλλο πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να προβλέψουμε στην ανάπτυξη του νησιού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην προμελέτη που έχει γίνει από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης υπήρχε εναλλακτικό σενάριο για νέα χάραξη στον Βόρειο Οδικό Αξονα Κρήτης. Θεωρείτε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως, θεωρώ ότι οι τεχνικές λύσεις που θα δοθούν μπορούν να περιλαμβάνουν σε τμήματα του αυτοκινητοδρόμου νέα χάραξη. Αυτό έχει να κάνει με τη βέλτιστη επιλογή του συνολικού κόστους του έργου και όχι μόνο της κατασκευής του έργου.

Γιατί ξέρετε καλύτερα από εμένα, ότι υπάρχουν τμήματα που είχε προβλεφθεί η όδευση του αυτοκινητοδρόμου, που στις δεκαετίες που έχει εξαγγελθεί, έχει μελετηθεί αποσπασματικά και τμηματικά ο αυτοκινητόδρομος. Έχουν αναπτυχθεί δραστηριότητες πολύ σοβαρές για κάθε περιοχή, ξενοδοχεία ή άλλες και μεταποιητικές και τουριστικές δραστηριότητες.

Αυτό σημαίνει ότι το άθροισμα του κόστους των απαλλοτριώσεων και της κατασκευής, είναι αυτό που θα μας δώσει τη βέλτιστη λύση και όχι μόνο το οικονομικό κόστος κατασκευής. Άρα οι λύσεις που θα δοθούν, θα λάβουν υπόψη τους και αυτόν τον παράγοντα και τις επιπτώσεις, που θα υπάρχουν στην τοπική οικονομία.

Δεν πιστεύω ότι μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι είναι καλό να απαλλοτριωθούν και να κλείσουν τριάντα, σαράντα ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, όταν μπορούμε να έχουμε μια άλλη λύση, μια άλλη όδευση, που πιθανά θα είναι και καλύτερη από αυτή που αρχικά είχε προβλεφθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, το έργο αυτό γνωρίζουμε ότι θα χρηματοδοτηθεί και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Σε τι φάση βρίσκονται οι συζητήσεις;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για να βγάζουμε τον διαγωνισμό, όπως καταλαβαίνετε, είναι προχωρημένες οι συζητήσεις. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε κάποιο πρόβλημα. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων όπως και τα όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αυτό που κοιτάνε είναι να είναι ένα βιώσιμο έργο. Τα τμήματα του αυτοκινητοδρόμου που θα ενταχθούν στον διαγωνισμό να είναι βιώσιμα.

Είναι μια τεχνοκρατική εξέταση της βιωσιμότητας του αυτοκινητοδρόμου. Δε νομίζω, ότι σε αυτά τα τμήματα του αυτοκινητοδρόμου, έχουμε κάποιο πρόβλημα για να πει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα ότι δε θα χρηματοδοτήσει το έργο ή οποιοσδήποτε από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα υπάρξουν διόδια στον Βόρειο Οδικό Αξονα Κρήτης;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι ξεκάθαρο, ότι για τους Κρητικούς, όπως έχουμε δεσμευτεί, δε θα υπάρξουν διόδια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, κλείνοντας τώρα τη συζήτηση μας και για να σας αποδεσμεύσω κι εσάς. Στην ομιλία σας στη Βουλή πέρα από το θέμα του ΒΟΑΚ, αναφερθήκατε και στο αεροδρόμιο Καστελίου. Εκεί έχουμε μια ακόμη μετάθεση της προθεσμίας, για τον διαγωνισμό της επιλογής ανεξάρτητου μηχανικού. Αυτή η νέα καθυστέρηση, να το πω έτσι. Είναι κάτι που σας προβληματίζει;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, δεν είναι κάτι που μας προβληματίζει. Υπήρχαν κάποιες συγκεκριμένες διαδικασίες, και συζήτηση και συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Έχουνε επί της ουσίας λυθεί πολλά προβλήματα διαδικαστικού τύπου. Πριν μια βδομάδα συζητήθηκε το θέμα του αεροδρομίου του Καστελίου και στο Διοικητικό Σύμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, άρα η μικρή χρονική μετάθεση των 15 ημερών, του ενός μήνα, δεν είναι κάτι που μας προβληματίζει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επομένως είναι και αυτό το έργο, ένα έργο που μέσα στο 2018, θα το δούμε να ξεκινάει με κάποιο τρόπο;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως. Μπορεί και γρηγορότερα από τον ΒΟΑΚ, γιατί έχουν προηγηθεί οι διαγωνιστικές διαδικασίες. Είναι πιο ώριμο το έργο, υπάρχει προσωρινός ανάδοχος. Άρα εκεί είμαστε στη φάση της ολοκλήρωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας, του να έχουμε συμβάσεις και να προχωρήσουμε σε όλα τα υπόλοιπα που έχουμε πει.

Το θέμα είναι ότι η Κρήτη παύει να είναι το εγκαταλειμμένο παιδί της χώρας σε σχέση με τις Υποδομές. Η Κρήτη έχει σηκώσει στην πλάτη της ένα μεγάλο κομμάτι του πλούτου, της παραγωγής πλούτου στη χώρα. Πρέπει να στηριχθεί για αυτό και να βελτιστοποιήσουμε τις υποδομές για να εξυπηρετηθούν οι υγιείς παραγωγικές δυνάμεις.

Πιστεύω ότι τόσο το αεροδρόμιο στο Καστέλι, όσο και ο ΒΟΑΚ, αλλά και άλλα έργα, που έχουν προβλεφθεί και σχετίζονται με αρδευτικά δίκτυα και με άλλες υποδομές, που θα βελτιώσουν και την οδική ασφάλεια, αλλά και τις υποδομές του νησιού, θα δώσουν στην Κρήτη άλλα εφόδια, για να δώσει πραγματικά την παραγωγή πλούτου που έχει ανάγκη η χώρα. Να περάσουμε στη φάση μιας υγιούς, δίκαιης ανάπτυξης και όχι μιας πλασματικής ανάπτυξης που βιώσαμε τις περασμένες δεκαετίες.

The post Ολοκληρώθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης και ο τεχνικός έλεγχος του ΒΟΑΚ. Χωρίς τα «κλασσικά» διόδια ο αυτοκινητόδρομος appeared first on Metaforespress.

Keywords
Τυχαία Θέματα