Οι κατασκευές με ζημιές ανά περιπτώσεις, οι παραχωρήσεις με κέρδη και cash flow. Οι επιδόσεις Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και J&P Άβαξ

Τις παραχωρήσεις τις θέλουν όλοι, τις «κυνηγούν» όλοι. Εάν αποδειχθούν επιτυχείς οι προβλέψεις και δεν «ξεφύγεις» στο κατασκευαστικό κόστος, οι παραχωρήσεις, δηλαδή ο τομέας της εκμετάλλευσης / λειτουργίας συνοδεύεται, πέρα από… cash flow (ταμειακή ρευστότητα), από κέρδη.

Του Φώτη Φωτεινού

Το metaforespress.gr παραθέτει τις επιδόσεις των Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και J&P Άβαξ από τον τομέα των παραχωρήσεων, ο οποίος ολοένα και ενισχύει την σπουδαιότητά του, όπως φανερώνουν οι “μονομαχίες” των

ανωτέρω και όχι μόνο κατασκευαστικών ομίλων στα έργα παραχώρησης ή έργα ΣΔΙΤ που έχουν προκηρυχτεί και θα προκηρυχθούν.

Ο τομέας των παραχωρήσεων της Ελλάκτωρ

Ο τομέας των παραχωρήσεων στην Ελλάκτωρ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εσόδων και η μεγαλύτερη στη κερδοφορία.

Συγκεκριμένα, τα έσοδα του τομέα έφτασαν στο εννεάμηνο του 2018 τα 179,9 εκατ., έναντι 163,7 εκατ. για την αντίστοιχη περίοδο 2017, ήτοι αυξημένα κατά 9,9%, κυρίως λόγω της αύξησης της κίνησης στην Αττική Οδό κατά 4% αλλά και των εσόδων των Αττικών Διαδρομών από την Εγνατία Οδό.

Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 38,4 εκατ., έναντι 41,6 εκατ. για το εννεάμηνο του 2017 και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους σε 23,7 εκατ., έναντι 29 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

Τα βασικά μεγέθη 9μηνου του 2018 της Ελλάκτωρ

Μετά τις 30.09.2018, η «Άκτωρ Παραχωρήσεις» προχώρησε σε εξαγορά του 6,5% των μετοχών της εταιρείας Αττική Οδός και αντίστοιχου ποσοστού της εταιρείας Αττικά Διόδια, αυξάνοντας τη συμμετοχή της στις προαναφερθείσες εταιρείες σε σχεδόν 66%, από περίπου 59% προηγουμένως, αποδεικνύοντας την σπουδαιότητα των παραχωρήσεων για τον όμιλο.

Η Ελλάκτωρ διαθέτει, μεταξύ άλλων, ποσοστά σε: Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου (22%), Αττική Οδό (65,7%), Μορέα (71,7%), Ολυμπία Οδό (17%) και Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου (22,2%).

Ο τομέας των παραχωρήσεων της ΓΕΚ ΤΕΡΝA

Από την πλευρά της και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διευρύνει το χαρτοφυλάκιο στις παραχωρήσεις (είναι η 3η μεγαλύτερη πηγή εσόδων), με αποκορύφωμα την πρόσφατη απόκτηση του 100% της Νέας Οδού και του Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας.

Πλέον, οι συμμετοχές του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στις παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων διαμορφώνονται ως εξής:

-Νέα Οδός: 100%

-Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος (Κεντρική Οδός): 100%

-Ολυμπία Οδός: 17%.

Σύντομα αναμένεται να προστεθεί στο χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και το νέο διεθνές αεροδρόμιο Καστελίου, στο Ηράκλειο Κρήτης, στην κοινοπραξία του οποίου διαθέτει το 32,5%.

Παράλληλα, ο όμιλος διαχειρίζεται συνολικά 2.235 θέσεις στάθμευσης σε σταθμούς στάθμευσης ανά την Ελλάδα.

Τα βασικά μεγέθη πρώτου εξαμήνου του 2018 της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Στο χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων του Ομίλου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, και οι δύο ΣΔΙΤ Διαχείρισης Απορριμμάτων που έχει υπογράψει η θυγατρική ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ με τις Περιφέρειες Ηπείρου και Πελοποννήσου.

Σε οικονομικό επίπεδο, ο τομέας των παραχωρήσεων κατέγραψε, στο 9μηνο του 2018, καθαρά αποτελέσματα προ φόρων που διαμορφώθηκαν σε κέρδη ύψους 14,2 εκατ. ευρώ, έναντι 3,7 εκατ. ευρώ εν συγκρίσει με το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

Σε επίπεδο πρώτου εξαμήνου, τα έσοδα ανήλθαν στα 84,6 εκατ. και τα καθαρά κέρδη στα 7,2 εκατ.

Ο τομέας των παραχωρήσεων της J&P Άβαξ

Ο Όμιλος της J&P Άβαξ περιλαμβάνει στις οικονομικές καταστάσεις του χαμηλά ποσά εσόδων από τις παραχωρήσεις στις οποίες συμμετέχει, διότι δεν κάνει ολική ενοποίησή τους, πλήν της Μαρίνας Αθηνών και του Σ∆ΙΤ των σχολικών κτιρίων της Αττικής.

Στα αποτελέσματα α’ εξαμήνου του 2018 περιλαμβάνεται το μερίδιο κερδών από συγγενείς εταιρείες για τη συμμετοχή του στις παραχωρήσεις, όπως της Αττικής Οδού, της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου κλπ.

Τα βασικά μεγέθη πρώτου εξαμήνου του 2018 της J&P ΑΒΑΞ

Σχετικά πρόσφατα ενίσχυσε την συμμετοχή του στην Αττική Οδό και στις Αττικές Διαδρομές, σχολιάζοντας ότι «σταθερή επιδίωξη της J&P ΑΒΑΞ είναι η σημαντική συμμετοχή σε έργα παραχώρησης με αυξανόμενο ετήσιο εισόδημα (μερίσματα)».

Οι συμβάσεις παραχώρησης που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο του Ομίλου εκτείνονται χρονικά μέχρι το 2042 και είναι οι ακόλουθες: Αττική Οδός με 34,21%, Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου με 20,53%, Ολυμπία Οδός με 19,1% και Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου με 23,61%.

The post Οι κατασκευές με ζημιές ανά περιπτώσεις, οι παραχωρήσεις με κέρδη και cash flow. Οι επιδόσεις Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και J&P Άβαξ appeared first on Metaforespress.

Keywords
Τυχαία Θέματα