Οι εργαζόμενοι της Amazon στη Βαρκελώνη απεργούν επ’ αόριστον

Εργαζόμενοι σε κέντρο logistics της Amazon στα περίχωρα της Βαρκελώνης προχώρησαν σε επ’ αόριστον απεργία, η οποία “πυροδοτήθηκε” από τα σχέδια της εταιρείας να κλείσει την εγκατάσταση και να μετακινήσει τους υπαλλήλους σε άλλες επαρχίες.

Νωρίτερα, στις 11 Ιανουαρίου, η Amazon ανακοίνωσε ότι θα κλείσει

την αποθήκη στο προάστιο Martorelles και θα μεταφέρει τη δραστηριότητά της στην Σαραγόσα, περίπου 300 χλμ. δυτικά της Βαρκελώνης.

Και ενώ σύμφωνα με την Amazon «όλοι οι εργαζόμενοι θα μεταφερθούν σε άλλα κέντρα logistics στην Ισπανία χωρίς την απώλεια θέσεων εργασίας», τα συνδικάτα περιέγραψαν την κίνηση ως «συγκαλυμμένες απολύσεις», σημειώνοντας ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις σε άλλες επαρχίες θα οδηγήσουν σε χειρότερες συνθήκες εργασίας και αμοιβών για τους εργαζομένους.

«Χρειάζεται πραγματικά η Amazon να έχει περισσότερα κέρδη; Έχει περισσότερα εκατομμύρια από ολόκληρες χώρες. Είναι ντροπή.», δήλωσε στο Reuters η Elisenda Mas, εκπρόσωπος του μεγαλύτερου συνδικάτου της Ισπανίας CCOO.

Σύμφωνα με την ίδια, η τελευταία προσφορά της Amazon σε υπαλλήλους που επιθυμούσαν να μετακομίσουν στη Σαραγόσα ή στο Figueres στη γειτονική επαρχία της Girona -που βρίσκεται 125 χλμ. βόρεια της Βαρκελώνης- ήταν ένα εφάπαξ μπόνους μετεγκατάστασης 3.000 ευρώ συν ένα απροσδιόριστο ποσό κατανεμημένο σε 12 μηνιαίες δόσεις.

Ωστόσο, η χωριστή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας σε αυτές τις επαρχίες θα συνεπαγόταν μείωση μισθού τουλάχιστον 700 ευρώ μηνιαίως, είπε η Mas.

Υπενθυμίζεται ότι, τον περασμένο μήνα, η Amazon ανακοίνωσε πάνω από 18.000 περικοπές θέσεων εργασίας παγκοσμίως, επηρεάζοντας κυρίως τα τμήματα ηλεκτρονικού εμπορίου και ανθρώπινου δυναμικού της.

Το άρθρο Οι εργαζόμενοι της Amazon στη Βαρκελώνη απεργούν επ’ αόριστον εμφανίστηκε πρώτα στο Metaforespress.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα