Οι αυξημένες διελεύσεις σε Ιόνια και Κεντρική Οδό «ώθησαν» τα αποτελέσματα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στις παραχωρήσεις

Σημαντική άνοδο εσόδων παρουσίασε ο κλάδος των παραχωρήσεων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το πρώτο εξάμηνο του έτους, λόγω των αυξημένων διελεύσεων στους αυτοκινητόδρομους σε σχέση με πέρσι.

Του Φώτη Φωτεινού

Στις παραχωρήσεις, ο όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέχει, μεταξύ άλλων, το 100% της Νέας Οδού και της Κεντρικής Οδού, το 17% της Ολυμπίας

Οδού και το 32,46% του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης.

Ο κύκλος εργασιών του τομέα διαμορφώθηκε σε 93,9 εκατ. ευρώ, έναντι 69,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Τα επίπεδα κίνησης σε Νέα και Κεντρική Οδό είχαν ήδη ξεπεράσει τα αντίστοιχα προ-πανδημίας επίπεδα από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 (+3,6% έναντι του 2019) και παρέμειναν πάνω από αυτά τα επίπεδα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 (+4,0% έναντι του 2019).

Αντίστοιχα, το προσαρμοσμένο EBITDA (EBITDA πλέον των συμπεριλαμβανομένων σε αυτό μη ταμειακών αποτελεσμάτων), διαμορφώθηκε σε 47,7 εκατ. ευρώ, έναντι 46,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021 και είναι αυξημένο κατά 3,2%.

Στον υπολογισμό του προσαρμοσμένου EBITDA του τομέα:

α. συμπεριλαμβάνονται αποζημιώσεις από το Ελληνικό Δημόσιο, λόγω της μη λειτουργίας σταθμών διοδίων με ευθύνη του δημοσίου ο υπολογισμός των οποίων βασίζεται στις οικείες διατάξεις των συμβάσεων παραχώρησης ποσού 10,8 εκατ. ευρώ για την περίοδο, έναντι 5,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

β. δεν συμπεριλαμβάνονται οι προβλέψεις βαριάς συντήρησης των αυτοκινητοδρόμων, οι οποίες το Α΄ εξάμηνο του 2022 διαμορφώθηκαν σε 12,5 εκατ. ευρώ, έναντι 12,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Επίσης, τα λειτουργικά αποτελέσματα προ τόκων και φόρων (EBIT) διαμορφώθηκαν σε 13,1 εκατ. ευρώ έναντι 12,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021, σημειώνοντας αύξηση, η οποία οφείλεται στα αυξημένα έσοδα των αυτοκινητοδρόμων, λόγω της κατάργησης των περιορισμών μετακίνησης λόγω COVID-19.

Τα κέρδη πριν από φόρους διαμορφώθηκαν σε μείον (58,2) εκατ. ευρώ έναντι μείον (17,1) εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Η αύξηση της ζημίας σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, οφείλεται αποκλειστικά στη μεταβολή της εύλογης αξίας της απαίτησης του ενσωματωμένου παραγώγου της θυγατρικής εταιρείας ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΕ, συνεπεία της αύξησης των επιτοκίων και του συντελεστή προεξόφλησης που χρησιμοποιείται για τη λογιστική αποτίμηση, με άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση της αξίας των προεξοφλημένων μελλοντικών ταμειακών ροών των εισπράξεων από το Ελληνικό Δημόσιο.

Η παρατηρούμενη αύξηση των επιτοκίων του Ελληνικού Δημοσίου δεν οφείλεται σε μεταβολή του πιστωτικού του κινδύνου, αλλά συνδέεται με τη γενικότερη αύξηση των επιτοκίων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων και της ενεργειακής κρίσης.

Τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε μείον (39,5) εκατ. ευρώ έναντι μείον (6,4) εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Η αύξηση των ζημιών οφείλεται στην μείωση της εύλογης αξίας του ενσωματωμένου παραγώγου, ως ανωτέρω.

Βασικά χρηματοοικονομικά μεγέθη του ομίλου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το πρώτο εξάμηνο του 2022Εκατ. €1H 20221H 2021Συνολικά έσοδα1.461,6439,4Λειτουργική κερδοφορία (προσαρμοσμένο EBITDA)218,1136,3Καθαρά κέρδη αποδιδόμενα στους μετόχους21,2-8,8Κέρδη αποδιδόμενα στους μετόχους προσαρμοσμένα για μη λειτουργικά αποτελέσματα34,3-2,1Καθαρός δανεισμός11.608,81.231,7

Τα αποτελέσματα του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για το πρώτο εξάμηνο του 2022, όπως αναφέρει η εταιρεία, χαρακτηρίζονται από σημαντική αύξηση εσόδων και κερδοφορίας σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, υποστηριζόμενα από  βελτιωμένες επιδόσεις στους τομείς της κατασκευής, των παραχωρήσεων και της ενέργειας.

Οι επενδύσεις αυξήθηκαν στα € 156,6 εκ. έναντι € 77,3 εκ.  ως αποτέλεσμα κυρίως της υλοποίησης του επενδυτικού πλάνου στην ενέργεια.

Η διάρθρωση του ισολογισμού παραμένει ισχυρή με ταμειακά διαθέσιμα € 1.102,5 εκ. στο τέλος του Α’ εξαμήνου του 2022, διασφαλίζοντας την υλοποίηση των επενδυτικών πλάνων του Ομίλου, αλλά και την ευχέρεια αξιοποίησης νέων ευκαιριών.

Παρά τις παγκόσμιες γεωπολιτικές και μακροοικονομικές αβεβαιότητες, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ παραμένει πιστός στην αναπτυξιακή του πορεία.

Τα στρατηγικά πλεονεκτήματα που κατέχει ο Όμιλος στους τομείς των παραχωρήσεων, της ενέργειας και των κατασκευών, τον φέρνουν στην κατάλληλη θέση, ώστε να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που προκύπτουν και να συνεχίσει να δημιουργεί αξία για την κοινωνία και τους μετόχους.

The post Οι αυξημένες διελεύσεις σε Ιόνια και Κεντρική Οδό «ώθησαν» τα αποτελέσματα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στις παραχωρήσεις appeared first on Metaforespress.

Keywords
Τυχαία Θέματα