«Ναι» από Κομισιόν σε κρατική ενίσχυση 462 εκατ. ευρώ στην πορτογαλική TAP

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την κρατική στήριξη, ύψους 462 εκατ. ευρώ, στην πορτογαλική αεροπορική εταιρεία TAP για ζημιές που υπέστη λόγω του κορωνοϊού.

Επιμέλεια: Βάσω Βεγιάζη

Η Κομισιόν διαπίστωσε ότι το πορτογαλικό μέτρο στήριξης 462 εκατ. ευρώ υπέρ της Transportes Aéreos Portugueses, S.A. («TAP») είναι σύμφωνη με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Το μέτρο αποσκοπεί

στην αποζημίωση της αεροπορικής για τη ζημία που υπέστη λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού το διάστημα 19 Μαρτίου – 30 Ιουνίου 2020.

Σύμφωνα με την Margrethe Vestager, υπεύθυνη για θέματα ανταγωνισμού: «Αυτό το μέτρο θα επιτρέψει στην Πορτογαλία να αποζημιώσει την TAP για τη ζημία που υπέστη ως άμεσο αποτέλεσμα των ταξιδιωτικών περιορισμών που έπρεπε να εφαρμόσουν η Πορτογαλία και άλλες χώρες για να περιορίσουν τη διάδοση του Covid.

Επίσης, η εκτίμησή μας για το σχέδιο αναδιάρθρωσης για την εταιρεία που υπέβαλε η Πορτογαλία βρίσκεται σε εξέλιξη. Συνεχίζουμε τις στενές και εποικοδομητικές επαφές με τις πορτογαλικές αρχές σε αυτό το πλαίσιο».

Η TAP αποτελεί θυγατρική της Transportes Aéreos Portugueses, SGPS, SA («TAP SGPS»), μιας εταιρείας holding που ελέγχεται από το πορτογαλικό κράτος, η οποία, εκτός από την TAP, κατέχει επίσης και άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών, της τροφοδοσίας, του handling, της συντήρησης και επισκευής σε Πορτογαλία και Βραζιλία.

Η TAP, εκτός από το ότι είναι η μεγαλύτερη θυγατρική της TAP SGPS, είναι η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία που εδρεύει στην Πορτογαλία.

Το 2019, αντιπροσώπευε περισσότερο από το 50% των αφίξεων και αναχωρήσεων στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Λισαβόνας, ενώ η TAP είναι σημαντικός οικονομικός φορέας της χώρας, καθώς και σημαντικός εργοδότης.

The post «Ναι» από Κομισιόν σε κρατική ενίσχυση 462 εκατ. ευρώ στην πορτογαλική TAP appeared first on Metaforespress.

Keywords
Τυχαία Θέματα