Μέτρα ρύθμισης της κυκλοφορίας, λόγω εκτέλεσης συγκοινωνιακών έργων. Αλλαγή άρθρου του ΚΟΚ

Στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών υπάγονται συγκοινωνιακά έργα, τα οποία, είτε λόγω της έντασης της παρέμβασης που προκαλούν στον αστικό ιστό (π.χ. γραμμή 4 μετρό Αθήνας), είτε εξαιτίας των απαιτήσεων έγκαιρης εξέλιξής τους για τη διασφάλιση της επίτευξης των χρονοδιαγραμμάτων που θέτει η χρηματοδότησή τους (π.χ. Flyover Θεσσαλονίκης), απαιτούν την κατά το δυνατό ταχύτερη απόκριση στις προκλήσεις που θέτει η ανάγκη εξομάλυνσης των κυκλοφοριακών οχλήσεων που μπορούν να προκαλέσουν.

Της Βάσως Βεγιάζη 

Προς

τον σκοπό αυτό, όπως υποστηρίζεται από το υπουργείο, αξιολογείται ως επιβεβλημένη η ανάληψη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου της αρμοδιότητας σύνταξης ή έγκρισης των αναγκαίων μελετών και ακολούθως λήψης των σχετικών αποφάσεων, μετά από την παρέλευση συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων.

Το άρθρο 28 «Μέτρα ρύθμισης της κυκλοφορίας λόγω εκτέλεσης συγκοινωνιακών έργων – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 52 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας» του νομοσχεδίου για τις οδικές εμπορευματικές μεταφορές, αναφέρεται μόνο σε υφιστάμενα δίκτυα οδών.

Το άρθρο 28

Στην παρ. 1 του άρθρου 52 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999, Α’ 57), περί μέτρων για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας: α) στο τελευταίο εδάφιο προστίθεται η σύμφωνη γνώμη του Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης για την περιοχή αρμοδιότητάς του,  προστίθενται τέσσερα νέα εδάφια, και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«Μέτρα που αφορούν στη ρύθμιση της κυκλοφορίας, όπως στον καθορισμό των μονόδρομων, ποδηλατοδρόμων και κατευθύνσεων της κυκλοφορίας, στην προτεραιότητα οδών, στην αλλαγή της διατομής του οδοστρώματος ή της οδού, στην εγκατάσταση και λειτουργία φωτεινής σηματοδότησης, στον προσδιορισμό και τη λειτουργία των χώρων στάθμευσης οχημάτων σε κοινόχρηστους χώρους και γενικά στον καθορισμό χώρων στάθμευσης και στην επιβολή περιορισμών ή απαγορεύσεων κυκλοφορίας ή στάθμευσης, λαμβάνονται με αποφάσεις του Περιφερειακού ή Δημοτικού Συμβουλίου στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητάς τους, με βάση μελέτες που έχουν εκπονηθεί από ή για λογαριασμό των αρμοδίων Τεχνικών Υπηρεσιών τους.

Οι αποφάσεις αυτές εγκρίνονται από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο οποίος αποφαίνεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο (2) μηνών από την κοινοποίηση της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου και εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός (1) μηνός από την κοινοποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία του δεύτερου εδαφίου, η χορήγηση της έγκρισης τεκμαίρεται».

Το άρθρο Μέτρα ρύθμισης της κυκλοφορίας, λόγω εκτέλεσης συγκοινωνιακών έργων. Αλλαγή άρθρου του ΚΟΚ εμφανίστηκε πρώτα στο Metaforespress.

Keywords
Αναζητήσεις
metra-rythmisis-tis-kykloforias-logo-ektelesis-sygkoinoniakon-ergon-allagi-arthrou-tou-kok.htm
Τυχαία Θέματα