Ημέρα τιμής και μνήμης για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία η 14η Απριλίου

Ημέρα τιμής και μνήμης αποτελεί για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία η 14η Απριλίου.

Η μέρα που, πριν από εβδομήντα έξι χρόνια, το 1942, πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεγάλη απεργία από τους εργαζόμενους στη δημόσια υπηρεσία «Ταχυδρομεία – Τηλεφωνία –Τηλέγραφος (Τ.Τ.Τ.)».

Ήταν η πρώτη απεργία κατά της πείνας που ξεκίνησε από την Ελλάδα για

να επεκταθεί σε όλη την κατοχική Ευρώπη.

Για τα ΕΛΤΑ, παραμένει μία από τις μεγαλύτερες στιγμές στην ιστορία του Πανευρωπαϊκού Εργατικού Κινήματος, αφού ξεκίνησε από το Κεντρικό Ταχυδρομείο της Αθήνας, στο «Μέγαρο Μελά», στις 14 Απριλίου του 1942.

’’ Ήταν απόγευμα γύρω στις 4, όταν λιποθύμησε από την πείνα ένας διανομέας στη μεγάλη σάλα του Κεντρικού Ταχυδρομείου. Γύρω του συγκεντρώθηκαν οι υπάλληλοι και πλήθος κόσμου.

Αναστατωμένοι και αγανακτισμένοι από την πείνα και την ανέχεια πρόφεραν συνεχώς την λέξη ΑΠΕΡΓΙΑ. Μέσα σε ένα βράδυ συνεννοήθηκαν με τα καταστήματα της επαρχίας κι αποφάσισαν να κατέβουν σε γενική απεργία’’.

Λόγια του τότε υπαλλήλου των Ταχυδρομείων, Χαρίλαου Φλωράκη, ο οποίος είχε εμψυχώσει τους συναδέλφους του, καταλήγοντας στη φράση : ’’Οι καιροί είναι ώριμοι πια… συνάδελφοι’’.

Η απεργία των ’’Τριατατικών (Τ.Τ.Τ)’’ Εργαζομένων πέρασε στα κιτάπια της Ιστορίας με μεγάλα γράμματα. Η αρχή είχε γίνει…

The post Ημέρα τιμής και μνήμης για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία η 14η Απριλίου appeared first on Metaforespress.

Keywords
Τυχαία Θέματα